Ανά μήνα θα εντάσσονται οι επιχειρήσεις στον μηχανισμό «Συν – Εργασία»

Τριπλέτα μέτρων με κυρίαρχο τον μηχανισμό αναπλήρωσης του 60% της απώλειας μισθών λόγω μειωμένου ωραρίου έρχεται το καλοκαίρι για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Τα νέα μέτρα ενσωματώνουν ρήτρες απαγόρευσης των απολύσεων. Ωστόσο, για τις επιχειρήσεις που δεν θα μπαίνουν στα μέτρα στήριξης οι απολύσεις σταδιακά απελευθερώνονται, με πρώτες όσες επαναλειτουργούν τον Μάιο και δεν κάνουν χρήση της παράτασης αναστολής ή του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας, όπως αναφέρει το ethnos.gr.

Στη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την απόλυτη καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα τρέξουν ταυτόχρονα και συνδυαστικά από την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου:

 • Παράταση των αναστολών συμβάσεων και 534 ευρώ για τους εργαζόμενους μόνο για συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται – εστίαση, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός, αθλητισμός
 • Πρόγραμμα μείωσης ωραρίου και μισθού μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης έως και 50% με μονομερή απόφαση του εργοδότη και αναπλήρωση από το κράτος του 60% του μισού μισθού που χάνεται  
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες από 1η Ιουνίου μόνο για μισθωτούς πλήρους απασχόλησης 

Ανατροπή τοπίου στα εργασιακά – Τι ισχύει με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης

Στο μεταξύ, αρχές Ιουνίου θα πρέπει να δηλωθούν στην «Εργάνη» οι παρατάσεις των αναστολών για τον Μάιο, που ισχύουν αναδρομικά από 1η Μαίου, όπως και η ενδεχόμενη χρήση του μέτρου του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας» – δηλαδή της νέας εκ περιτροπής – από τον εργοδότη. Από την χρήση ή όχι της παράτασης αναστολής εξαρτάται και η ευχέρεια της επιχείρησης που επαναλειτουργεί να απολύσει. 

Αλλάζει το μοντέλο

Γενικώς, το μοντέλο από 1η Ιουνίου αλλάζει καθώς φεύγει σταδιακά από το κάδρο η ενίσχυση με βάση τους πληττόμενους ΚΑΔ και τα μέτρα κουμπώνουν πλέον με τη μείωση τζίρου. Οι αναστολές συμβάσεων σταδιακά σβήνουν και παραμένουν διαθέσιμες μόνο για πολύ συγκεκριμένους κλάδους κυρίως εποχικής απασχόλησης, ενώ στο προσκήνιο έρχεται το εξαιρετικά διευρυμένο πρόγραμμα «μισή δουλειά – μισός μισθός – μερική αναπλήρωση από το κράτος». Το πρόγραμμα μπαίνει σε λειτουργία από 1η Ιουνίου και θα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%, όπως επίσης στις νέες επιχειρήσεις αλλά και στις εποχικές.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για τον νέο μηχανισμό, που θα χρηματοδοτηθεί από το κοινοτικό εργαλείο SURE: 

 1. Η χρονική περίοδος εφαρμογής είναι από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
 2. Δικαίωμα συμμετοχής στο μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που παρουσιάζουν πτώση τζίρου ως εξής: Για τον Ιούνιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Για τον Ιούλιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για τον Αύγουστο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Για τον Σεπτέμβριο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
 3. Κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους.
 4. Τα στοιχεία αυτά θα συγκρίνονται με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων τριών ετών, ώστε να προκύπτει η πτώση τζίρου (με αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019).
 5. Για την ένταξη επιχειρήσεων που άνοιξαν πρόσφατα, η σύγκριση θα γίνεται με τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, που είναι διαθέσιμα.
 6. Επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες έσοδα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
 7. Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.
 8. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής του, που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.
 9. Η αμοιβή αυτή δεν έχει περιορισμό προς τα πάνω (δεν υπάρχει δηλαδή ανώτατο πλαφόν στην επιδότηση) ενώ, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.
 10. Δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων. Αυτό μεταφράζεται σε όλους τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση την ημέρα ψήφισης του επίμαχου νόμου, που τοποθετείται εντός της τρέχουσας εβδομάδας. 
 11. Επίσης, για τις εποχικές επιχειρήσεις, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Για παράδειγμα : Έστω εποχικό κατάλυμα που πέρυσι τον Ιούλιο είχε 10 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Μπορεί να επαναπροσλάβει 10 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και να τους εντάξει όλους στον μηχανισμό, ώστε να τους απασχολεί με έως και 50% μειωμένο ωράριο και το κράτος να επιδοτεί το 60% της απώλειας του μισθού τους.
 12. Δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής σχέσεως εργασίας από μερική απασχόληση σε πλήρη.
 13. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας).
 14. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟικονομία 24.05.2020 – 13:201Θεοδωρικάκος: Το πιο σημαντικό θέμα είναι να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας

Δίχτυ ασφαλείας ο καθαρός κατώτατος των 550€

Ως δίχτυ ασφαλείας για τις μειώσεις των αποδοχών τίθεται ο κατώτατος μισθός, καθώς αν η καθαρή αμοιβή υπολείπεται – μετά τη μείωση ωραρίου και την αθροιστική συμμετοχή εργοδότη και κράτους – του καθαρού κατώτατου μισθού των 550 ευρώ (μετά από εισφορές), η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ ολοκλήρου. Για παράδειγμα, η απώλεια κινείται στο 7% για μεικτούς μισθούς της τάξης των 700 ευρώ και για 50% μείωση ωραρίου.

Στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Βρούτσης είπε πως:

Σε περίπτωση μείωσης της απασχόλησης κατά 25% προκύπτει

 • 17% όφελος για την επιχείρηση στο συνολικό μισθολογικό κόστος,
 • 92% αναπλήρωση μισθού για τον εργαζόμενο – δηλαδή οι απώλειες θα είναι έως 8% στο καθαρό ποσό 

Σε περίπτωση μείωσης 50% της απασχόλησης προκύπτει

 • 34,1% είναι το όφελος για την επιχείρηση και
 • 83,5% το ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο – δηλαδή οι απώλειες θα είναι έως 16,5% στο καθαρό ποσό. 

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρέθεσε ο ίδιος, η μέγιστη μείωση του καθαρού ποσού κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά. Αντίθετα, το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται κοντά στην ίδια περιοχή, καθώς ο καθαρός κατώτατος λειτουργεί ως ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας.

Παραδείγματα 

Μικτός μισθός 650 ευρώ (καθαρός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ)

Α) Μείωση της απασχόλησης 25%:

 • Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%
 • Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ –  100% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο

Β) Μείωση της απασχόλησης 50%:

 • Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34%
 • Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ – 100% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο

Μικτός μισθός 700 ευρώ (καθαρός μετά εισφορών και φόρων: 593 ευρώ)

Α) Μείωση της απασχόλησης 25%:

 • Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%
 • Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ – 93% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 7% μείωση

Β) Μείωση της απασχόλησης κατά 50%:

 • Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34%
 • Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ – 93%  αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 7% μείωση

Μικτός μισθός 1.000 ευρώ (καθαρός μετά εισφορών και φόρων: 809 ευρώ)

Α) Μείωση απασχόλησης 25%:

 • Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%
 • Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 742 ευρώ – 92% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 8% μείωσηΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟικονομία 22.05.2020 – 07:010Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος του υπ. Εργασίας για καλοκαιρινή άδεια, άδεια ειδικού σκοπού και απολύσεις

Β) Μείωση της απασχόλησης κατά 50%:

 • Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34%
 • Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 675 ευρώ – 83,5% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 16,5% μείωση

Μικτός μισθός 1.200 ευρώ (καθαρός μετά εισφορών και φόρων: 934 ευρώ)

Α) Μείωση απασχόλησης 25%:

 • Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%
 • Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 859 ευρώ – 92% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 8% μείωση

Β) Μείωση της απασχόλησης 50%:

 • Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34,1%
 • Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 783 ευρώ – 84% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 16% μείωση

Μικτός μισθός 3.000 (καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων 1.923 ευρώ)

Α) Μείωση της απασχόλησης 25%:

 • Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%
 • Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 1.782 ευρώ – 93% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 7% μείωση

Β) Μείωση της απασχόλησης 50%:

 • Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34,1%
 • Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 1.631 ευρώ – 85% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 15% μείωση

Ο εργοδότης θα μπορεί μονομερώς να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό σημαίνει πως δεν θα προκύπτει μετατροπή της σύμβασης εργασίαςαλλά ο εργαζόμενος θα παραμένει να εμφανίζεται ως μισθωτός πλήρους απασχόλησης, ενώ θα μπορεί να εργάζεται με έως και κατά 50% μειωμένο ωράριο. Ακολούθως, η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που δεν θα εργάζεται. Προσοχή, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιουνίου αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους  πλήρους απασχόληση κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία επιμερίζεται κατά 0,48 μονάδες για τον εργοδότη και 0,42 για τον εργαζόμενο. Ισχύουν τρεις βασικές προυποθέσεις για την ένταξη στο μέτρο της επιδότησης μισθού:

 1. Απαγορεύεται να μεταβληθεί το είδος της σχέσης εργασίας, θα πρέπει δηλαδή να διατηρηθεί η σύμβαση πλήρους απασχόλησης
 2. Απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου που είναι ενταγμένος στον μηχανισμό
 3. Απαγορεύεται η μείωση  του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

 Συνδυαστική εφαρμογή

Ειδικά στις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού θα λειτουργούν συνδυαστικά:

 • Η αναστολή της σύμβασης εργασίας για ένα τμήμα του προσωπικού που θα λαμβάνει τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης
 • Η μονομερής μείωση του χρόνου εργασίας έως και 50% από τον εργοδότη και η επιδότηση του 60% της απώλειας από το κράτος για το λοιπό τμήμα του προσωπικού.

Για τις επιχειρήσεις της εστίασης ο συνδυασμός αναστολών για τμήμα του προσωπικού και εκ περιτροπής εργασία για το υπόλοιπο θα ισχύσει μόνο τον Ιούνιο, ενώ για τις επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Δίνεται η δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να θέσουν σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας ακόμη και για το σύνολο, δηλαδή το 100% του προσωπικού τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »