Γιατί αποχώρησε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
Μπορεί πολλές χώρες να έχουν δείξει τρομακτική ανοχή στα όσα λέει καθημερινά ο τούρκος πρόεδρος, χωρίς να του βάζει κανείς φρένο, όμως ο ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, τον απαξίωσε με πράξεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ στη διάρκεια της ομιλίας του, την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατηγόρησε το εβραϊκό κράτος ότι επέκτεινε το «βρώμικο χέρι» του πάνω από την Ιερουσαλήμ, λόγια που έκαναν τον απεσταλμένο του Ισραήλ να αποχωρήσει.

Συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε στην προ-εγγεγραμμένη βιντεοφωνική του τοποθέτηση : «Η τάξη κατοχής και καταπίεσης στην Παλαιστίνη, που είναι μία ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί για την ανθρωπότητα, συνεχίζει να πλήττει τις συνειδήσεις».

«Το βρώμικο χέρι που φτάνει στην ιδιωτικότητα της Ιερουσαλήμ, όπου είναι τα ιερά μέρη των τριών μεγαλύτερων θρησκειών, αυξάνει συνεχώς το θράσος του», δήλωσε ο αυταρχικός ηγέτης.

Καθώς έκανε τις παραπάνω παρατηρήσεις, ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan σηκώθηκε από τη θέση του και έφυγε αργά από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Στη συνέχεια, διαβιβάστηκε βίντεο από την αποχή αυτή του Ερντάν μαζί με μια δήλωση στην οποία ο απεσταλμένος είπε: «Ο Ερντογάν συνεχίζει να εκθέτει αντισημιτικές και ψευδείς δηλώσεις εναντίον του Ισραήλ. Είναι σημαντικό ο κόσμος να αναγνωρίσει το διπλό ηθικό πρότυπο που έχει ζήσει εδώ και πολλά χρόνια.”

Η Τουρκία, που κάποτε ήταν ισχυρός σύμμαχος στο Ισραήλ, υπό την ηγεμονία του Ερντογάν κατάφερε να γίνει ένας από τους εχθρούς της χώρας.

Ο Ερντογάν στην ομιλία του, κάλεσε τον λαό της Παλαιστίνης να «αντισταθεί τις Ισραηλινές πολιτικές της καταπίεσης και της βίας που υφίσταται για πάνω από μισό αιώνα».

Ο Τούρκος ηγέτης απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ ως «έγγραφο παράδοσης» και δεσμεύτηκε να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε ειρηνευτική πρόταση την οποία ο Ραμάλα δεν υποστηρίζει επίσης.

«Η συμμετοχή ορισμένων χωρών της περιοχής σε αυτό το παιχνίδι δεν σημαίνει τίποτα πέρα ​​από την εξυπηρέτηση των προσπαθειών του Ισραήλ να διαβρώσουν βασικές διεθνείς παραμέτρους», είπε σε μια καλυμμένη αναφορά στα κράτη του Κόλπου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, τα οποία πρόσφατα ομαλοποίησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

«Οι χώρες που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ, κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, χρησιμεύουν μόνο για να καταστήσουν τη σύγκρουση πιο περίπλοκη με τη δράση τους», δήλωσε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, που ο “Σουλτάνος” ανακατεύεται σε όποια μέτωπα μπορεί, με παράνομες διεκδικήσεις, εισβολές σε άλλες χώρες (βλ. Συρία), αλλά και με τα “πάρε-δώσε” του με εξτρεμιστικές ομάδες, τη Χαμάς ακόμη και τζιχαντιστές, απειλώντας ανοιχτά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Δύση, πρέπει κάποια στιγμή να ξυπνήσουν ορισμένα κράτη, και να δουν ότι τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους θα κατακερματιστούν από τα “όνειρα” το Ερντογάν.
Δεν άφησε απέξω ελλάδα και Κύπρο
Ο Ερντογάν συνέχισε να ζητά «ειλικρινή» διάλογο για να διευθετήσει την αυξανόμενη διαμάχη με την Ελλάδα για την ενεργειακή αναζήτηση της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, απορρίπτοντας οποιαδήποτε «παρενόχληση» από τη Δύση για το θέμα.

«Προτεραιότητά μας είναι η επίλυση διαφορών με ειλικρινή διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου και σε δίκαιη βάση», είπε. «Ωστόσο, θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχτούμε ποτέ καμία επιβολή, παρενόχληση ή επίθεση προς την αντίθετη κατεύθυνση.»

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια» στην παραβίαση των δικαιωμάτων της και επανέλαβε το αίτημα της Άγκυρας για «καθιέρωση διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ παράκτιων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

«Για το σκοπό αυτό, θα θέλαμε να προτείνουμε τη σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής», είπε.

Την ίδια ώρα, “έκλεισε” η συμφωνία για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »