Αποκαλυπτική έρευνα

Mία νέα μετάλλαξη μπορεί να έχει κάνει τον ιό πιο αδύναμο απέναντι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα επιστημόνων από το Arizona State University. 
 
Για τις ανάγκες της Μελέτης οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα του κορωνιού από 382 ασθενείς της πολιτείας της Αριζόνα και διαπίστωσαν ότι ένα δείγμα του δεν είχε μεγάλο κομμάτι του γενετικού του υλικού. 
 
Αυτό μοιάζει να είναι ένα παρόμοιο φαινόμενο εμφάνισε και ο SARS το 2003 όταν είχε πυροδοτήσει μία παρόμοια Πανδημία και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.  

Aυτή η γενετική μετάλλαξη σύμφωνα με τους ειδικούς κάνει τον ιό πιο αδύναμο ενδέχεται να επηρεάσει ή μάλλον καλύτερα να μειώσει η διάδοσή του.  Αν και η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε μόνο σε έναν ασθενή στην Αριζόνα,  οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί, εμφανίζεται όλο και πιο συχνά αυτή η στενή η ασθενής μετάλλαξή του.

Μάλιστα θεωρούν ότι το πόρισμα της έρευνας συνεισφέρει και στις έρευνες που γίνονται για την παραγωγή εμβολίου.  Στη σύγκριση που έγινε για τις ερευνητικές ανάγκες με τον ιό hiv,  ο οποίος μεταλλάσσεται διαρκώς,  διαπιστώθηκε ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο «σταθερός». 

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν από τους ερευνητές ο νέος κορωνοϊός αποτελείται από 30 χιλιάδες γράμματα ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA)  και σε μία από τις μεταλλάξεις του έλειπαν τα 81.  

Πότε τελειώνει η πανδημία  

Mαθηματικό μοντέλο με το οποίο προβλέπεται η ημερομηνία που θα σβήσει η πανδημία σε δεκάδες κράτη παρουσίασαν ερευνητές του  Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Σιγκαπούρης. Το μοντέλο πρόβλεψης ανανεώνεται καθημερινά με επίσημα δεδομένα και βασίζονται σε θανάτους και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το μοντέλο είναι δυναμικό και ενημερώνεται καθημερινά και άρα οι προβλέψεις του μπορεί να τροποποιούνται επί τα χείρω ή επί τα βελτίω.

Στις προβλέψεις του για τη χώρα μας το συγκεκριμένο μοντέλο αναφέρει ότι το τέλος της πανδημίας για τη χώρα μας εκτιμάται στις 12 Ιουλίου.

Στις 30 Απριλίου λοιπόν, το συγκεκριμένο μοντέλο προέβλεπε ότι το τέλος της πανδημίας για όλον τον κόσμο σε ποσοστό 100% πρόκειται να συντελεστεί περίπου στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκδοχή και ενώ η αρχική πρόβλεψη έλεγε 27 Νοεμβρίου. Στους πίνακες που επισυνάπτονται εμφανίζονται τρία σενάρια, δηλαδή η ολοκλήρωση της πανδημίας σε ποσοστό 97%, 99% και 100%.


Για να συντάξουν τις ημερομηνίες αυτές οι ερευνητές βασίστηκαν στην αρχή ότι η εξέλιξη της COVID-19 δεν είναι τυχαία αλλά ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Δηλαδή, έναν κύκλο ζωής που ξεκινά από το ξέσπασμα και προχωρά στη φάση επιτάχυνσης, το σημείο καμπής, την αποκλιμάκωση και τέλος την σταδιακή παύση ή το τέλος. Ενας τέτοιος κύκλος είναι το αποτέλεσμα μέτρων και συμπεριφορών που έχουν υιοθετηθεί κατά της πανδημίας από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των ατόμων (αποφυγή επαφής) αλλά και κυβερνήσεων (κλείσιμο πόλεων) αλλά και των φυσικών περιορισμών του οικοσυστήματος. 

Ετσι οι πανδημικοί κύκλοι ποικίλλουν από χώρα σε χώρα 

Αναλόγως διαφέρουν και οι προβλέψεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η Σιγκαπούρη για παράδειγμα φαίνεται να απαλλάσσεται πλήρως από τον ιό στις 28 Ιουνίου, το Ηνωμένο Βασίλειο γύρω στις 20 έως και 27 Αυγούστου.

Οσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες η πρόβλεψη είναι ακόμη χειρότερη καθώς τα στοιχεία δείχνουν απαλλαγή από τον κορωναϊό από 5 Σεπτεμβρίου έως και 20 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα πιο αναθεωρημένα στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό paper.Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 30 Αυγούστου για την Ιταλία, την 5η Αυγούστου για τη Γερμανία, στις 8 Αυγούστου για τη Γαλλία, στις 2 Αυγούστου για την Ισπανία, στις 27 Ιουλίου για το Βέλγιο και στις 8 Σεπτεμβρίου για την Ολλανδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »