Οι ευρωεκλογές θεωρούνται το ιδανικό σημείο «αφετηρίας» για ένα καινούριο κόμμα

Θα κάνει νέο κόμμα ο Α.Τσίπρας αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πριν τις ευρωεκλογές ώστε να δοκιμαστεί σε αυτές;

Αυτή είναι η ερώτηση του «ενός εκατομμυρίου ευρώ» θα έλεγε κάποιος.

Το σίγουρο είναι ότι κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ τα εγγεγραμμένα μέλη του κάτι που απειλεί να τινάξει στον «αέρα» ακόμα και την εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος, δηλαδή από τα μέλη του.

 ήταν το μόνο ΜΜΕ που είχε προβλέψει ως εξέλιξη την παραίτηση του Α.Τσίπρα από τις 12 Ιουνίου παρουσιάζοντας ως εκλογικό δάπεδο το 20%, σε μια τέτοια εξέλιξη.

Η παραίτηση Α.Τσίπρα αποκτά άλλο χρώμα αν ιδωθεί από μια άλλη οπτική. Ποια; Αυτή που έδωσε χθες (28/6) αργά το βράδυ, προφανώς όχι συμπωματικά, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή, αλλά και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, Ευάγγελος Αντώναρος.

Η φράση του Ε.Αντώναρου είναι πολύ συγκεκριμένη. «Κάνε αυτό που έκανε ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου στην μεταπολίτευση. Ίδρυσε νέο κόμμα».

Όλη η πολιτική υπεραξία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά καλώς ή κακώς είναι ο Αλέξης Τσίπρας, όλα τα υπόλοιπα στελέχη έχουν ιδιαίτερα ελλειμματικό πολιτικό βάρος. Πρακτικά δεν υπάρχουν.

Ένα νέο κόμμα όμως, που δεν θα στηριζόταν, όπως στηρίχτηκε μέχρι σήμερα στον παλαιό κομματικό μηχανισμό του 3% (να σημειώσουμε για όσους το αγνοούν ότι οι τοπικές επιτροπές είναι αυτοδιοικούμενες και δεν επιτρέπεται ούτε ο Α.Τσίπρας να εγγράψει κάποιο νέο στέλεχος αν δεν πάρει την έγκριση των τοπικών επιτροπών, οι οποίες συστηματικά απέκλειαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι μετά το 2015 ήθελαν να εγγραφούν το κόμμα).

Άρα έχει κάθε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας να δημιουργήσει δικό του κόμμα, καθώς αυτό θα είναι εκτός από δικό του, δομημένο σε σωστές πολιτικές βάσεις.

Άλλωστε είναι 48 ετών, που σημαίνει ότι είναι πολύ νέος για κάθεται στο σπίτι του και το κυριότερο είναι πως αυτός έκανε τους αγνώστους του ΣΥΡΙΖΑ να αυτοεπαινούνται τώρα πως υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αποφύγει να κάνει κόμμα πριν τις αυτοδιοικητικές για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον δεν προλαβαίνει, και άρα χωρίς λόγο θα κατανάλωνε Και εργασία για κάτι το οποίο δεν θα είχε επιτυχία και δεύτερον γιατί πιστεύει πως ο καταλληλότερος χρόνος για να εμφανίσει το κόμμα του είναι λίγο πριν τις ευρωεκλογές, στις οποίες παραδοσιακά η ψήφος είναι χαλαρή και θα είναι πολύ πιο εύκολο να λάβει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Μάλιστα, αν καταφέρει να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι διόλου απίθανο, η επιστροφή του ΣυΡιζΑ στο παλιό 3% θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε πως η βάση του κόμματος, λάδι χιλιάδες πολίτες θα εκδήλωναν τόσο πολύ την πίστη τους προς αυτόν, ώστε να θέλουν να εγκαταλείψουν το ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τώρα.

Αυτό τον κάνει να αναθεωρεί πολλές από τις ιδέες που είχε μόλις χθες και να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει μόνος του, «σόλο» δηλαδή, με δικό του πολιτικό φορέα, στον οποίο θα μπορεί να βάζει τη δική του σφραγίδα και να προωθεί τις δικές του ιδέες, η εν πάσει περιπτώσει την δική του αριστερή αντίληψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »