”Οι Ρώσοι δεν πρόκειται να αφήσουν ποτέ την Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα”
Το θέμα των ισχυρισμών της Άγκυρας ότι θα κατέχει σε λίγο διάστημα ατομικά όπλα προκαλεί ανησυχία σε πολλές χώρες παντού στην ΝΑ Ευρώπη και πιο πολύ όμως στην ίδια την Ρωσία.

Ο λόγος για αυτές τις ανησυχίες είναι τόσο οι σαφείς δηλώσεις του ίδιου του Ρετζέπ Ερντογάν σχετικά με αυτό το θέμα, όσο και οι συγκεκριμένες ενέργειες που έλαβε η τουρκική πλευρά προς αυτήν την κατεύθυνση.

“Πριν από λίγο καιρό, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και η ειδική κοινότητα των πληροφοριών συζήτησαν για άλλη μια φορά τόσο τον ρεαλισμό των ισχυρισμών των απογόνων των γενιτσάρων, που θέλουν να κατέχουν το πιο θανατηφόρο όπλο στον κόσμο, όσο και τον πιθανό κίνδυνο από αυτό”, αναφέρουν επι λέξη ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.

Η απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική, αλλά οι Τούρκοι δεν θα πετύχουν..τελικά, κυρίως λόγω Ρωσίας τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.
Οι πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση εκπροσώπων των τουρκικών και πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος HLMDG (στρατιωτικός διάλογος υψηλού επιπέδου) ανάγκασαν την ρωσική πλευρά να ασχοληθεί με αυτό το θέμα.

 

Αυτή η σύνοδος συγκέντρωσε αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα στην τουρκική αντιπροσωπεία επικεφαλής ήταν ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Seljuk Bayraktaroglu και από την πακιστανική αντιπροσωπεία επικεφαλής ήταν ο ΥΦΑΜ Στρατηγός Mian Muhammad Hilal Hussain.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ένα από τα ζητήματα προτεραιότητας που βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη μεταξύ των εκπροσώπων των δύο χωρών, είναι το ζήτημα της μεταφοράς από το Πακιστάν με ακρίβεια όλης της απαραίτητης τεχνολογίας για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Οι Τούρκοι συζήτησαν μια τέτοια πιθανότητα προσωπικά με τον αρχηγό του προσωπικού των πακιστανικών δυνάμεων εδάφους, Καμάρ Γιαϊβίν Μπαϊβάβα.

“Οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Άγκυρας και του προέδρου της είναι ήδη ορατές, όπως λένε, με γυμνό μάτι. Επιπλέον, η εφαρμογή τους έχει προχωρήσει πολύ πέρα ​​από το πλαίσιο της προπαγάνδας και της πολιτικής.

Μόλις πρόσφατα, είχαμε μια πραγματική στρατιωτική επέκταση της Τουρκίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες τείνουν να πιστεύουν ότι ακόμη και με την πιο έντονη επιθυμία για πυρηνικά όπλα, οι Τούρκοι στρατιωτικοί τελικά δεν θα κινηθούν προς αυτήν την καυτεύθυνση.

Τα επιχειρήματά αυτά μπορούν εύκολα να επικεντρωθούν σε τρεις κύριες ομάδες: “δεν θα είναι σε θέση”, “δεν θα τους τα δώσουν” και “δεν θα είναι απαραίτητο”.

Λοιπόν, ας τα δούμε όλα με τη σειρά. Εκείνοι που είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι η Άγκυρα «δεν έχει επαρκή δυνατότητα να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, επιστημονικά, τεχνικά, και, τελικά, οικονομικά», δεν έχουν δίκιο.

Πρώτα απ ‘όλα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, η χώρα έχει το δικό της απόθεμα ουρανίου ποσότητας τουλάχιστον δέκα χιλιάδων τόνων, συν μεταλλεύματα θορίου σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες”, αναφέρει ο Ρώσος ειδικός Alexander Necropny.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, έχοντας ξεκινήσει περίπου 350 νέα αμυντικά προγράμματα στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα για την επόμενη πενταετία, η Άγκυρα προσδοκά, σύμφωνα με τα σχέδια που εξέφρασαν πρόσφατα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης της Τουρκικής Βιομηχανίας Ismail Demir, ότι οι εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού θα ανέλθουν σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης του τουρκικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος μαρτυρούν τις δυνατότητές του.

“Στο επόμενο στάδιο έχουμε του νέους τουρκικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τους οποίους οι Τούρκοι θα θελήσουν να τους εξοπλίσουν με πυρηνικές κεφαλές.

Εδώ, παρεμπιπτόντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αυξημένη συνεργασία των Τούρκων με το Κίεβο.

Σε τελική ανάλυση, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, φιλοδοξεί να εισέλθει κάποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις μαζί τους, παραβιάζοντας οποιαδήποτε συνθήκη με την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα όμως με τον πρώην πρεσβευτή της ΕΕ στην Άγκυρα, Mark Pierini, η Άγκυρα «έχει εγκαταλείψει την αμυντική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ πριν από πολλά χρόνια» και «αυτό οριστικοποιήθηκε με την αγορά ρωσικών S-400».

Στην πραγματικότητα, για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, η Άγκυρα σήμερα είναι «αποκομμένη» λόγω του «εντελώς αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης» και της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της.

Πιστεύετε ότι ο Ερντογάν δεν το γνωρίζει αυτό;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »