Δείτε χάρτες
Oι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη επαγρύπνηση στο Αιγαίο. Tο Oruc Reis πλέει με μειωμένη ταχύτητα 30 περίπου ναυτικά μίλια νότια νοτιοανατολικά από τις ακτές του Καστελόριζου.

Πλέει με 4 κόμβους και συνοδεύεται από μικρό τουρκικό στολίσκο, ο οποίος αποτελείται από φρεγάτες και κορβέτες, ενώ παρακολουθείται 24 ώρες από τον ελληνικό στόλο. Άλλωστε οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας παραμένουν αυτές τις δύο ημέρες σε πλήρη επιφυλακή και επαγρύπνηση.

Το τελευταίο στίγμα του τουρκικού ερευνητικού, όπως φαίνεται στο marinetraffic:

To Ελληνικό επιτελείο, αρκετές ώρες αν όχι 24ωρα πριν από την έκδοση της παράνομης Τουρκικής navtex γνώριζε ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται να “σπάσει” την άτυπη συμφωνία ενόψει των διερευνητικών και να προχωρήσει σε νέα προκλητική ενέργεια με έξοδο του Oruc Reis. Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο το σενάριο έκδοσης navtex σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο είχε εξεταστεί και με τους Έλληνες επιτελείς να έχουν σχεδιάσει τρόπους αντίδρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά 13.10.2020 – 19:37164
Στο ”κόκκινο” η ένταση: Στα 22 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο το Oruc Reis
Και παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των πλοίων του Στόλου είχε αποσυρθεί στους ναυστάθμους, στην “καυτή” περιοχή του ακριτικού συμπλέγματος αλλά και στην ευρύτερη περιοχή παρέμειναν Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού. Μέσα σε ελάχιστες ώρες και επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά άμεσα αντανακλαστικά αναπτύχθηκαν στο Νοτιοανατολικό καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις που τους δίνουν τακτικό πλεονέκτημα απέναντι στον κλειστό σχηματισμό των Τουρκικών πλοίων.
Έρχεται πάλι το Kemal Reis στην Α. Μεσόγειο
Το Kemal Reis πέρασε τα Στενά και πλέει προς το Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα συνοδεύσει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Oι φωτογραφίες του Kemal Reis με την τρύπα «στα πλευρά» από την επακούμβηση με την φρεγάτα Λήμνος έκαναν το γύρο του κόσμου φέρνοντας σε δύσκολη θέση το καθεστώς Ερντογάν.

Το Kemal Reis μετά το… ξύλο που έφαγε από την φρεγάτα Λήμνος εξαφανίστηκε από τους Τούρκους στον κόλπο της Αμμοχώστου και μετά έφυγε για… υπηρεσία στην Μαύρη Θάλασσα.

Η Γαλλία στέλνει αεροσκάφη στην Α. Μεσόγειο

Ένα γαλλικό Boeing KC-135FR τάνκερ έφυγε από την Μασσαλία με προορισμό την Κορσική για εκπαιδευτική πτήση. Σύμφωνα με το itamilradar.com είναι πιθανό το γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ να προμηθεύει γαλλικά αεροπλάνα με καύσιμα, τα οποία ίσως πετούν στην περιοχή.

Ελληνικό Embraer πέρασε πάνω από το Oruc Reis
Ένα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ έκανε πτήσεις κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το Oruc Reis. Το Embraer είχε φύγει από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 11 το πρωί της Τρίτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »