Πλέον είναι αργά
Μετά τις έντονες αντιδράσεις του Ρωσικού λαού, αλλά και ολόκληρου του Ορθοδόξου κόσμου, η Μόσχα αποφάσισε να βγάλει ανακοίνωση για την απόφαση του Ρ. Τ. Ερντογάν να μετρατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Βέβαια αυτή η ανακοίνωση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, καθώς πλέον είναι αργά. Θα θέλαμε από τον Β. Πούτιν, κατά την διάρκεια της χθεσινής του επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, να του ”τράβαγε το αυτί”.

Η ανακοίνωση:
”Λυπούμαστε με τις εξελίξεις. Η απόφαση για το μουσειακό καθεστώς, η οποία υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία του θεμελιωτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, επί πολλές δεκαετίες μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε σύμβολο ειρήνης και διαθρησκειακής ομόνοιας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της ατμόσφαιρας θρησκευτικής ανοχής και διαλόγου μεταξύ των λαών”, αναφέρει στο σχόλιό της η Μ.Ζαχάροβα.

Ο Πούτιν έθεσε το ζήτημα της Αγίας Σοφίας στον Ερντογάν αλλά σε… ήπιους τόνους
”Υπολογίζουμε ότι η διαχείριση του Ναού της Αγίας Σοφίας, ο οποίος απολάμβανε έως πρόσφατα το καθεστώς μουσείου και αποτελεί ιερό προσκύνημα για ολόκληρο τον χριστιανισμό, επίτευγμα της παγκόσμιας κουλτούρας και του ευρασιατικού πολιτισμού, θα ανταποκρίνεται πλήρως στο καθεστώς του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO”, σημειώνεται στη δήλωση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και καταλήγει: ”Αναμένουμε ότι κάθε ενέργεια ως προς αυτό το μοναδικό μνημείο θα λαμβάνει υπόψη του την εξαιρετική του σημασία για τους πιστούς όλου του κόσμου”.

Τι ανέφερε χθες το Ρωσικό ΥΠΕΞ:

”Εσωτερικό θέμα της Τουρκίας στο οποίο κανείς δεν πρέπει να παρέμβει”, θεωρεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν.

”Γνωρίζετε ότι αυτό το ζήτημα προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι αυτό είναι το εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, στο οποίο ούτε εμείς ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμιχθεί. Ταυτόχρονα, σημειώνουμε την αξία του μνημείου ως τόπου που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού και πολιτισμού” δήλωσε ο Βερσίνιν σε δημοσιογράφους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »