Στο ”κόκκινο” η ένταση

Έμμεσο μήνυμα προς την Τουρκία έδωσε πριν λίγα λεπτά ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Gantz, ο οποίος δήλωσε τα εξής: “Δεν χρειαζόμαστε ηθικά μαθήματα από άλλες χώρες. Όλες οι στρατιωτικές επιλογές είναι στο τραπέζι για την Γάζα.”

Πρόκειται για μία σοβαρή εξέλιξη, καθώς το Ισραήλ θέλει να ”ξεκόψει” κάθε σκέψη της Τουρκίας για περεταίρω εμπλοκή στο ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, ο IDF και οι μυστικές (Shin Bet) πραγματοποίησαν επιχείρηση πριν λίγο στη Γάζα, όπου είχε σαν αποτέλεσμα την δολοφονία ορισμένων ανωτέρων αξιωματούχων της Χαμάς, οι οποίοι θεωρούνται συνεργάτες του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Mohammed Def.
Πρόταση-”βόμβα” Ερντογάν

Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν πως η διεθνής κοινότητα πρέπει «να διδάξει ένα αποτρεπτικό μάθημα» στο Ισραήλ και πρόσθεσε πως η Άγκυρα εργάζεται προκειμένου να κινητοποιήσει την αντίδραση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της αποστολής διεθνών ειρηνευτών στην περιοχή, προκειμένου να βοηθήσουν στην προστασία των Παλαιστινίων, μια πρόταση που έχει κάνει η Τουρκία από το 2018.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσαν σε «αποκλιμάκωση» στη νέα φονική σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το εβραϊκό κράτος.
Πάνω από 850 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ

Πάνω από 850 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Αρκετοί πύραυλοι έπληξαν άμεσα κτίρια και αυτοκίνητα, σκοτώνοντας πέντε Ισραηλινούς πολίτες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Δύο Ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από αντιαρματικό πύραυλο κοντά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Μπαράζ ρουκετών εκτοξεύθηκαν προς το σημείο της επίθεσης λίγο αργότερα. Μία δεύτερη επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά αργότερα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του IDF, Ταξίαρχος Χιντάι Ζίλμπερμαν είπε ότι το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Χαμάς προς το κεντρικό Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε αφού η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στόχευσε ανώτερους ηγέτες Χαμάς και Παλαιστίνιους της Ισλαμικής Τζιχάντ, σκοτώνοντας τους.

Περισσότεροι πύραυλοι χτύπησαν το Ισραήλ όλη την Τρίτη το βράδυ έως το πρωί της Τετάρτης, με σειρήνες να ηχούν σε όλο το κέντρο της χώρας και ιδιαίτερα στο Νότο, συμπεριλαμβανομένων του Τελ Αβίβ και της Μπερσέμπα.

Το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη το βράδυ στις 9 μ.μ.
Ο IDF κατέρριψε ένα drone που πέταξε από τη Λωρίδα της Γάζας προς έδαφος του Ισραήλ την Τετάρτη το πρωί. Λίγο αργότερα, το IDF χτύπησε το σπίτι του Salah Damhan, ανώτερου αξιωματούχου στη Χαμάς, που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση όπλων.

Τα θύματα αναφέρθηκαν την Τετάρτη στη Γάζα αφού ο IDF στόχευσε μια μοτοσικλέτα κοντά στο Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας και ένα αυτοκίνητο κοντά στο Beit Lahia στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Άλλος αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ την Τετάρτη το πρωί, χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, οι κάτοικοι του κτιρίου προειδοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να απομακρυνθούν πριν χτυπηθεί.

Το IDF σκότωσε νωρίτερα τρεις άλλους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς, τον Bassam Issa, τον διοικητή της ταξιαρχίας της Γάζας, τον Rafa Salama, τον διοικητή της ταξιαρχίας Khan Younis και τον Mohammed Yazouri, τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε επίσης τα σπίτια τριών ανώτερων ηγετών της Χαμάς, του Bassem Issa, του επικεφαλής της περιοχής της πόλης της Γάζας, του Rafa’a Salameh, του επικεφαλής της περιοχής Khan Younis, και του Mohammad Yazouri, του επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Χαμάς.

Τα σπίτια καταστράφηκαν, είπε ο Zilberman, «οπότε όταν επιστρέψουν από την υπόγεια αποθήκη τους, θα δουν ότι δεν έχουν μείνει σπίτι».

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να χτυπά τους στόχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των υπόγειων στρατιωτικών υποδομών που ανήκουν στην τρομοκρατική ομάδα. Πάνω από 500 στόχοι έχουν χτυπηθεί στη Λωρίδα από τότε που ξεκίνησε η Επιχείρηση “Guardians of the Wall”, δήλωσε ο Zilberman, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί μαχητές της Χαμάς.

«Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν πληρώσει και θα συνεχίσουν να πληρώνουν βαρύ τίμημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τρίτη το βράδυ. «Όλοι θρηνούμε όσους σκοτώθηκαν και προσευχόμαστε για εκείνους που τραυματίστηκαν. Όλοι υποστηρίζουμε πλήρως τον IDF και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Αυτή η εκστρατεία θα πάρει χρόνο. ”

Το Ισραήλ έχει «το δικαίωμα και την υποχρέωση να ενεργήσει και θα συνεχίσει να το πράττει», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς.

Οι Ταξιαρχίες Ιζαντίν αλ-Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη την Τετάρτη το πρωί για πάνω από 100 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στο Τελ Αβίβ και 100 ρουκέτες στη Μπερσέμπα. Περίπου 1.000 πύραυλοι έχουν εκτοξευτεί στο Ισραήλ από την αρχή των εχθροπραξιών τη Δευτέρα.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χάνιγια, δήλωσε ότι το Ισραήλ «πυροδότησε εντάσεις στην Ιερουσαλήμ και το Αλ Άκσα και οι φλόγες επεκτάθηκαν στη Γάζα, επομένως, είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες».

Ο Haniyeh είπε ότι το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη ήταν σε επαφή προτρέποντας την ηρεμία, αλλά ότι το μήνυμα της Χαμάς προς το Ισραήλ ήταν:

“Εάν θέλουν να κλιμακωθούν, η αντίσταση είναι έτοιμη, αν θέλουν να σταματήσουν, η αντίσταση είναι έτοιμη.”

Εκτίμηση είναι ότι δεν θα σταματήσουν σύντομα οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και αυτό γιατί το Ισραήλ είναι “διαβασμένο” και αποφασισμένο να σκοτώσει τους περισσότερους από τους ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ απορφανίζοντας τες.

Το Ισραήλ γνωρίζει πού και πότε να χτυπήσει, ενώ τα χτυπήματα των Παλαιστινίων είναι “τυφλά”.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός της μη ανάληψης δράσης από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αλλά και των Ιρανών πολιτοφυλάκων και Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκονται στη Συρία.

Εμείς πάντως είχαμε προϊδεάσει για τις εξελίξεις επισημαίνοντας εδώ και καιρό τις στρατιωτικές προετοιμασίες του Ισραήλ, με την πρό μηνών γενικευμένη σε όλη την επικράτεια της χώρας αντιαεροπορική άσκηση, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, με σκοπό την καταστροφή εχθρικών πυραύλων που θα εκτοξευόταν κατά της χώρας, οι οποίοι θα προέρχονταν είτε από τη Λωρίδα της Γάζας, είτε από το νότιο Λίβανο, είτε από τη Συρία και το Ιράν.

Μόλις μάλιστα πρίν λίγες ημέρες, το Ισραήλ ξεκίνησε την μεγαλύτερη σε διάρκεια στρατιωτική άσκηση στην ιστορία του, διάρκειας 1 μηνός, σε όλη την επικράτεια της χώρας, άσκηση που όπως είχαμε επισημάνει βάσει του σεναρίου της, είναι ουσιαστικά πρόβα τζενεράλε γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης του Ισραήλ με Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ, Χεζμπολάχ και Ιρανικές δυνάμεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »