Νέα πρόκληση
Δεν έχουν τέλος τα τουρκικά σχέδια για εγκαθίδρυση κυβερνήσεων-μουσουλμανικής αδελφότητας, με σειρά να έχει τώρα ο Λίβανος, μετά την αποκάλυψη μεταφοράς ποσότητας τουρκικών όπλων στην χώρα.

Οι φόβοι για ένα πιθανότατο συμβάν ασφαλείας στον Λίβανο έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, αφού η Τουρκία φέρεται να ξεφορτώνει σε τμήματα της χώρας χιλιάδες όπλα, ανέφεραν αξιωματούχοι του Λιβάνου.

Τρεις διπλωμάτες επιβεβαίωσαν στην αγγλική έκδοση του πρακτορείου ειδήσεων Al Arabiya την τουρκική αποστολή όπλων, η οποία έχει σκοπό την ανάληψη της εξουσίας από τουρκο-λιβανέζους πολιτικούς, οι οποίοι θα έχουν αποστολή την εγκαθίδρυση μιας νέας έδρας για την μουσουλμανική αδελφότητα, μια ανάσα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Δύο πηγές πληροφοριών του στρατού του Λιβάνου εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το θέμα αυτό. Μία από τις πηγές πληροφοριών μίλησε στο Al Arabiya μετά από επιχείρηση επιτήρησης σε ένα τμήμα του στρατού στο βόρειο Λίβανο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Ανησυχούμε πολύ για το τι συμβαίνει. Οι Τούρκοι στέλνουν μια απίστευτη ποσότητα όπλων στο βορρά», δήλωσε η λιβανική πηγή πληροφοριών.

Ερωτηθείς για τη ροή των τουρκικών όπλων, ένας ανώτερος Λιβανέζος διπλωμάτης είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά «γνωρίζουμε ότι υλοποιούνται συνεχώς. Παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις και παραμένουμε σε επαφή με τη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο ίδιος.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπέβαλε ερωτήσεις στις κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Τουρκίας και είπε ότι δεν σχολιάζει τις εκθέσεις ξένων υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Τουρκία θέλει από καιρό να επιβάλει την επιρροής στον Λίβανο, και για αυτόν τον λόγο πρόσφατα δύο τουρκικές φορτηγίδες αγκυροβόλησαν στις ακτές του Λιβάνου για να βοηθήσουν τον παραμελημένο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι φορτηγίδες όμως μετέφεραν όπλα για την πρόκληση εξέγερσης και κατάληψης της εξουσίας από ισλαμιστές.

Η Τουρκία υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις τα δεκάδες μέλη του μικρού σε αριθμό, αλλά ενεργού κόμματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Λιβάνου.

Τρεις ημέρες μετά τις εκρήξεις στις 4 Αυγούστου στη Βηρυτό, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία βιάζεται να βοηθήσει τον Λίβανο εν μέσω θανατηφόρας έκρηξης».

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Fuat Oktay και ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu έφτασαν στη Βηρυτό λίγες μέρες μετά και δήλωσαν ότι η Άγκυρα ήταν πρόθυμη να ανοικοδομήσει το λιμάνι. Από τη Βηρυτό, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα σταθεί στους «συγγενείς της, τους Τούρκους και τους Τουρκμένους στο Λίβανο και σε όλο τον κόσμο».

Πρόσθεσε ο ίδιος ότι: «Θα δώσουμε την τουρκική υπηκοότητα στους αδελφούς μας που λένε: «Είμαι Τούρκος, ή είμαι Τουρκμένος και εκφράζουν την επιθυμία τους να γίνουν Τούρκοι πολίτες. Αυτές είναι οι οδηγίες του Προέδρου μας Ερντογάν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »