Τι ετοιμάζει η Τουρκία στο παρασκήνιο με τους Παλαιστίνιους σε σχέση με την ΑΟΖ;
Κοινή τουρκο-παλαιστινιακή ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο είναι το νέο υπαρκτό σχέδιο της Τουρκίας.Γαλλικές πηγές αναφέρουν ότι στην ίδια την Τουρκία, αυξάνονται φωνές για τη δημιουργία ΑΟΖ που θα εκτείνεται μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας.

Μολονότι η υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, το γεγονός είναι ότι βρίσκει ήδη τεράστια απήχηση στην τουρκική κοινή γνώμη, αλλά και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες όπως το Πακιστάν για παράδειγμα.

Η πρόσφατη ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, προφανώς δεν έχει επιλύσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
“Εάν η εν λόγω παύση της βίας θεωρηθεί εντός της Παλαιστινιακής αντίστασης ως νίκη επί του ισραηλινού “εχθρού”, προφανώς απέχουμε ακόμη πολύ από το τέλος των εχθροπραξιών και την ανακήρυξη ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους”, αναφέρει ο Mikhail Gamandiy-Egorov.

Οι διεθνείς δυνάμεις απέτυχαν να πάρουν θέση στην πρόσφατη σύγκρουση. Εάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν παραδοσιακά το Ισραήλ,τον κύριο περιφερειακό σύμμαχό τους, η Τουρκία έχει αναλάβει ηγετική θέση υπέρ της Παλαιστίνης, θέτοντας σε εφαρμογή μια διεθνή μουσουλμανική κινητοποίηση.

Σκοπός αυτής κινητοποίησης είναι μια πιθανή δημιουργία ενός τουρκικού θαλάσσιου διαδρόμου που θα εκτείνεται μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας, σε αντιστοιχία του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου που είχε συναφθεί προηγουμένως μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης μόνο.

“Με δηλωμένο τον στόχο της ενίσχυσης της Παλαιστίνης δια θαλάσσης, η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει ένα μνημόνιο με τους εκπροσώπους της Χαμάς, ελέγχοντας ακριβώς τη Λωρίδα της Γάζας. Μια πρωτοβουλία που επικρίθηκε στο Τελ Αβίβ, λόγω της επιθυμίας της τουρκικής ηγεσίας να ξεκινήσει έναν οικονομικό πόλεμο με τους Ισραηλινούς”, τονίζει ο ίδιος ειδικός.

Η ιδέα ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εφαρμόσει το “μοντέλο της Λιβύης” υπογράφοντας συμφωνία με τη Λωρίδα της Γάζας έχει δημοσιευτεί ευρέως στον τουρκικό τύπο.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ο εμπνευστής της εν λόγω πρωτοβουλίας δεν είναι ενεργό μέλος της κυβέρνησης της Τουρκίας, αλλά είναι γνωστός μας.

Πρόκειται για τον Cihat Yaycı, πρώην ναύαρχο του τουρκικού ναυτικού, και ιδεολόγο του δόγματος “Γαλάζια πατρίδα”, που ορίζει ότι ως χερσόνησος η Τουρκία, έχει 8.333 χιλιόμετρα ακτών κατά μήκος της Ανατολίας και της Ρούμελης (Βαλκανική χερσόνησος).

Η δικαιοδοσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, την θάλασσα του Μαρμαρά και τον Εύξεινο Πόντο εκτείνεται σε περισσότερα από 462.000 χιλιόμετρα.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα δόγμα που στοχεύει στη νομιμοποίηση των τουρκικών αλαζονικών ισχυρισμών σε μια σειρά αμφισβητούμενων περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου, με επέκταση τώρα και στην Γάζα.

Ωστόσο, και από την πλευρά πολλών ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, η γνώμη που εκφράζεται είναι ότι η επιθυμία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, έχουν στόχο την πρόσβαση στα ισραηλινά πεδία φυσικού αερίου.

Για την ισραηλινή εφημερίδα, κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να τραβηχθεί μια ευθεία γραμμή από την τουρκική ακτή προς τη Γάζα, δημιουργώντας έναν θαλάσσιο διάδρομο.

Αυτό θα απέκοπτε όμως το Ισραήλ από την Ελλάδα και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, που προτίθεται να υλοποιήσει το ισραηλινό κράτος με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Όσον αφορά τις προοπτικές, ενώ είναι αρκετά σαφές ότι η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από μια τέτοια πρωτοβουλία, ενισχύοντας τη γεωπολιτική και γεωοικονομική της θέση, καθώς και την ιδεολογική, υπάρχουν πολλά εμπόδια.

Παρόλο που στην υπόθεση της Λιβύης, η Τουρκία υπέγραψε μια παράνομη συμφωνία ( για τα μάτια του κόσμου) για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων προς όφελός της, στην περίπτωση της Λωρίδας της Γάζας, η δυσκολία έγκειται στο σημείο ότι η Χαμάς δεν θεωρείται κρατική οντότητα, η οποία εκπροσωπεί επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.
Η άλλη δυσκολία, αφορά την προφανή εχθρότητα μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών να διατηρούνται και ακόμη αναπτύσσονται, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο διμερών οικονομικών σχέσεων.

Για ορισμένους εμπειρογνώμονες, θα μπορούσε επίσης να είναι μια δημοσκόπηση στην τουρκική κοινωνία, το αν είναι σε θέση να πραγματοποιηθεί ή όχι αυτή η πιθανότητα. Υπό αυτήν την έννοια, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της Τουρκίας, όπως και πολλών μουσουλμανικών χωρών του κόσμου, θα συνταχθούν ανοιχτά υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Αυτό θα έφερνε πιθανότατα, μια σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων στην εν λόγω περιοχή, αφού τα συμφέροντα είναι απλά τεράστια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι για να αποτρέψουν τον αγωγό East Med είναι αποφασισμένοι να υπογράψουν και να κάνουν οτιδήποτε στην κυριολεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »