Ο πρώτος ξένος ηγέτης στον Λευκό Οίκο
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον τη 16η Απριλίου, όταν θα γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης τον οποίο θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο ο νέος πρόεδρος.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει αρχικά πως η συνάντηση θα γινόταν την επόμενη εβδομάδα, όμως ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Κατσουνόμπου Κάτο, διευκρίνισε ότι επελέγη η 16η Απριλίου ώστε οι δύο πλευρές να έχουν τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστούν. Ο κ. Σούγκα, 72 ετών, διαδέχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο τον Σίνζο Άμπε, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Η επίσκεψη του κ. Σούγκα στην Ουάσινγκτον εγγράφεται στο πλαίσιο της «ενίσχυσης της ιαπωνοαμερικανικής συμμαχίας» και της συνεργασίας ώστε η περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού να είναι «ελεύθερη και ανοικτή». Θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν οι προκλήσεις που εγείρουν η πανδημία του νέου κορωνοϊού, η κλιματική αλλαγή, η Κίνα, καθώς και η Βόρεια Κορέα, απαρίθμησε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Οι συνομιλίες αυτές θα ακολουθήσουν την επίσκεψη στην Ιαπωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, του Άντονι Μπλίνκεν, και του επικεφαλής του Πενταγώνου, του Λόιντ Όστιν, τον Μάρτιο, όταν οι δύο χώρες προειδοποίησαν την Κίνα εναντίον κάθε απόπειρας «εξαναγκασμού» και «αποσταθεροποίησης» της περιοχής. Ο κ. Σούγκα αναμένεται να προσκαλέσει τον Τζο Μπάιντεν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν την 23η Ιουλίου, με καθυστέρηση ενός έτους, εξαιτίας της πανδημίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »