Ο Ερντογάν προκάλεσε εξέγερση τύπου γαλλικού Μάη στην Τουρκία με την νεολαία να στοχοποιεί πλέον τον ίδιο ξεκάθαρα.
Νέες συλλήψεις φοιτητών που διαδηλώνουν σε ολόκληρη πλέον την Τουρκία προκαλούν υποψίες μαζικής εξέγερσης σε ολόκληρη την χώρα, με την τουρκική νεολαία να τάσσεται ενάντια συνολικά στο ισλαμιστικό πρότυπο του ΑΚΡ.

Περισσότεροι από 60 φοιτητές συνελήφθησαν σε όλη τη Τουρκία χθες και σήμερα, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις προς υποστήριξη φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης, για την διαμαρτυρίας τους σχετικά με τον διορισμό του “Ερντογανικού” πρύτανη Μελίχ Μπουλού.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες των φοιτητών αντιμετωπίζονται με τρομερή βία από την τουρκική αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων των εκατοντάδων συλλήψεων, που οδήγησαν σε καταδίκη τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναλυτές δηλώνουν ότι το ζήτημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλύτερες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Τ.Μπάινεν.

Ο Ερντογάν όμως και τα ανώτερα μέλη της κυβέρνησής του απορρίπτουν κάθε κριτική.

Το πανεπιστήμιο Boğaziçi είναι ένας κυβερνητικός «Δούρειος ίππος», δηλώνει ειδικός εμπειρογνώμονας.

Τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία νέων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi στοχεύουν στην απόκτηση του ελέγχου του ιδρύματος, δήλωσε ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα στον κυβερνοχώρο και ο μελετητής του νόμου Yaman Akdeniz.

“Η νέα σχολή νομικής και επικοινωνιών που ιδρύθηκε με προεδρικό διάταγμα και ανακοινώθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως, αποτελεί κόλπο για τη νομιμοποίηση του πρύτανη που θα γίνει μέσω αυτών των τμημάτων.

Το σχέδιο Ερντογάν εμπεριέχει μάλιστα και νέα ονόματα που θα διορισθούν ως αντιπρυτάνεις για να αντικαταστήσουν τους καθηγητές που φέρεται να μην υπακούουν στις εντολές του ΑΚΡ», δήλωσε ο Akdeniz.

Διαδηλώσεις έχουμε στη Σμύρνη, μαζί με συλλήψεις και προσαγωγές και ανάκριση κατά δεκάδων φοιτητών, σύμφωνα με Τούρκους δικηγόρους.
Το παράρτημα της Ένωσης Δικηγόρων Σμύρνης για την Ελευθερία (ÖHD) ανακοίνωσε έχουμε πρακτικές άλλων εποχών και παρεμβατική πρακτική από τους αστυνομικούς.

«Οι πρακτικές ανομίας, παρατυπιών και βασανιστηρίων αυξάνονται», ανακοίνωσε η ένωση δικηγόρων.

Η σύγχρονη ένωση δικηγόρων (ÇHD) ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν όσους κρατούνται στην Άγκυρα για περισσότερες από πέντε ώρες.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ οι αστυνομικές επιδρομές στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη 250 φοιτητών.

Αυτό που αποκαλύφθηκε επίσης είναι ένα όργιο διορισμών και σε άλλα πανεπιστήμια σε ολόκληρη, ενώ επιβεβαιώθηκαν με προεδρικό διάταγμα οι διορισμοί καθηγητών και στο Πανεπιστήμιο Batman που βρίσκεται στην νοτιοανατολική Τουρκία ( πλειοψηφία οι Κούρδοι), καθώς και ορισμένα άλλα περιφερειακά ιδρύματα.
Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τις αστυνομικές δυνάμεις και μέτρα έκτακτης ανάγκης που εφαρμόστηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για να διορίσει απευθείας καθηγητές και πρυτάνεις,παρακάμπτοντας την διαδικασία επιλογής καθηγητών στα πανεπιστήμια.

Τριάντα άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία επίσης μετά από διαδήλωση στην πρωτεύουσα Άγκυρα και δέκα ακόμη συνελήφθησαν στην Άδανα.

Η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε κατά φοιτητών στην Άγκυρα που διαμαρτύρονταν χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Με ειδική επιχείρηση η αστυνομία απέκλεισε όσους συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Δήμο Çankaya, και συνέλαβε πολλούς φοιτητές που ήθελαν να εισέλθουν στην περιοχή.

Επίσης εκατοντάδες αστυνομικοί έκλεισαν τους δρόμους, και χτυπούσαν με γκλοπ όλους όσους ήθελαν να πάνε στην περιοχή για να διαμαρτυρηθούν.

Χθες μέλη της κοινότητας ομοφυλοφίλων αποκλείστηκαν από την αστυνομία και συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη.

Με όλα αυτά φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει γίνει το “κόκκινο πανί” για την τουρκική νεολαία, κινδυνεύοντας όμως να ζήσει η Τουρκία γεγονότα του “Μαΐου 1968”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »