Ο εγκλεισμός των πολιτών και κυρίως η οικονομική αιμορραγία εξαιτίας του lockdown οδηγούν κυβέρνηση και ειδικούς να μελετούν μέτρα χαλάρωσης της «ασφυξίας».

Με δεδομένη την κόπωση των πολιτών που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μερική άρση περιορισμών, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN, «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας», όπως είπε.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, Παρασκευή, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Πελώνη: Δεν μιλάμε για ανοίγματα, αλλά για βαλβίδες αποσυμπίεσης

Από την κυβέρνηση μιλούν για «βαλβίδα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης» των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε εγκλεισμό για μεγάλο διάστημα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μικρές προσαρμογές στα μέτρα και σε καμία περίπτωση για άνοιγμα και άρση του lockdown.

Αλλωστε όπως δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε ερώτηση του iefimerida.gr η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, «δεν μιλάμε για ανοίγματα. Νομίζω ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λέξη και ορολογία. Αυτό που περιγράφουμε -και θα εξετάσει και η Επιτροπή στη συνεδρίασή της- είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Εργαλεία που, ταυτόχρονα, θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους, όπως έχουμε πει, πολίτες από τα περιοριστικά μέτρα. Εργαλεία που δεν θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός, όπως και ότι πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια και σε εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλείς, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και πάντα, όπως προανέφερα, χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας».

Οι προσαρμογές θα αφορούν στην κατάργηση του ορίου μετακινήσεων των δύο χιλιομέτρων και την αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα (από τις 7 το απόγευμα στις 9), άνοιγμα των κομμωτηρίων, αλλά και των αρχαιολογικών χώρων.

Η προσαρμογή αυτή στα μέτρα κρίνεται απαραίτητη και λόγω της κούρασης των πολιτών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται, με την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους να λειτουργεί σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης, χωρίς να επιβαρύνει την εξέλιξη της πανδημίας.

Γεραπετρίτης: «Αναζητούμε τη λεπτή ισορροπία»

Μιλώντας σήμερα στο MEGA, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναζητεί τη «λεπτή ισορροπία» ανάμεσα στην ψυχική υγεία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Αναζητούμε δύο πυλώνες. Έναν που θα έχει ως βάση την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και έναν δεύτερο ο οποίος θα κάνει προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία και αυτό οδηγεί και σε μία απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, γεγονός στο οποίο θα συντελέσει και η βελτίωση του καιρού.

Γεραπετρίτης: «Δεδομένη η κόπωση από τους περιορισμούς»

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών, θα έχουν ως στόχο την εκτόνωση της κούρασης της κοινωνίας κατά τον κ. Γεραπετρίτη. «Η κόπωση που έχει υπάρξει από τους περιορισμούς των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια ασφυξία, σε μία πλημμελή συμμόρφωση. Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή που θα διοχετεύσει την ανάγκη των ανθρώπων για κοινωνικότητα, χωρίς όμως να έχουμε και οποιοδήποτε στοιχείο χαλάρωσης στα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης».

Επικαλούμενος το άνοιγμα του καιρού, το οποίο επιτρέπει τη χρήση υπαίθριων χώρων, ο κ. Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε: «Αισθανόμαστε ότι πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπαίθριους χώρους και για τον λόγο αυτό θα αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα». Εσπευσε δε να προσθέσει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σχετικά με το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι υπηρεσίες οι οποίες συνέρχονται με την ύπαρξη των ανθρώπων θα πρέπει να προαχθούν. Βεβαίως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι με σχέδιο και συστηματικά να ανοίξουν και οι υπόλοιποι πυλώνες, πρωτίστως τα σχολεία».

Γεραπετρίτης: Ανοιγμα τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, με όλες τις προφυλάξεις

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί θα έχει ως γνώμονα τη δημόσια υγεία. «Σας διαβεβαιώνω ότι αν αποφασιστεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε είναι στο τέλος Μαρτίου είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλη την προφύλαξη την οποία απαιτείται. Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη», κατέληξε ο υπουργός.

Ο κ. Γεραπετρίτης «φρέναρε» σενάρια για υπερτοπικές μετακινήσεις, εκτός του νομού στον οποίο διαμένουμε. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό. Θα πρέπει να το βλέπουμε βήμα βήμα. Σε πρώτη φάση, εκείνο το οποίο θα πρέπει να επιτραπεί είναι η κίνηση εντός της περιφέρειας και της περιφερειακής ενότητας. Οι υπερτοπικές μετακινήσεις θα πρέπει να πάνε σε ένα δεύτερο στάδιο».

Γεραπετρίτης: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία»

Ο υπουργός Επικρατείας, τέλος, σημείωσε ότι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μειωθεί η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, με τους αριθμούς των εισαγωγών και των ανθρώπων που χρήζουν νοσηλείας να αυξάνονται δραματικά.

«Το σύστημα πιέζεται περισσότερο από ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπάρχουν όμως στοιχεία που συνηγορούν ότι το διάστημα που θα βρισκόμαστε υπό πίεση είναι σχετικά μικρό».

Για να καταλήξει με το αισιόδοξο μήνυμα: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας μεγάλης μάχης. Καταλαβαίνω ότι όλοι έχουμε πολύ μεγάλη κούραση, όμως είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμα που θα αναγκαστούμε να κάνουμε υπομονή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »