Προκλητική την ίδια στιγμή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την ΑΟΖ
Με την φράση «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν εκείνη το αποφασίσει», ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία που έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός, έδωσε συγχαρητήρια στο ελληνικό Λιμενικό για την διάσωση προσφύγων στ’ ανοιχτά της Χάλκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και τη διάσωση σχεδόν 100 ανθρώπων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική». Ταυτόχρονα όπως είπε είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να διαδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν στη

 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Τα όσα θα ακουστούν αποτελούν τεκμήρια που μπορεί κάποιοι να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Δένδια για την επίτευξη αυτών των συμφωνιών.

Για τις ΑΟΖ

”Καθοριστικές για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. Έχουν μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος. Θα ήθελα να επισημάνω, ότι ο λόγος μας, ειδικά σήμερα, πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος. Τα όσα θα ακουστούν αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια, τα οποία μπορεί κάποιοι να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την χώρα.

Οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά εβδομάδων, επιλύοντας θέματα πολλών ετών. Διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Πάνω από όλα οι δύο συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε έναν ρόλο που οφείλει να τον δικαιώνει καθημερινά. Τον ρόλο του εγγυητή των συμφερόντων την Ευρώπης στη Μεσόγειο. Του σταθερού βραχίονα διαλόγου στην ταραγμένη πλευρά του χάρτη. Είναι ο ρόλος που την αναγνωρίζεται συνεχώς όλο και πιο έντονα.

Οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία είναι διμερείς αλλά έχουν ισχύ έναντι πάντων. Η συστηματική διπλωματία μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια ανυπέρβλητα και να φέρει λύσεις αμοιβαία επωφελείς.

Για κάθε εξέλιξή για τα εθνικά θέματα ενημερώνω προσωπικά τους πολιτικούς αρχηγούς, αυτό συνέβη και πριν από τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Το τονίζω, πριν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε την πορεία των συζητήσεων μέχρι τις συμφωνίες.

Η συνθήκη με την Ιταλία ακολουθεί την οριογραμμή του 1977, κατοχυρώνει την ταύτιση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε ότι αφορά το εύρος της. Η χώρα είναι αμετακίνητη στις πάγιες θέσεις της.

Η συνεννόηση με την Ιταλία αποτέλεσε τον προπομπό για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Στο ίδιο πνεύμα πάντα, οι άριστες σχέσεις μας να αναβαθμιστούν με την ΑΟΖ. Με το ίδιο υπόβαθρο, το Δίκαιο της Θάλασσας.

Άγκυρες και προκλητικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν τις δυσκολίες. Αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά και δικαιοδοσία σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες. Τίποτα δεν εμποδίζει τη χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Ταυτόχρονα επελέγει η μερική οριοθέτηση. Από το πρώτο άρθρο τα δύο μέρη δεσμεύονται ρητά να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Τρία κομβικά σημεία: Η ελληνική ζώνη αυξάνεται κατά 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που προστίθεται στα 76.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη συμφωνία με Ιταλία

Η τελική γραμμή οριοθέτηση επιβεβαιώνει ότι τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα. Δεδομένο και για το Καστελόριζο.

Το Κάιρο απέρριψε δελεαστικές προτάσεις ου υποτίθεται θα απέφεραν στην Αίγυπτο μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο. Εξουδετέρωσε τις μεθοδεύσεις Άγκυρας – Τρίπολης, δικαιώνοντας τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στην οριοθετήσα περιοχή.

Κατά περιόδους η εξωτερική πολιτική της χώρας έμοιαζε να έχει μόνο αμυντικά χαρακτηριστικά. Η αδράνεια περιορίζει τις εθνικές στοχεύσεις. Η αναβλητικότητα δεν απέχει από την παθητικότητα. Οι σημερινοί ενδοιασμοί κινδυνεύουν να γίνουν οδυνηροί συμβιβασμοί.

Προκλητική στάση από ΣΥΡΙΖΑ
Με αλλοπρόσαλλη κοινοβουλευτική στρατηγική εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δύο κρίσιμων συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και έχει δηλώσει ότι επιλέγει την ουδέτερη θέση του «παρών» για το νομοσχέδιο με την Αίγυπτο, αδυνατώντας να χαράξει ξεκάθαρη στρατηγική για το σημαντικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής λόγω των εμφύλιων κλυδωνισμών, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από κόμμα που δηλώνει «παρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του κόμματος επέλεξε την συγκεκριμένη τακτική ως μια απόπειρα να «μεταδώσει» σε άλλα κόμματα αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η κάλπη θα αναδείξει εσωκομματικές διαφωνίες για τις δύο Συμφωνίες και σε άλλα κόμματα και κυρίως στην ΝΔ.

Το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας πως δεν μπορεί να υποστηριχθεί μια συμφωνία για την οποία δεν έχει εξηγηθεί η μεθοδολογία χάραξης της οριογραμμής.

Θα διεξαχθεί αύριο 15:00-20:00 η ψηφοφορία

Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη από τις 15:00 έως τις 20:00, με σταδιακή προσέλευση των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω των υγειονομικών μέτρων που τηρεί η Βουλή, λόγω του νέου κορωνοϊού (60 βουλευτές ανά ώρα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »