Μόνο τυχαία ή μονομερής δεν πρέπει να θεωρείται η πρόταση του Έντι Ράμα και το «αβαντάρισμά» της από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου για ελληνοτουρκική συνάντηση ΥΠΕΞ στα Τίρανα, καθώς σε συνδυασμό με τις έρευνες του Όρουτς Ρέις για τους επόμενους έξι μήνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα συνθέτουν τόσο το σκηνικό όσο και το χρονικό πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Η ελληνική κυβέρνηση σε αρχική φάση δεν απάντησε στην πρόσκληση Ράμα με πηγές του ΥΠΕΞ να τονίζουν πως θέλουν να δουν πρώτα την πορεία των διερευνητικών, οι οποίες όμως δεν μοιάζουν σε τίποτα με τις προηγούμενες. . Τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων διερευνητικών επαφών ήταν δύο, αρχικά δεν είχαν συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και ο κάθε γύρος συνομιλιών γίνονταν σε ακανόνιστο χρονικό διάστημα, (γι’ αυτό και συνεχίζονται ακόμα) και δεύτερον καλύπτονταν από ένα πέπλο «απορρητότητας» ως προς την κοινή γνώμη, καθώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία διέρρεαν ελάχιστα για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι έτσι, ουσιαστικά οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ξεκινούν με το σαφές χρονικό πλαίσιο των 6 μηνών το οποίο έχει μπει από τους Τούρκους, μετά το πέρας των οποίων αν δεν υπάρχει συμφωνία, το Όρουτς Ρέις και τα τουρκικά γεωτρύπανα θα προχωρήσουν σε έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα και το απόρρητο των συνομιλιών φαίνεται να έχει πάει «περίπατο» καθώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ απείλησε εμμέσως πως θα βγάλει τις συνομιλίες και των προηγούμενων ετών στη φόρα, στις οποίες -σύμφωνα με τον ίδιο- οι Έλληνες συζητούν τα πάντα. Επιπλέον με τη τον «εξευρωπαϊσμό» των ελληνοτουρκικών που επιχείρησε η Ελλάδα, έβαλε τρίτους «στα χωράφια της» και είναι σαφές πως σε περίπτωση αποχώρησης από το τραπέζι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από λίγη θα γίνει ελάχιστη, ενώ ίσως μετατραπεί και σε εχθρότητα και ανοιχτή στήριξη στην Τουρκία. Μη ξεχνάμε πως η επιθυμία των Γερμανών είναι μία ευρωπαϊκή συμφωνά με την Άγκυρα, που για να συμβεί πρέπει να λυθεί κυπριακό και ελληνοτουρκικά, άρα και οι πιέσεις από αυτή την πλευρά θα είναι αυξημένες. Με λίγα λόγια η Ελλάδα εισέρχεται στις διερευνητικές αυτές από δεινή θέση, χωρίς δυνατότητα καθυστέρησης και με υψηλό τίμημα αποχώρησης, με το σκηνικό που έχoυν στήσει οι Τούρκοι να είναι σαφές, συμφωνία με το στανιό σε 6 μήνες και μετά αν είναι δυνατόν συνθηκολόγηση ή προετοιμασία συνθηκολόγησης με φιέστα στα Τίρανα.

BySfairika.gr

Ιαν 12, 2021


Σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης των τουρκικών απαιτήσεων εμμένει ο Τσαβούσογλου
Στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να επανεκκινήσουν με τον 61ο γύρο οι διερευνητικές επαφές των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από την πρόσκληση που απηύθυνε προς την ελληνική πλευρά η τουρκική και την αποδέχθηκε η Αθήνα – εφόσον ασφαλώς δεν θα υπάρξει αναδίπλωση της τελευταίας στιγμής από την πλευρά της Άγκυρας, όπως συνέβη τον Οκτώβριο.

Για το θέμα υπήρχε γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, αλλά και γραμμή επικοινωνίας των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Οι διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει από το «μακρινό» 2002. Άνθρωποι που ήταν στις διερευνητικές το 2002 – 2003 ανέφεραν μάλιστα ότι οι χώρες είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, για να καταρρεύσουν οι συνομιλίες το Μάρτιο του 2016.

Διαπραγματευτής για την ελληνική πλευρά είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Αθήνα από τα τέλη του 2010, ενώ από την απέναντι πλευρά διαπραγματευτής αναμένεται να είναι ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές.
Το διπλωματικό παρασκήνιο από ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ και ο ρόλος της Αλβανίας

Προφανώς και δεν ήταν καθόλου τυχαία η πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για διάλογο που επισημοποιήθηκε και οριστικοποιήθηκε η έναρξη των διερευνητικών επαφών μετά την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα πρέπει «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να ορίσουμε ημερομηνίες».

Το κλίμα διαμορφώθηκε μέσω των διεθνών διπλωματικών καναλιών όπως έδειξε η κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει επαφές με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καθώς και των επαφών Τσαβούσογλου με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Αντόνιο Κόστα, με τον οποίο μάλιστα χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλίες στη Λισαβόνα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ και η Γερμανία, προειδοποίησαν την Ελλάδα να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν», ενώ την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο δήλωνε ότι η ΕΕ περιμένει την έναρξη των συνομιλιών ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κ. Κόστα υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι στόχος της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ είναι το Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχει αλλάξει το κλίμα και η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις να μην γίνει στη βάση της επιβολής κυρώσεων αλλά μιας άλλης ατζέντας και σχέσης με την Τουρκία.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα για συνάντηση στα Τίρανα μεταξύ του Νίκου Δένδια και Τούρκου ομολόγου του και επανέλαβε την πρόσκληση για συνάντηση στην Αλβανική πρωτεύουσα.

Άλλωστε καθόλου τυχαίο δεν ήταν ότι o πρωθυπουργός της Αλβανίας βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα όπου είχε συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια ερχόμενους ουσιαστικά από την Άγκυρα ύστερα από διήμερο ταξίδι κατά το οποίο είχε επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία.

Την ώρα που Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει να προσφύγουν στην Χάγη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ενώ βρίσκεται στην ελληνική βουλή για κύρωση η επέκταση στο Ιόνιο των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »