Αρνείται πως υποκινεί τη βία ο απερχόμενος πρόεδρος του Ισραήλ
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε σήμερα πως υποκινεί τη βία.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Ναντάβ Άργκαμαν, ο επικεφαλής της Σιν Μπέιτ (η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ) έσπασε τη σιωπή του, προειδοποιώντας ότι αυξάνεται «η ρητορική που υποκινεί τη βία, ιδίως σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης».

Κάλεσε επίσης τους πολιτικούς όλων των κομμάτων «να ζητήσουν με σαφήνεια να σταματήσουν αυτές οι δημόσιες συζητήσεις» οι οποίες «μπορεί να ερμηνευθούν από ορισμένα άτομα ή ορισμένες ομάδες ως άδεια για διάπραξη βιαιοτήτων» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε «θανάσιμους τραυματισμούς».

Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης θεώρησαν ότι το σχόλιο αυτό αποτελεί προειδοποίηση που απευθύνεται προς τον Νετανιάχου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργούς ασκεί πιέσεις σε βουλευτές, προσπαθώντας να τους πείσει να μην στηρίξουν την πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον κεντρώο αντίπαλό του, τον Γιάιρ Λάπιντ.

«Υπάρχει μια πολύ εύθραυστη γραμμή μεταξύ της πολιτικής κριτικής και της υποκίνησης στη βία (…) και δεν μπορούμε να λέμε, όταν η κριτική προέρχεται από τα δεξιά, ότι είναι υποκίνηση βίας και, όταν έρχεται από τα αριστερά, ότι είναι μια δικαιολογημένη χρήση της ελευθερίας της έκφρασης», σχολίασε ο Νετανιάχου, μιλώντας σε στελέχη του κόμματος Λικούντ σήμερα.

«Καταδικάζω κάθε υποκίνηση σε βία», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «παράνομες» αυτές τις προτροπές.

Ο Νετανιάχου εκτιμά ότι είναι ο στόχος μιας «πολύ σοβαρής» εκστρατείας εναντίον του και χαρακτήρισε «επικίνδυνη αριστερή κυβέρνηση» τον ετερόκλητο συνασπισμό που σχημάτισε ο Λάπιντ με δύο κόμματα της αριστεράς, δύο του κέντρου, τρία της δεξιάς (μεταξύ των οποίων και το Γιάμινα, της ριζοσπαστικής, εθνικιστικής δεξιάς) και το αραβικό Ράαμ.

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτήν την πρώτη κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια, ενδέχεται να γίνει την Τετάρτη ή την Δευτέρα, 14 Ιουνίου, σύμφωνα με τα ισραηλινά μμε.

Τις τελευταίες ημέρες, υποστηρικτές του απερχόμενου πρωθυπουργού οργάνωσαν συγκεντρώσεις έξω από τα σπίτια πολλών μελών του κόμματος Γιάμινα, του Νάφταλι Μπένετ, ο οποίος θα αναλάβει την πρωθυπουργία, με βάση τη συμφωνία του με τον Λάπιντ.

Η Επιτροπή για θέματα ασφάλειας του κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει κατεπειγόντως αύριο Δευτέρα στις 9 το πρωί, με αφορμή την προειδοποίηση της Σιν Μπετ, αλλά και ενόψει της «πορείας των σημαιών» που πρόκειται να γίνει την Πέμπτη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »