Ο Ερντογάν με τον Πούτιν τα συμφώνησαν στο πυρηνικό σχέδιο αλλά έρχονται αντιμέτωποι με νομικά εμπόδια. Πώς θα επηρεάσει τη σχέση τους;
Το έργο πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκεται στο Mersin στις ακτές της Τουρκίας προκαλεί αντιδράσεις για θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για μεγάλες ρωγμές στα συγκεκριμένα θεμέλια λόγω χαλαρού και ασταθούς εδάφους στην περιοχή.

Μηχανικοί και εργαζόμενοι άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα για πιθανή πυρηνική καταστροφή, και μια ομάδα ΜΚΟ υπέβαλε αγωγή στο τουρκικό δικαστήριο ζητώντας να σταματήσει η κατασκευή.

Mητσοτάκης προς ΕΕ: ”Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα & εσείς μιλάτε για κυρώσεις κατά της Ρωσίας”
Ένα τουρκικό δικαστήριο στη νότια επαρχία Μερσίν αποφάσισε την Παρασκευή να αποδεχθεί το αίτημα των ΜΚΟ να μπορούν να παρεμβαίνουν στο έργο τα αρμόδια υπουργεία και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (MGK), όπως αναφέρει η εφημερίδα Cumhuriyet.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η υπόθεση θα αναφερθεί στο MGK, το οποίο δεν έχει καμία υποχρέωση να παρέμβει στην κατασκευή, αλλά μπορεί τώρα να επιλέξει να το πράξει. Οι δικηγόροι που εμπλέκονται στην υπόθεση ανέφεραν επίσης ότι ο ρωσικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια για την Τουρκία.

Το δικαστήριο έδωσε επίσης το πράσινο φως σε ένα αίτημα των ΜΚΟ για συμμετοχή πολλών τουρκικών υπουργείων στην υπόθεση, όπως το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών, καθώς και το Υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Πώς αυτό θα επηρεάσει τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις;
Αυτές οι διαμάχες για το συγκεκριμένο εγχείρημα έρχονται σε μια εποχή συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας σχετικά με την επαρχία Ιντίλμπ στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντιτιθέμενες πλευρές.

Από τον Φεβρουάριο, η Άγκυρα, υποστηρίζοντας τους αντάρτες, έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή, μαζί με στρατιωτικά φορτηγά και θωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τανκ, ενώ η Μόσχα, υποστηρικτής του Συριακού Προέδρου Μπασάρ Άσαντ, συνεχίζει να παρέχει στον συριακό στρατό σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και άλλο στρατιωτικό υλικό.

Η Τουρκία και η Ρωσία πραγματοποίησαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις 5 Μαρτίου για να τερματίσουν τις μάχες στην επαρχία μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του συριακού στρατού, μετά το θάνατο τουλάχιστον 33 Τούρκων στρατιωτών σε μια αεροπορική επίθεση της συριακής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Ρωσία στη επαρχία Ιντίλμπ τον προηγούμενο μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »