Η Τουρκία τραβάει επικίνδυνα το σκοινί στα Στενά ανοίγοντας εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ ενώ ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει το έργο το Καλοκαίρι.
Μετά την επιβολή εξοντωτικών προστίμων στην τουρκική αμυντική βιομηχανία από το αμερικανικό Πεντάγωνο ο Ερντογάν με νόμο εξπρές, αποφάσισε να κτυπήσει την μεταφορά αμερικανικού ή ελληνικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο χαρακτηρισμός “επικίνδυνο φορτίο” από τις τουρκικές αρχές είναι ασαφής, και δύναται να αφορά ακόμα και για πολεμικά πλοία των ΗΠΑ για παράδειγμα, δίνοντας την ευκαιρία στους Τούρκους να κάνουν το δικό τους παιχνίδι επιβολής κυρώσεων όπου αυτοί θελήσουν.

Πρόκειται για σοβαρότατη εξέλιξη η οποία μεταβάλλει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος και άλλων χωρών με την Τουρκία σε σχέση με τα Στενά του Βοσπόρου και αφορά τα σχέδια του Ερντογάν να ελέγξει γεωπολιτικά, οικονομικά την περιοχή προς όφελος του.

Πριν λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις κατά την συνεδρίαση του Κόμματος του είπε ότι “ολοκληρώσαμε σε μεγάλο βαθμό τις προετοιμασίες μας για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης , το μεγαλύτερο και πιο στρατηγικό έργο υποδομής στη χώρα μας. Η έκθεση για το έργο ολοκληρώθηκε με τη συνεισφορά 56 ιδρυμάτων και οργανισμών καθώς και περισσοτέρων από 200 επιστημόνων.

 

Ο ίδιος τόνισε τα θεμέλια για το Κανάλι Κωνσταντινούπολης θα τεθούν το ερχόμενο καλοκαίρι, δείχνοντας αποφασισμένος να κάνει πράξη όσα λέει.

Τώρα σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο έχουμε νέο κανονισμό για όλα ανεξαιρέτως τα πλοία που διέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα στενά των Δαρδανελίων, και αφορά πλοία που δεν αναφέρουν “επικίνδυνα φορτία”.

Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος εξπρές της Άγκυρας προβλέπει υπέρογκα διοικητικά πρόστιμα, ενώ οι δραστηριότητες της οποιασδήποτε εταιρείας εμπλέκεται θα ανασταλούν και το πλοίο θα χάσει τη σειρά διέλευσης στα Στενά του Βοσπόρου.

Η τουρκική γενική διεύθυνση ναυτιλίας του υπουργείου μεταφορών και υποδομών προέβη σε νέα ρύθμιση προκειμένου να αυξήσει δήθεν την “ασφάλεια” της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια ζωής και περιβάλλοντος στα Στενά του Βοσπόρου.

Ο νόμος προβλέπει ότι ο ορισμός του «πλοίου που μεταφέρει επικίνδυνα εμπορεύματα» αλλάζει ραγδαία και θα επιβάλλονταν σοβαρές κυρώσεις για πλοία που δεν αναφέρουν επικίνδυνα φορτία με σαφήνεια και ακρίβεια στο πλαίσιο των νέων ορισμών.
Πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, άνθρακα, θραύσματα, λιπάσματα με βάση το νιτρικό αμμώνιο, πλοία που μεταφέρουν χύμα υγροποιημένο αέριο αποτελούν στόχο της Άγκυρας, φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Οι καπετάνιοι, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών ή οι εξουσιοδοτημένοι πράκτορες των πλοίων που επιθυμούν να περάσουν από τα Στενά, θα αναφέρουν το επικίνδυνο φορτίο με σαφήνεια και ακρίβεια, λένε οι Τούρκοι.

 

Μιλάμε για εξέλιξη που αλλάζει ραγδαία την διέλευση πλοίων από τα Στενά κατά το δοκούν από την Άγκυρα που στοχοποιεί τις ΗΠΑ κυρίως ( μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ουκρανία για παράδειγμα), επιφέροντας νέα επικίνδυνα δεδομένα στην περιοχή.

Τα Στενά του Βοσπόρου μπορούν σύμφωνα με ειδικούς να επιταχύνουν τις εξελίξεις στις σχέσεις δύσης και Τουρκίας στοχοποιώντας ξεκάθαρα το καθεστώς Ερντογάν με σοβαρές εξελίξεις από εδώ και στο εξής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »