Το χάος… παραμονεύει στην Αρμενία
Συγκεντρώσεις, βίαιες συλλήψεις, αναβρασμός, παραιτήσεις αξιωματούχων, αποτελούν μερικά από τα γεγονότα που στιγμάτισαν τα τελευταία 24ωρα την πολιτική και κοινωνική ζωή της Αρμενίας, καθώς η συμφωνία Γερεβάν-Μπακού, με προτροπή της Μόσχας, δημιουργεί έναν αζερικό θύλακα εντός του Αρτσάχ.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στη Δημοκρατία του Καραμπάχ, Σάμιουελ Μπαμπαγιάν, ανακοίνωσε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία τερματισμού του πολέμου και παράδοσης εδαφών στους Αζέρους.

«Ως αντίδραση σε αυτό και σε διαμαρτυρία για τέτοιες εγκληματικές ενέργειες, ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από την υψηλότερη τιμή και τερματίζω τις εξουσίες μου ως Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (στο Καραμπάχ)», έγραψε στο Facebook.

Ο Μπαμπαγιάν θεώρησε την κίνηση των ηγετών της Αρμενίας και της περιοχής του Καραμπάχ να αποδεχτούν τη συμφωνία, ως «μια μονομερή απόφαση», καταγγέλοντας ότι τα λόγια τους δεν συμφωνούν με τα πραγματικά γεγονότα.

Ο Μπαμπαγιάν είπε χθες το βράδυ ότι «έσπευσε στο Κοινοβούλιο για να τερματίσει αυτήν την ύπουλη επιχείρηση, αλλά με την έγκριση του Προέδρου του Καραμπάχ, η ανακοίνωση για την κατάπαυση του πυρός δημοσιεύθηκε».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Καραμπάχ Araik Harutyunyan επιβεβαίωσε ότι οι περιφερειακές αρχές έπρεπε να σταματήσουν τις μάχες για να σώσουν τη δημοκρατία μετά την επιδείνωση της κατάστασης στα μέτωπα, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσαν να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα θύματα λόγω της επέκτασης των εχθροπραξιών, γεγονός το οποίο θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Ρίχνει το “μπαλάκι” στη στρατιωτική ηγεσία ο Πασινιάν
Και καθώς οι παραιτήσεις άρχισαν και η οργή έχει κυριεύσει την αρμενική κοινωνία, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας ισχυρίζεται ότι οι ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του τον παρότρυναν να υπογράψει εκεχειρία με το Αζερμπαϊτζάν, αφού του εξήγησαν ότι οι πόροι τους εξαντλήθηκαν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός πέρασε τη χθεσινή μέρα προσπαθώντας να εξηγήσει την απόφασή του σε θυμωμένους πολίτες, μετά την έκπληξη της ειρηνευτικής συμφωνίας για την οποία μεσολάβησε η Μόσχα, με αποτέλεσμα το Γερεβάν να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν, συγκεκριμένα σχεδόν τα 2/3 του Καραμπάχ.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Πασινιάν ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει να σταματήσει τις εχθροπραξίες με το Μπακού, μετά από έξι εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των δύο εθνών στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αφού είπε αρχικά στους ανθρώπους του ότι κέρδισαν τον πόλεμο, τώρα προσπαθεί να εξηγήσει αυτό που πολλοί Αρμένιοι αντιλαμβάνονται ως παράδοση.

«Ο στρατός είπε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, γιατί έχουμε προβλήματα και δεν υπάρχουν τρόποι να τα λύσουμε. Οι πόροι μας εξαντλήθηκαν», είπε την Τρίτη. «Όσοι αγωνίστηκαν στις πρώτες γραμμές δεν είχαν αντικαταστάτες. Όσοι πολεμούσαν έπρεπε να μπορούν να ξεκουραστούν. Υπήρχαν άνθρωποι στην πρώτη γραμμή που δεν είχαν αντικατασταθεί για ένα μήνα».

Σύμφωνα με τον Πασινιάν, το Γερεβάν αποφάσισε συνεπώς ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την εκεχειρία, διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Αρμενίας εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της χώρας μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός. Οι διαδηλωτές έσπασαν το γραφείο του πρωθυπουργού και λίντσαραν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Ararat Mirzoyan, όπως μετέδωσε πρώτο το Πενταπόσταγμα.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού, που εποπτεύεται από τη Μόσχα, το Αζερμπαϊτζάν θα διατηρήσει τις περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ανέκτησε τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Η Αρμενία συμφώνησε επίσης να αποσυρθεί από τις γειτονικές περιοχές τις επόμενες εβδομάδες. Τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα θα σταλούν στην πρώτη γραμμή για να διατηρήσουν την εκεχειρία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ, η συμφωνία αποτελεί «ένδοξη νίκη» για το Μπακού.
Κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση στο Γερεβάν
Οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει εντός της Αρμενίας, καθώς οι πολίτες θεωρούν τη συμφωνία για εκεχειρία προδοσία και ζητούν ακόμα και την παραίτηση της κυβέρνησης.

Αφού η Αρμενική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας συνέλαβε του πολίτες που λίντσαραν προχθές το βράδυ τον Πρόεδρο της Βουλής, Αραράτ Μιρζογιάν στο Γερεβάν, η αστυνομία προσήγαγε μέλη 17 οργανώσεων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 13:00, αλλά ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια μεγάλη αστυνομική δύναμη στην πλατεία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αστυνομικές αρχές δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό τους.

Ο πρώην υπουργός προστασίας του περιβάλλοντος Vardan Ayvazyan, το μέλος του RPA Hayk Mamijanyan και ο Mihran Poghosyan επιχείρησαν να μετακινηθούν στην πλατεία, ωστόσο η αστυνομία έχει σχηματίσει ένα τείχος, αποτρέποντας την είσοδο στην Πλατεία Ελευθερίας, και συλλαμβάνοντας όποιον κατορθώνει να περάσει.

Μεταξύ αυτών που κρατούνται είναι ο Βάρνταν Βοσκανιάν, ένας Ιρανός εμπειρογνώμονας, Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του κόμματος «Πατρίδα», η Καρίν Αχημάν, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αρμενίας, και ο Βαχράμ Μπαγκντασάριαν, ​​ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αρμενίας.

Επιπλέον, η αστυνομία και το γραφείο του εισαγγελέα έχουν ανακοινώσει ότι απαγορεύτηκε η διεξαγωγή συλλαλητηρίων για όσο βρίσκεται σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος.
17 οργανώσεις αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σήμερα μια συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 13:00, κατά της συμφωνίας Γερεβάν-Μπακού και αφού νωρίτερα το συμβούλιο των οργανώσεων ζήτησε ανοικτά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν.

Οι 17 οργανώσεις συμπεριλαμβάνουν: “Ελευθερία”, “Εθνική Ασφάλεια”, “Εθνική Ατζέντα”, “Εθνική Δημοκρατική Ένωση”, “Εθνική Συμφωνία”, “Συμμαχία Προοδευτικού Κέντρου”, “Ευημερούσα Αρμενία”, “Δημοκρατική Εναλλακτική”, “Yerkir Tsirani” , “Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία”, “Αλληλεγγύη”, “Δημοκρατική Φιλελεύθερη Ένωση Αρμενίας”, “Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Αρμενίας”, “Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Αρμενίας”, “Πατρίδα”, “Μία Αρμενία” και “Ένωση Συνταγματικού Δικαίου”.

Ο αυταρχισμός που παρατηρείται για την καταστολή των αντιδράσεων συμβάλλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας και την ενίσχυση της δυσαρέσκειας για την παρούσα κυβέρνηση, που φαίνεται να σκύβει το κεφάλι στον τουρκοαζερικό ιμπεριαλισμό, κόντρα στη θέληση του λαού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »