Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, από το γαλλικό υποβρύχιο Le Téméraire, το οποίο πυροδότησε έναν πύραυλο M51 από τη δυτική ακτή της Γαλλίας προς τη Θάλασσα της Καραϊβικής, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας
Με την ένταση στη Μεσόγειο αλλά και τη Βαλτική να αυξάνεται συνεχώς, το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας προέβη σε μία δοκιμή που το καθιστά τον αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο στις θάλασσες.

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας χαρακτήρισε επιτυχή την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Μ51 που μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά από υποβρύχιο.

Ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποίησε πως πραγματοποίησε με «επιτυχία» εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Μ51 από υποβρύχιο στον Ατλαντικό ωκεανό, εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

Την εκτόξευση του πυραύλου παρακολούθησαν τόσο οι γαλλικές όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ εκτός από «επιτυχής» χαρακτηρίστηκε και ως «απαραίτητη για τη γαλλική πυρηνική αποτροπή» και τη γαλλική κυριαρχία.

Το σχέδιο της Γαλλίας για Αιγαίο-Α. Μεσόγειο: Η Ελλάδα μπαίνει στον σκληρό ευρωπαϊκό κύκλο άμυνας
Το Le Téméraire είναι το δεύτερο παλαιότερο από τα τέσσερα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κατηγορίας Triomphant, που η λειτουργία του ξεκίνησε το 1998. Καθένα από τα υποβρύχια μπορεί να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο πύραυλος M51 μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μεταξύ έξι και 10 πολλαπλών ανεξάρτητα στοχευόμενων πυρηνικών κεφαλών επανεισόδου (MIRV), που σημαίνει ότι κάθε σκάφος Triomphant θα μπορούσε ενδεχομένως να πραγματοποιήσει 160 ξεχωριστές πυρηνικές επιθέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων, μια μη κυβερνητική ομάδα που εδρεύει στις ΗΠΑ, το Παρίσι διαθέτει μόλις 300 πυρηνικές κεφαλές για χρήση.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε από την πλευρά του πως, δεν υπήρχε πυρηνική κεφαλή στο δοκιμαστικό πύραυλο στην εκτόξευση της Παρασκευής.

Λίγες μέρες πριν από τη δοκιμή, το υποβρύχιο Le Téméraire εντοπίστηκε να εγκαταλείπει το λιμάνι με τεράστιες κεραίες προσαρτημένες, με ορισμένους παρατηρητές να σημειώνουν πως τέτοιου είδους κεραίες χρησιμοποιούνται για δοκιμές πυραύλων.
Για «επιτυχία» έκανε λόγο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας
Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλόρενς Πάρλι, αναφέρθηκε στην επιτυχία της δοκιμής στο Twitter, λέγοντας ότι η επιτυχία «αποδεικνύει την τεχνολογική μας αριστεία και την προσήλωσή μας στη γαλλική κυριαρχία. Συγχαίρω όλους εκείνους των οποίων η δέσμευση έφερε την επιτυχία σε αυτό το τεστ. Η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για τη γαλλική πυρηνική αποτροπή και για την κυριαρχία μας» ανέφερε.
Σύμφωνα με τους Γάλλους παρατηρητές άμυνας, ο πύραυλος ταξίδεψε 3.700 μίλια για να προθαλασσωθεί στη δυτική Θάλασσα του Σαργκάσο, περίπου 400 μίλια βόρεια του Πουέρτο Ρίκο.
Περίπου την ίδια στιγμή με τη δοκιμή, η υπηρεσία παρακολούθησης αεροπλάνων, Aircraft Spots, σημείωσε πως εντόπισε δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης, κοντά στην τοποθεσία προσθαλάσσωσης: ένα γαλλικό Falcon 50 και ένα αμερικανικό RC-135S Cobra Ball, με το αμερικανικό σκάφος να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση πυραύλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »