“Ο κατάλογος των προκλήσεων είναι αρκετά μεγάλος”
Οεπικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, προσπαθεί να “ξυπνήσει” την Ε.Ε. και πολύ περισσότερο τη Γερμανία, καθώς δε διστάζει να “φωνάζει” για την αναγκαιότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, για την ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της.

«Μην ξεγελιέστε από τον Ερντογάν! Απέσυρε το Oruc Reis πριν από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου για να αποφύγει τις κυρώσεις. Τώρα το κάνει ξανά» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Πρέπει να πούμε φτάνει πια και να βάλουμε κυρώσεις στο τραπέζι», προτρέπει ο Γερμανός ευρωβουλευτής και σημειώνει ότι ο κατάλογος των προκλήσεων είναι αρκετά μεγάλος.
Την έντονη αποδοκιμασία του σχετικά με τις κινήσεις της Άγκυρας, είχε εκφράσει και πριν λίγες εβδομάδες, για την επίσκεψη του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Βαρώσια, τονίζοντας και τότε, πως δεν γίνεται η Τουρκία να μην αντιμετωπίζει καμία συνέπεια για τις πράξεις της.
Ελληνικό ΥΠΕΞ για Σύνοδο Κορυφής
Το μήνυμα πως η Τουρκία έμπρακτα θα πρέπει να δείξει ότι επιθυμεί πραγματικά να οδηγηθούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, έστειλε εκ νέου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Κληθείς να προσδιορίσει το «βάθος χρόνου» το οποίο θα πρέπει να διανυθεί για να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως η απόφαση είναι πολιτική και θα κριθεί όταν υπάρξει ένας χρονικός ορίζοντας στον οποίο η Άγκυρα θα αποφύγει προκλητικές ενέργειες, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς. Προσέθεσε πως θα πρέπει να είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα, εκφράζοντας την άποψή του ότι θα πρέπει να είναι μία περίοδος εβδομάδων.

Υπενθύμισε ότι κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Μπρατισλάβα, στις 8 Οκτωβρίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον Νίκο Δένδια ότι θα δώσει ημερομηνίες για τις διερευνητικές και αντ’ αυτού είχαμε 6 Navtex και το «πικ-νικ» στα Βαρώσια, επισημαίνοντας πως αυτή η συμπεριφορά μόνο εποικοδομητική δεν ήταν. Περαιτέρω, τόνισε πως το όψιμο ενδιαφέρον που δείχνει ξαφνικά η Τουρκία δεν είναι επαρκές για να κρύψει αυτά που έχει κάνει τουλάχιστον τους τελευταίους δύο μήνες, από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ένα πρόβλημα ελληνοτουρκικό αλλά ευρωπαϊκό, και θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή κατανόηση και πάνω σε αυτή και μια κοινή απάντηση. Απάντηση που θα πρέπει να βασιστεί στα συμπεράσματα του περασμένου Οκτωβρίου, τα οποία ξεκάθαρα αναφέρουν ότι «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της Συνθήκης της ΕΕ και το άρθρο 215 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της». Προσδιόρισε ως σημαντικό ότι πάνω σε αυτή τη βάση θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έδωσαν μια ευκαιρία στην Τουρκία, η οποία δυστυχώς έκανε ακριβώς το αντίθετο. Σημείωσε, ότι τα περιθώρια για θετική ατζέντα έχουν εξαϋλωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Συμπλήρωσε, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν ότι μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξετάσουν αφενός την κατάσταση και αφετέρου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, στη βάση της συμπεριφοράς της Τουρκίας που έχει επιδείξει τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες.

 

 

Παράλληλα, δίνοντας ένα στίγμα των μαραθώνιων τηλεφωνικών επικοινωνιών που έχει ο υπουργός Εξωτερικών με Ευρωπαίους ομολόγους του ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ερχόμενης Δευτέρας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης Πέμπτης-Παρασκευής, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως έγιναν σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και υπήρξε ενθαρρυντικά μια κατανόηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, με τον κ. Δένδια να επαναλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά την τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά. Ενημέρωσε εξάλλου πως ο κ. Δένδιας θα συνεχίσει τις τηλεφωνικές επαφές ενόψει των κρίσιμων συμβουλίων της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά και διά ζώσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σε ερώτηση για το casus belli της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επισήμανε πως η Άγκυρα παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και σημείωσε πως για τη χώρα μας είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα και προτίθεται να το θέσει όχι μόνο προς την τουρκική πλευρά, αλλά και προς όλους τους συνομιλητές μας, αρχής γενομένης στους Ευρωπαίους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »