Με την φράση «Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου θέλω να πω, ότι ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά ξέρω επίσης να ξέρετε ότι εκπληκτικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ», ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, ουσιαστικά προανήγγειλε την υποψηφιότητά του για το 2024, είτε ως μέλος των Ρεπουμπλικανών, είτε ως επικεφαλής αυτόνομου πολιτικού σχηματισμού, ενός τρίτου πόλου στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ μετά από αυτούς των Ρεπουμπλικανών και των δημοκρατικών.

Και την έναρξη θεσμοθέτησης στην πράξη αντιπολιτευόμενου σώματος με πιστούς δικούς του γερουσιαστές και βουλευτές που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της νέας προσπάθειας.

Μια αντιπολίτευσης που πρώτη φορά θα κάνει την εμφάνισή της στην ιστορία των ΗΠΑ και δεν προβλέπεται από το καταστατικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος, κάτι που οδηγεί τους πολιτικούς παρατηρητές να μιλάνε για το «νέο κόμμα» που θα προέλθει μέσα από την ρίζα του ρεπουμπλικανικού κόμματος αν το τελευταίο δεν δεχθεί να αλλάξει και να απαλλαγεί από τις «βαρωνίες» του.

«Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίζαμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε ότι θα μετρηθούν μόνο οι νόμιμες ψήφοι. Ενώ αυτό αντιπροσωπεύει το τέλος της μεγαλύτερης πρώτης θητείας στην προεδρική ιστορία, είναι μόνο η αρχή του κοινού αγώνα μας, του κοινού ταξιδιού μας για να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά»​ είπε.

Σε διάγγελμά του περίπου 3 λεπτών ο Ν.Τραμπ ο πρόεδρος, για άλλη μία φορά τόνισε ότι το αποτέλεσμα ήταν προϊόν εκλογικής νοθείας και ζήτησε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά επανέλαβε ότι η μεταβίβαση της εξουσίας στους Δημοκρατικούς θα γίνει ομαλά από την πλευρά του (δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του νέου προέδρου).

Σε ότι αφορά τα δραματικά γεγονότα του Καπιτώλιου, όπου πέντε άτομα βρήκαν το θάνατο, ο Ν.Τραμπ τα καταδίκασε καθαρά, αφού δεν χρειαζόταν να γίνει κάτι τέτοιο καθώς «το κοινό μας ταξίδι μόλις αρχίζει».

Συγκεκριμένα είπε: Περάσαμε μία έντονη συναισθηματικά εκλογική διαδικασία και τα συναισθήματα είναι έντονα. Πρέπει να τα κατευνάσουμε και να προχωρήσουμε με την υπόθεση της Αμερικής.

Αναζητήσαμε κάθε νομική οδό για να ανατρέψουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Μοναδικός μου στόχος ήταν η ακεραιότητα της διαδικασίας και πάλευα για την υπερασπιστώ την δημοκρατία.

Επιμένω πως πρέπει να αναμορφώσουμε τους εκλογικούς μας νόμους για να επικυρώσουμε την ταυτότητα και την συμμετοχή όλων των ψηφοφόρων και να σιγουρέψουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη σε όλα τα εκλογικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Το Κογκρέσο επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών και μια νέα κυβέρνηση θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου. Πλέον συγκεντρώνομαι στο να σιγουρέψω πως θα γίνει μια ομαλή μεταβίβαση εξουσίας. Είναι καιρός να γιατρέψουμε τις πληγές μας και να συμφιλιωθούμε.

Το 2020 ήταν μια χρονιά με προκλήσεις λόγω της πανδημίας που στέρησε χιλιάδες ζωές, περιόρισε εκατομμύρια στα σπίτια τους, κατέστρεψε την οικονομία μας και αφαίρεσε ζωές. Η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί για να νικήσουμε την πανδημία. Πρέπει να δώσουμε βάση στις κοινωνικές αξίες, τον πατριωτισμό, τις κοινότητες, την κοινωνία, την οικογένεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της αφοσίωσης που μας ενώνει ως μία οικογένεια.

Το να σας υπηρετώ ως πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου, ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά ξέρω επίσης να ξέρετε ότι εκπληκτικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ».

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς απέρριψε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την 25η τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ για να ξεκινήσει η διαδικασία καθαίρεσης του Ν.Τραμπ, όπως ζήτησε η Ν.Πελόζι των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, καθώς δεν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμα και να το ήθελε ο «προδότης Πένς», όπως τον χαρακτηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, λόγω του ότι, πρώτον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για χρήση της και δεύτερον απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα που υπερβαίνει την 20η Ιανουαρίου, ημέρα παράδοσης της εξουσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »