“Με τους ελιγμούς μας βγάλαμε από τα χωρικά μας ύδατα τα ελληνικά σκάφη”
Οι Τούρκοι, συνεχίζουν τις προκλήσεις σχετικά με το τουρκικό περιπολικό σκάφος που συγκρούστηκε με σκάφη του Λιμενικού μας, στην περιοχή κοντά στα Ίμια.

Το σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα, όταν ελληνικά καΐκια ψάρευαν χθες (6/1) κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων. Μία τουρκική ακταιωρός με κατεύθυνση το Φαρμακονήσι έφτασε κι άρχισε να παρενοχλεί τα πέντε ελληνικά αλιευτικά σκάφη. Ακολούθως έσπευσε κι άλλη μια τουρκική ακταιωρός που κατά την πάγια τακτική των Τούρκων έκανε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από τα σκάφη των ψαράδων.

Ανακοίνωση για το επεισόδιο που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων εξέδωσε η Διοίκηση Ακτοφυλακής της Τουρκίας. Σε αυτήν κάνει λόγο για «παραβίαση των χωρικών της υδάτων από στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής» και για «ελιγμούς παρεμπόδισης που απομάκρυναν τα δύο αυτά στοιχεία».

“Στις 6 Ιανουάριου 2121 στις 10:03 στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια (Kardak) σημειώθηκε παραβίαση χωρικών υδάτων από δυο στοιχεία ελληνικής ακτοφυλακής. Με ελιγμούς παρεμποδίσης που πραγματοποιήθηκαν από τέσσερα σκάφη τουρκικής ακτοφυλακής, βγάλαμε από τα χωρικά ύδατα μας τα δύο ελληνικά στοιχεία που έκαναν παραβίαση.

“Κατά την διάρκεια ελιγμών παρεμπόδισης των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, σημειώθηκε επακούμβηση μεταξύ σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής και σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής. Η Διοίκηση της Ακτοφυλακής παραμένει στα καθήκοντά της για την διασφάλιση της τάξης και την ασφάλειας των θαλασσών μας».

“Η ελληνική πλευρά ανέφερε χθες ότι το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής προσέκρουσε σε νεότευκτο ταχύπλοο σκάφος τύπου Rafnar του Λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές τo περιστατικό σημειώθηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στο πλωτό του Λιμενικού”.
«Ένταση στα Ίμια (Kardak)» σχολιάζει από πλευράς της η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. «Σκάφη τουρκικής ακτοφυλακής με ελιγμούς εμπόδισαν τα δύο σκάφη ελληνικής ακτοφυλακής και τα απομάκρυναν από τα τουρκικά χωρικά ύδατα» ισχυρίζεται η Χουριέτ.

Μετά από τη διαρροή της φωτογραφίας είχαμε τη μετρημένη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα στο οποίο αναφέρεται:

“Πρωινές ώρες 06-01-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος”.

Το περιστατικό, μπορεί να “πέρασε στα ψιλά” καθώς δεν δόθηκαν μεγάλες διαστάσεις, όμως, η τουρκική πλευ΄ρα φαίνεται να συνεχίζει την προπαγανδιστική πολιτική που ακολουθεί εδώ και μήνες.

Αυτό είναι το σκάφος που συγκρούστηκε με την τουρκική ακταιωρό
Πρόκειται για το ένα από τα 10 σκάφη τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol της ισλανδικής RAFNAR που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα, φέρει δύο εξωλέμβιους κινητήρες των 450 ίππων έκαστος και είναι εξοπλισμένο με βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληρώματος, καθώς ο θάλαμος διακυβέρνησης καλύπτεται από αντιβαλλιστική προστασία.

Το ταχύπλοο με κωδικό 1054 ήταν το ένα από δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής που έφτασαν τάχιστα στο σημείο του συμβάντος και στην προσπάθεια του να αποτρέψει τις τουρκικές προκλήσεις, χτυπήθηκε από την ακταιωρό της γειτονικής χώρας. Αποτέλεσμα το ελληνικό περιπολικό σκάφος να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Το αριστερό του μπαλόνι έσπασε και μια από τις μηχανές του υπέστη βλάβη.

Πρόκειται για το ένα από τα 10 σκάφη τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol της ισλανδικής RAFNAR που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα, φέρει δύο εξωλέμβιους κινητήρες των 450 ίππων έκαστος και είναι εξοπλισμένο με βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm.
Η τουρκική ακταιωρός εμβόλισε ουσιαστικά το ελληνικό περιπολικό σκάφος με αποτέλεσμα να υποστεί αρκετές ζημιές. Το αριστερό μπαλόνι έσπασε, η μηχανή υπέστη βλάβη με αποτέλεσμα το σκάφος να μην είναι υπηρεσιακά αξιόπλοο.

Ο Δήμαρχος Καλύμνου περιγράφει το επεισόδιο
Ο δήμαρχος Καλύμνου, περιέγραψε το πως έγινε το περιστατικό.

«Ήταν αναμενόμενο αυτό που συνέβη χθες, δεδομένου ότι πηγαίνουν οι Καλύμνιοι ψαράδες στην περιοχή των Ιμίων για να ψαρέψουν… Είναι η περίοδος που υπάρχει πολλή τσιπούρα και πήγαν χθες πέντε αλιευτικά», εξήγησε ο δήμαρχος Καλύμνου.

«Όταν είδαν οι Τούρκοι να ψαρεύουν τα ελληνικά σκάφη, εισέβαλαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και τρία σκάφη της τούρκικης ακτοφυλακής προσπαθούσαν να κόψουν τις σημαδούρες. Οι Έλληνες ψαράδες ζήτησαν βοήθεια από τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής ήρθαν εκεί και άρχισαν οι ναυμαχίες», είπε για ο επεισόδιο μεταξύ σκάφους του λιμενικού με ελληνική ακταιωρό μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Διακομιχάλης. «Υπήρξε ένα ‘τζαρτζάρισμα’ μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και του ελληνικού ταχύπλοου, που προκάλεσε ζημιές στο δικό μας σκάφος», εξήγησε ο κ. Διακομιχάλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »