Η Μέρκελ ακόμη “χαϊδεύει” τον Ερντογάν
Ημία πρόκλιση διαδέχεται την άλλη, από την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο φέρνοντας την κατάσταση στα άκρα. Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία, φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει την επικινδυνότητα της επιθετικότητας του Ερντογάν, ή απλά αδιαφορούν, κοιτάζοντας το οικονομικό της συμφέρον.

Ενώ λοιπόν το Oruc Reis, “σουλατσάρει” στην ελληνική ΑΟΖ και οι ένοπλες δυνάμεις μας το έχουν υπό στενή παρακολούθηση, έβγαλαν και το “Kanouni”, ακόμη ένα ερευνητικό σκάφος για να περάσει και αυτό “μέσα” από το Αιγαίο, συνοδεία πολεμικών σκαφών.
Λίγο νωρίτερα, η Τουρκία, εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στοχεύοντας να “γεμίσουν” με πολεμικά πλοία το Αρχιπέλαγος της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από το Αιγάιο, κάνοντας ένα νέο μπαράζ παραβιάσεων.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 16 παραβιάσεις, επτά παραβάσεις και δύο εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές) από δέκα αεροσκάφη, στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Να σημειωθεί ότι τα τέσσερα από τα παραπάνω μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις ενός ζεύγους F-16, ενώ τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Μέρκελ: Λυπηρά και αχρείαστα μονομερή μέτρα που προκαλούν, οι νέες ενέργειες της Τουρκίας
«Λυπηρά» και «αχρείαστα» χαρακτήρισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τα «πρόσφατα μονομερή μέτρα» της Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, προκαλούν και «αυξάνουν και πάλι την ένταση, αντί να την μειώνουν». Παρέπεμψε στα Συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι η ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

«Παραπέμψαμε για άλλη μία φορά στα Συμπεράσματα πριν από 14 μέρες. Αλλά ήμασταν σύμφωνοι ότι τα πρόσφατα μονομερή μέτρα της Τουρκίας, τα οποία βεβαίως και προκαλούν, αυξάνουν και πάλι την ένταση αντί να την μειώνουν- και το βρίσκω αυτό πολύ λυπηρό, αλλά και αχρείαστο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε επί των θετικών πτυχών της ατζέντας μας». «Μας είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί με την Τουρκία τον δρόμο που έχουμε σχεδιάσει, γιατί η περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών -και της ΕΕ, και θέλω αυτό να το υπογραμμίσω, αλλά και της Τουρκίας», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν κυρώσεις
Και όλα αυτά, ενώ η Τουρκία προκαλεί, η ΕΕ φαίνεται αδιάφορη για κυρώσεις κατά του Ερντογάν.

Με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα να μπαίνει στο τραπέζι ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Βέβαια, έληξε χωρίς να έχει γίνει κάποιο αποφασιστικό βήμα κα΄τα της Τουρκίας.

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΗΠΑ: Ήμασταν ξεκάθαροι στην Τουρκία για τους S-400
«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή», ανέφερε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκτόξευση πυραύλων από την Τουρκία, στο πεδίο δοκιμών των S-400 στη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα», ανέφερε ακόμη, προσθέτοντας:

«Εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το πρακτορείο Reuters νωρίτερα έκανε λόγο για εκτόξευση ενός πυραύλου στο πεδίο δοκιμών που είχε προαναγγείλει η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να διευκρινίζει το είδος τους.

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο Tass, μιλούσε για «εκτόξευση πυραύλων S-400», στην πρώτη επίσημη δοκιμή του συστήματος από την τουρκική πλευρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »