Τρίτη ημέρα εντάσεων στο μέτωπο του Καυκάσου
Ουπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Ζοράμπ Μνατσακανιάν, έστειλε χθες επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, παρουσιάζοντας τη μεγάλης κλίμακας επιθετικότητα που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Artsakh, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση που προκλήθηκε από αυτό, δήλωσε το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών στην Armenpress.

Στην επιστολή του, ο Αρμένιος ΥΠΕΞ παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις περιπτώσεις σκόπιμης στόχευσης του άμαχου πληθυσμού και των υποδομών του Αρτσάχ από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, τις προκλητικές ενέργειές τους με τη χρήση διαφόρων μέσων.

Αναφερόμενος στις ροές παραπληροφόρησης που διαδίδονται από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ο Αρμένιος υπουργός σημείωσε συγκεκριμένα: «Η επιθετικότητα ήταν προ-προγραμματισμένη και οι δηλώσεις της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την υποτιθέμενη αντεπίθεση είναι απόλυτα ψέματα. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει κρύψει ποτέ τον στρατηγικό του στόχο να επιλύσει τη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη χρήση βίας, διατηρώντας συνεχώς την ένταση στη γραμμή επαφής και στα κρατικά σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν».

Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την άνευ όρων μονομερή υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν και την επίθεσή της. Καταδικάζοντας έντονα την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, ο υπουργός Ζοράμπ Μνατσακανιάν, δήλωσε ότι οι προκλητικές ενέργειες που αποσκοπούν στην παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός δεν είναι μόνο σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά είναι επίσης γεμάτες τον κίνδυνο να μετατραπούν σε περιφερειακό πόλεμο μεγάλης κλίμακας.

Ο υπουργός επέκρινε την προκλητική συμπεριφορά του Αζερμπαϊτζάν επειδή δεν ακολούθησε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός. Δήλωσε ότι η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη των συνεπειών της επιθετικότητας.

Επίσης δήλωσε πως ως εγγυητής της ασφάλειας του λαού Artsakh, η Αρμενία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αναφαίρετων δικαιωμάτων του λαού του Artsakh και θα παρέχει απάντηση στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν.

Η επιστολή θα κυκλοφορήσει ως έγγραφο της 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ζάχαροβα: Κλιμακωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε την Τρίτη στο Radio Komsomolskaya Pravda ότι η Ρωσία σημειώνει την ευρεία εντατικοποίηση της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Δυστυχώς, βλέπουμε ήδη την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας τα εξής:

«Είναι απαραίτητο να βρούμε γενικές λύσεις στο πρόβλημα και να υπάρχουν μηχανισμοί. Εμείς, ως διαμεσολαβητής στην ομάδα Minsk του ΟΑΣΕ, και ως γειτονικό κράτος και κράτος που έχει κοινή ιστορία με κράτη όπως η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο σε αυτό. ”
Αλλαγή στάσης από τη Γεωργία
Η ρητορική της Γεωργίας άλλαξε μετά τις στρατιωτικές αποτυχίες του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γεωργία που είχε κλειστο τον εναέριο χώρο για τη Ρωσία, λέει ότι έχει απαγορεύσει τις στρατιωτικές διαμετακομιστικές μεταφορές φορτίων μέσω των συνόρων της για όλους, συμπεριλαμβανομένου και του Αζερμπαϊτζάν. Προσπαθεί μετά την αποτυχία των Αζέρων να παραμείνει «ουδέτερη» στη σύγκρουση του Καραμπάχ.

Συνεχίζονται οι μάχες στον Καύκασο

Οι μονάδες των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν καταστρέψει στρατιωτικό υλικό ων Αζέρων και πιο συγκεκριμένα: 137 άρματα / IFV, 72 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, 1 αεροπλάνο κατά τη διάρκεια 3 ημερών, αναφέρεο το υπουργείο άμυνας της Αρμενίας. oD spox Artsrun Hovhannisyan.

Την ίδια ώρα, οι αρμενικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε διαφορετικές κατευθύνσεις του μετώπου, αναφέρει ο αναπληρωτής διοικητής του αμυντικού στρατού του Αρτσάχ, Arthur Sargsyan.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »