Δυσφορία στη ΝΔ αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει στην κατάργηση

Ιστορικό φιάσκο για την ΔΑΠ κατέληξαν οι φοιτητικές εκλογές και η γκρίνια στη ΝΔ έχει ξεκινήσει καθώς στις πρώτες εκλογές των ΑΕΙ μετά τον COVID η γαλάζια παράταξη απλά δηλώνει ότι είναι πρώτη χωρίς κανείς άλλος να το αναγνωρίζει, και η λύση για τον Κ.Μητσοτάκη είναι η… “καταστολή” δηλαδή η σκέψη για ενεργοποίηση της κατάργησης των παρατάξεων ακόμα και αν αυτό σημαίνει κατάργηση και της ΔΑΠ.

Σε αντίθεση με τις συνεχείς δημοσκοπήσεις που δίνουν τεράστιες διαφορές της ΝΔ με τα άλλα κόμματα τελικά στην νεολαία αυτό δεν αποτυπώθηκε και αυτό φοβούνται οι της ΝΔ ότι θα έχει αντίκρισμα και στις εθνικές εκλογές.

Η ΔΑΠ επιμένει ότι εκείνη κέρδισε τις φοιτητικές εκλογές και όχι η Πανσπουδαστική, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, και η κυβέρνηση με αφορμή το “στραπάτσο” σχεδιάζει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων.

Αυτό δεν είναι βέβαια νέα ιδέα. Το είχε συζητήσει και προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πριν από ένα περίπου χρόνο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε προαναγγείλει φοιτητικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο. “Να το πούμε πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνει ο Γιάννης, η Μαρία, ο Κώστας κ.ο.κ. ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων”, είχε δηλώσει τότε η κ.Κεραμέως.

Βεβαίως αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα καταργηθεί και η ΔΑΠ, με το Μαξίμου να παρουσιάζει ως μοντέρνα πολιτική μία απόφαση, που πολλοί (και από τη Νέα Δημοκρατία) θα θεωρήσουν ως μετατροπή των φοιτητικών εκλογών σε μία παντελώς απολιτίκ διαδικασία.

Η αναφορά στην αξιοπιστία του θεσμού και τις φοιτητικές παρατάξεις, “κουμπώνει” με τα σενάρια ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα φέρει νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, με το οποίο θα καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις.

Τι πραγματικά συνέβη όμως στις φοιτητικές εκλογές και γιατί;

Η ΔΑΠ βεβαίως υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα παραμένει πρώτη δύναμη και κατηγορεί την προσκείμενη στο ΚΚΕ, Πανσπουδαστική, ότι ουσιαστικά πλαστογράφησε τα αποτελέσματα.

Η φοιτητική παράταξη της ΝΔ υποστηρίζει ειδικότερα ότι ενώ μέχρι και τις φοιτητικές εκλογές του 2019 η ΠΚΣ συμμετείχε μαζί με όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις στη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων, φέτος δημιούργησε δικούς της συλλόγους και έστησε χωριστές κάλπες. Αλλά και ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των φοιτητικών συλλόγων, στους οποίους δεν συμμετέχει.

Από την άλλη πλευρά, θέτουν το ερώτημα προς τη ΔΑΠ, πως είναι δυνατόν και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις να δίνουν πρώτη την Πανσπουδαστική. Υπενθυμίζεται ότι επί 33 χρόνια οι φοιτητικές παρατάξεις έβγαζαν μεν η κάθε μία τα δικά της αποτελέσματα, αλλά πρώτον η απόκλιση στα ποσοστά δεν ήταν τόσο μεγάλη και δεύτερον, όλοι αναγνώριζαν την πρωτιά της ΔΑΠ. Ενώ σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ΔΑΠ, εφέτος συμμάχησε πχ το ΜΠΛΟΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και η ΠΑΣΠ με την ΠΚΣ, για να αλλάξουν τα αποτελέσματα.

Στη ΝΔ επισήμως υποβαθμίζουν το ζήτημα των φοιτητικών εκλογών και ανεπισήμως επισημαίνουν την αποχή (που ούτως ή άλλως βέβαια είναι διαχρονικά μεγάλη). Αλλά αν και οι φοιτητικές εκλογές δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών (στο παρελθόν μπορεί η ΔΑΠ να “σάρωνε” στους φοιτητές, αλλά η κάλπη να έβγαζε ΠΑΣΟΚ), ο συμβολισμός τους είναι ισχυρός και στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει αρχίσει η μουρμούρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία της ΔΑΠ δεν υπέγραψε τα αποτελέσματα των φοιτητικών, κατά τους υποστηρικτές της διότι η ΠΚΣ έστησε διπλές κάλπες, κατά την εσωκομματική αντιπολίτευση, είτε λόγω απειρίας είτε ακριβώς επειδή όντως ήρθε δεύτερη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, που και ο ίδιος έχει περάσει από τη νεολαία της ΝΔ, απάντησε:

“Με βάση τα στοιχεία που έχουμε εμείς και που προκύπτουν απο τις εφορευτικές, η κατάσταση δεν ειναι έτσι. Η ΔΑΠ παραμένει πρώτη. Ο τρόπος με τον οποιο επιχειρούν ορισμένοι να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δε βοηθά να τονώσει την αξιοπιστία του θεσμού, που έχει πληγεί εδώ και χρόνια, τελευταία και λόγω covid, αλλά και γιατί οι φοιτητικές παρατάξεις δεν έχουν καταφέρει να οδηγηθούν στη συγκρότηση ενός ενιαίου οργάνου εκπροσώπησης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »