Η Άγκυρα διείσδυσε στη Σομαλία με πρόσχημα να υποστηρίξει τον ομοσπονδιακό στρατό ενάντια στις εξεγέρσεις
Σε συνέχεια των πολιτικών του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που στοχεύουν στην τροφοδότηση συγκρούσεων σε καυτές περιοχές, ιδιωτικές συριακές πηγές ανέφεραν ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ετοιμάζονται να στείλουν τρομοκρατικές ομάδες στη Σομαλία, σε συντονισμό με ηγέτες πολιτοφυλακών και τρομοκρατικών ομάδων στο Μογκαντίσου που είναι πιστές στην Τουρκία, όπως αναφέρει το Βαλκανικό περισκόπιο.

Οι πηγές ανέφεραν στο «Sky News Arabia» ότι η Άγκυρα, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών της, συναντήθηκε με τους ηγέτες αυτών των τρομοκρατικών πολιτοφυλακών στο χωριό Μεντάν Ακμπίς στο Αφρίν- στη βορειοδυτική Συρία, στις 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να προετοιμαστεί για την αποστολή ορισμένων «πληρωμένων τουφεκιών» στη Σομαλία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τις πηγές, στο σπίτι ενός στενού συνεργάτη των ηγετών των τρομοκρατικών φατριών, με το όνομα Ζουχάιρ, παρουσία των τοπικών ηγετών του Αφρίν Αμπού Χασάν και του βοηθού του Χισμάμ.

Οι πηγές επεσήμαναν ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στις απαιτήσεις που είχαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες , οι οποίες αποφάσισαν το άνοιγμα κέντρων στρατιωτικής εκπαίδευσης για τα μέλη τρομοκρατικών φατριών της περιοχής Αφρίν, ενόψει της αποστολής τους στη Σομαλία.

Οι πηγές επεσήμαναν ότι ορισμένες συριακές τρομοκρατικές φατρίες απέρριψαν την πρόταση να στείλουν τα μέλη τους να πολεμήσουν στη Σομαλία, αλλά, μετά από πίεση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (για μείωση ή κόψιμο του μισθού τους), αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν.

Αποφασίστηκε να δημιουργηθούν στρατόπεδα για την εκπαίδευση αυτών των στοιχείων πριν σταλούν στη Σομαλία στα χωριά αλί Μπίσκα και Μπλούκα που είναι στην περιοχή Ράγιο της πόλης Αφρίν.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι οι τουρκικές αρχές άνοιξε άνοιξαν τα σύνορα στο χωριό Μπενίρκα, το οποίο είναι επίσης συνδεδεμένο με την περιοχή Rajo, η οποία βρίσκεται κοντά στην τουρκική βάση στο Afrin, που θα χρησιμεύσει στη διαδικασία μεταφοράς των μισθοφόρων από το Αφρίν στην Τουρκία και στη συνέχεια στη Σομαλία.

Η τουρκοποίηση της Σομαλίας
Από την πλευρά του, ο Σομαλός δημοσιογράφος Αμπντούλ Καντίρ Χασάν, είπε στο «Sky News Arabia»: Ο Ερντογάν επιδιώκει να τουρκοποιήσει τη Σομαλία καθώς αλλάζει τα ονόματα των νοσοκομείων, των δρόμων και των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης από τα αραβικά σε τουρκικά, ιδρύοντας σχολεία για να διδάξουν στα παιδιά την τουρκική γλώσσα και αλλάζοντας τα ονόματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των νοσοκομείων και τις ονομασίες των δρόμων.

Ο Αμπντούλ αλ Καντίρ επεσήμανε ότι η τουρκική Εταιρεία Favori LLC είχε καταλάβει την παραχώρηση για τη διαχείριση του «Διεθνούς Αεροδρομίου Adam Adi». Η τουρκική εταιρεία «Albayrak» κατέσχεσε επίσης τα έσοδα του λιμανιού Μογκαντίσου κατά 55% και το υπόλοιπο (45%) ανήκε στην κυβέρνηση της Σομαλίας εδώ και 5 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «διείσδυσε στη Σομαλία με το πρόσχημα να υποστηρίξει τον ομοσπονδιακό στρατό ενάντια στις εξεγέρσεις και τις ένοπλες ομάδες που αντιτίθενται στην υπάρχουσα εξουσία, αλλά η αλήθεια είναι ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες για τη συνεχιζόμενη ένταση στη χώρα, η οποία τη βοηθά να ενισχύσει τον έλεγχό της στις δυνατότητες της χώρας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »