τι αποκαλύπτςι η ρωσική εφημερίδα
Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν μια επίθεση βομβαρδιστικών πυραύλων στην πόλη Στεπανάκερτ από τις αρχές Οκτωβρίου 17, δήλωσε ο του Artsakh (Διαμεσολαβητής) Artak Beglaryan.

«Ευτυχώς οι κάτοικοι της πόλης ήταν ήδη στα καταφύγια και αποφεύκτηκαν μεγάλες απώλειες», είπε.

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής συνεχίζουν να λειτουργούν στην πρωτεύουσα του Αρτσ’αχ.

Μόνο μια ώρα μετά την πρώτη επίθεση πυραύλων, οι ένοπλες δυνάμεις των Αζερίων έδωσαν και πάλι επιθέσεις πυραύλων στις κεντρικές πολιτικές υποδομές του Stepanakert, προκαλώντας καταστροφές.

«Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου και η τύφλωση της διεθνούς κοινότητας συνεχίζεται επίσης», δήλωσε ο Μπεγλάριαν.

Δύο πολίτες τραυματίστηκαν στον πρώτο βομβαρδισμό νωρίς το πρωί, ενώ δεν έχουν ακόμη αναφερθεί στοιχεία για τα θύματα από τη δεύτερη επίθεση.
Περισσότεροι από 30 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στο Artsakh στις συνεχιζόμενες αδιάκριτες βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις πυραύλων σε πόλεις από τότε που άρχισε η μαζική επίθεση των Αζερίων στις 27 Σεπτεμβρίου.
Kommersant: Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ελέγχει προσωπικά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Artsakh
Οι διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές της ρωσικής εφημερίδας «Kommersant» ενημέρωσαν ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χούλουσι Ακάρ ελέγχει προσωπικά τις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά την περίοδο 28-30 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει το ARMENPRESS, η εφημερίδα δημοσίευσε ένα εκτεταμένο άρθρο που παρουσιάζει λεπτομερώς τη στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο εναντίον του Artsakh.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν ήδη προγραμματιστεί και προκλήθηκαν από τη στρατιωτική-πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα προκάλεσε εντατικά το Μπακού να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις, υποσχόμενος πολυμερή πολιτική και διπλωματική, νοημοσύνη και στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη.

Μετά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο-Αύγουστο, μεγάλος αριθμός τουρκικών στρατιωτικών μονάδων παρέμεινε στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν με στόχο να συντονίσει και να ηγηθεί των επιθετικών επιχειρήσεων κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρόκειται για περίπου 600 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένης μιας τακτικής μονάδας 200 στρατιωτών, 50 διοικητών στο Nakhichevan, 90 στρατιωτικών συμβούλων στο Μπακού, 120 μελών τακτικής πτήσης στην αεροπορική βάση της Γκάλαλα, 20 αερομεταφορείς στο αεροδρόμιο Dollyar, 50 διοικητές στο αεροδρόμιο Yevlakh, 50 διοικητές στο 4ο Στρατιωτικό Σώμα και 20 άτομα στη Ναυτική Βάση και το Στρατιωτικό Ινστιτούτο του Μπακού», ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας.

Κατά τη διάρκεια της πιο άγριας περιόδου των στρατιωτικών επιχειρήσεων, 28-30 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ και ο διοικητής των στρατηγών τουρκικών στρατευμάτων εδάφους Ümit Dündar έφτασαν στο Αζερμπαϊτζάν. Οι πηγές του Komersant διαβεβαιώνουν ότι πραγματοποίησαν τη γενική διοίκηση των επιχειρήσεων στο μέτωπο του Καραμπάχ.

Οι πηγές της Kommersant πληροφόρησαν ότι στις 9 Οκτωβρίου, 200 μονάδες πολυβόλων και πυρομαχικών παραδόθηκαν μέσω της πτήσης Amman-Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιώντας τη Γεωργία ως χώρα διέλευσης.

Νωρίτερα, η Τουρκία είχε στείλει αίτηση για τη χρήση εναέριου χώρου της Γεωργίας για πτήσεις διέλευσης στις 14, 21 και 28 Οκτωβρίου. Οι πηγές της εφημερίδας πληροφορούν ότι δόθηκαν άδειες για όλες τις πτήσεις.

«Οι εκπρόσωποι της Τουρκίας στρατολογούν μισθοφόρους από υποστηριζόμενες από την Άγκυρα ισλαμιστικές ομάδες που αγωνίζονται στη Συρία και τη Λιβύη, οι οποίες θα πολεμήσουν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν. Η μεταφορά τους πραγματοποιείται με την υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας. Κατά τη διάρκεια της 1ης εβδομάδας του Οκτωβρίου, περίπου 1300 Σύριοι μαχητές και τουλάχιστον 150 λίβυοι μισθοφόροι μεταφέρθηκαν στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι μισθοφόροι λαμβάνουν έως και 2000 USD μηνιαίο μισθό. Η 1η ομάδα μισθοφόρων είχε σταλεί στο Αζερμπαϊτζάν στις 22 Σεπτεμβρίου, ο οποίος πέρασε εκπαίδευση δύο εβδομάδων στη Συρία με Τούρκο διοικητή. Είναι μέλη των ομάδων Faylaq al-Sham, Division Sultan Murad και Firqat al-Hamza.

Κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, η Τουρκία μετέφερε επίσης μεγάλο αριθμό στρατιωτικών εξοπλισμών και πυρομαχικών στο Αζερμπαϊτζάν», γράφει η Komersant.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »