Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και ο τερματισμός του ενισχυμένου αντιαμερικανισμού, προϋποθέσεις για μια καλύτερη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας
Ηδέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν να θέσει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αντιμετωπίζει μια πρόωρη δοκιμασία στην Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ που έχει γίνει όλο και πιο αυταρχική την τελευταία δεκαετία. Η επιτυχία αυτού του τεστ είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι ο κατασταλτικός κανόνας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά και για τους Αμερικανούς πολίτες, ανέφερε το CNBC.

Ο Μπάϊντεν έχει μια άμεση ευκαιρία να αλλάξει πορεία και να δείξει υποστήριξη για δημοκρατικές αξίες στην Τουρκία.

Την Παρασκευή, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης συνέχισε τη δίκη του εξέχοντα τουρκοαμερικανού ακαδημαϊκού Henri Barkey και της κορυφαίας φιγούρας τουρκικής φιλανθρωπίας και κοινωνίας των πολιτών Osman Kavala. Οι άνδρες δικάζονται με την κατηγορία της διάπραξης κατασκοπείας και βοήθειας στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Άγκυρα. Εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη.Οι κατηγορίες στερούνται σοβαρότητας λόγω πλήρους έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Με το αβάσιμο κατηγορητήριο και την άρνηση της δέουσας διαδικασίας για τους κατηγορούμενους, διεξάγεται η εν λόγω δίκη από το δικαστικό σώμα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της προεδρίας.

Ο Μπάιντεν πρέπει να εγείρει την υπόθεση απευθείας με τον Ερντογάν και να δηλώσει ότι η συνέχιση αυτής της άδικης δίωξης που στοχεύει έναν Αμερικανό πολίτη θα βλάψει τους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μπορεί να προτιμούν να αποφεύγουν να δίνουν προτεραιότητα σε αυτήν την υπόθεση στην ατζέντα τους με την Άγκυρα. Μπορεί να ανησυχούν ότι η αύξηση αυτού του ζητήματος στα υψηλότερα επίπεδα θα ανταγωνιστεί μόνο την Τουρκία, εξασθενίζοντας την επιρροή των ΗΠΑ σε έναν μακροχρόνιο στρατηγικό εταίρο που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το ΝΑΤΟ και προς την τροχιά των αμερικανικών αντιπάλων όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Άλλοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η αντιμετώπιση της αποδιοργανωτικής περιφερειακής συμπεριφοράς της Τουρκίας, όπως η απειλή κατά της Ελλάδας και της Κύπρου με το ναυτικό της στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να έχει προτεραιότητα.

Αλλά θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι η υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των Αμερικανών πολιτών θα υπονομεύσει τη μόχλευση των ΗΠΑ ή ότι η εγχώρια καταστολή του Ερντογάν δεν σχετίζεται με την επιθετική του στάση στο εξωτερικό.
Η Τουρκία θα ενεργήσει ως αποτελεσματικό μέλος της διατλαντικής συμμαχίας μόνο όταν σέβεται τις αξίες της συμμαχίας. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να καταστήσει σαφές στον Ερντογάν ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου και ο τερματισμός του ενισχυμένου από το κράτος αντιαμερικανισμού, αποτελούν αναπόσπαστες προϋποθέσεις για μια καλύτερη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας.

Χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ένα σημαντικό βήμα για να αντιμετωπίσει τέτοιες πολεμικές καταστάσεις και καταδίκασε δημόσια τους ισχυρισμούς της Τουρκίας σχετικά με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να μιλήσουν με σαφήνεια για υποθέσεις όπως αυτές του Barkey και του Καβάλας, στις οποίες χρησιμοποιούνται θεωρίες απο το καθεστώς Ερντογάν, ως βάση για τη δίωξη Τούρκων και Αμερικανών πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »