”Μπρα ντε φερ” των υπερδυνάμεων στην περιοχή
Στα Χανιά βρίσκεται απο το βράδυ της Δευτέρας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Η επίσκεψη του υπουργού των ΗΠΑ στην Κρήτη δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάθε άλλο, η επίσκεψη λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο συνατό επίπεδο σύμφωνα με δηλώσεις και των δυο πλευρών.

O Αμερικάνος ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της σημαντικότατης επίσκεψής του στη ναυτική βάση της Σούδας, πρόκειται να ανακοινώσει την μόνιμη παραμονή του υπερσύγχρονου ελικοπτεροφόρου Hershel «Woody» Williams (πρόκειται για το τελευταίο πλοίο που κατασκεύσαν οι ΗΠΑ), στην ναυτική βάση της Σούδας. Πρόκειται για πλοίο – πλωτή βάση, που θα ενσωματωθεί στο δυναμικό του 6ου Στόλου και αναμφισβήτητα θα ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο μόνιμος ελλιμενισμός ενός τέτοιου πλοίου στη Σούδα σημαίνει σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων υποστήριξης της βάσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στη διεκδίκηση αντισταθμιστικών παραχωρήσεων στο σκέλος των υποδομών.

Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στη χώρα, που ενισχύουν τη παρουσία και τον επιδιαιτητικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, θέτοντας ανάχωμα σε αντίστοιχες προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και –στο εξοπλιστικό επίπεδο- και της Γαλλίας.

Δηλαδή με λίγα λόγια οι Αμερικανοί θέλουν να ”παγώσουν” τα σχέδια της Γαλλίας, καθώς το Παρίσι θέλει πλέον μόνιμη παρουσία στην Α. Μεσόγειο.

Η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει την Γαλλία, καθώς αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος!

Στο τραπέζι των συζητήσεων του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, θα τεθούν σήμερα οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς και τα θέματα των επενδύσεων. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον συγκεντρώνει στα τελικά μηνύματα που θα αποσταλούν προς την Τουρκία, δυο ημέρες πριν την κρίσιμο Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Το πρωί Μάικ Πομπέο και Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτούν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη βάση της Σούδας, ενώ στις 11.20 το πρωί θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών στην 115 Πτέρυγα Μάχης και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »