”Γκριζάρουν” το Αιγαίο-”Bόμβα” Γερμανικού ΜΜΕ
Οι Γερμανοί ”γκριζάρουν” το Αιγαίο και αυτό είναι ξεκάθαρο. Η παρέμβαση της Μέρκελ δεν έγινε για να μην διεξαχθεί μία σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά για να ”συρθεί” η πατρίδα μας σε διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα οι αποκαλύψεις  τις προηγούμενες ημέρες, ήταν ενδεικτικές για το τι πραγματικά λαμβάνει χώρα παρασκηνιακά.

Όλα δείχνουν πως η συνάντηση του Βερολίνου μεταξύ του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και της διπλωματικής συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένης Σουρανή, ήταν προσυμφωνημένη μυστική διπλωματία που την «κάρφωσε» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Γιατί το Μ. Μαξίμου ακόμα δεν έχει δώσει απαντήσεις;

Τι αναφέρει Γερμανικό ΜΜΕ

Διακόπουλος: ”Σωτήρια η τριμερής που έγινε στο Βερολίνο!”

«Εν μέρει κατανοητή» χαρακτηρίζει η σημερινή Süddeutsche Zeitung τη θέση της Άγκυρας όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στο Αιγαίο. Σε άρθρο με τίτλο «Προκλήσεις στο Αιγαίο» η εφημερίδα σημειώνει ότι «[…] το ιδιαιτέρως αραιοκατοικημένο και μικρό σε έκταση Καστελόριζο στα ανατολικά της Ρόδου απέχει μόλις τρία χλμ. από τις τουρκικές ακτές. Το νησάκι αυτό βρίσκεται ανάμεσα σε μια σειρά ακατοίκητων μίνι-νησιών σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο.

Δόθηκαν ανταλλάγματα στην Άγκυρα; – Η Μέρκελ παρακάλεσε τον Ερντογάν να μην προκαλέσει επεισόδιο
Βάσει διεθνούς δικαίου η Ελλάδα μπορεί να έχει το δίκιο με το μέρος της, πολιτικά όμως τα πράγματα δυσκολεύουν. Το ερώτημα ποιος μπορεί να διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές και περιοχές εξόρυξης είναι σύνθετο και οι θέσεις είναι εκ των πραγμάτων ασυμβίβαστες.

Το δε πλέγμα συμφερόντων των χωρών που υποστηρίζουν την Ελλάδα είναι αυτεξήγητο: ο λόγος για τον αγωγό Eastmed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο και το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου. Σε όλα αυτά η διψασμένη για αέριο Τουρκία αισθάνεται στο περιθώριο. Μαζί με τη Λιβύη άρχισε να επαναχαράσσει θαλάσσια σύνορα και οικονομικές ζώνες.

Η διαμάχη για τον φυσικό πλούτο θα μπορούσε να λυθεί με διαπραγματεύσεις, ενδεχομένως με τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου. Ωστόσο ο χρόνος πιέζει. Το κλίμα γίνεται κάθε μέρα χειρότερο, οι δε προκλήσεις πιο ακραίες. Σε μια ιδιαιτέρως μη φιλική ενέργεια η Τουρκία μετέτρεψε αίφνης την Αγία Σοφία […] σε τζαμί. Οι Έλληνες άφησαν τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, διαδηλωτές έκαψαν τουρκικές σημαίες. Πρόκειται επίσης για ανούσιες προκλήσεις. Όπως φαίνεται η Μέρκελ θα πρέπει σύντομα να ξανασηκώσει το τηλέφωνο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »