Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση θανάτου ενός από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τη νόσο Covid-19.

Όπως επιβεβαιώθηκε ο 28χρονος γιατρός Ζοάο Πέδρο Ρ. Φειτόσα από το Ριο Ντε Τζανέιρο ήταν ο ασθενής που πέθανε τις τελευταίες 15 ημέρες λόγω επιπλοκών από τον Covid-19. Ήταν εθελοντής στην έρευνα σχετικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Ωστόσο ο Εθνικός οργανισμός Υγείας της Βραζιλίας (Anvisa) δεν έχει διευκρινίσει ακόμα εάν έλαβε το εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την Τετάρτη (21/10) από την εφημερίδα “O Globo”. Και λίγες ώρες αργότερα, το Ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο εξέδωσε ανακοίνωση για το θάνατο του Ζοάο Πέδρο Φεϊτόσα.

«Το Ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο – μαζί με ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα – εκφράζει τα ειλικρινά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του πρώην μαθητή μας» αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία το πανεπιστήμιο σημειώνει πως ο Φεϊτόσα αποφοίτησε «στα μέσα του περασμένου έτους και ενεργούσε στις πρώτες γραμμές για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στα ιδιωτικά και δημοτικά δίκτυα υγείας του Ρίο ντε Τζανέιρο».

Δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο

Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ο 28χρονος πέθανε από επιπλοκές από την COVID-19, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου. Δεν διευκρινίζεται κάτω από ποιες συνθήκες κατέληξε ο εθελοντής, ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg δεν είχε χορηγηθεί στον 28χρονο το εμβόλιο πριν από τον θάνατό του. Οι αναφορές δείχνουν ότι ο Φεϊτόσα δεν ήταν στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο, ενώ όπως ανάφεραν πηγές στο Reuters αν ο άτυχος γιατρός είχε πεθάνει από επιπλοκές του εμβολίου τότε οι δοκιμές θα είχαν διακοπεί. Όμως όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αλλά και η Astrazeneka οι δοκιμές του εμβολίου θα συνεχιστούν.

Πάντως, μετά την έκτακτη είδηση έσπευσε να τοποθετηθεί εκπρόσωπος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σε δήλωσή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο εκπρόσωπος, Αλεξάντερ Μπούξτον, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου…

Η έρευνα στη Βραζιλία, παρά την κατάληξη του 28χρονου, θα συνεχιστεί, μόλις διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο.

«Σφυροκοπά» τη Βραζιλία ο κορωνοϊός, με πάνω από 154.000 θανάτους και 5,2 εκατομμύρια κρούσματα. Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Η δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca ενδέχεται να ξαναρχίσει αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ

Οι δοκιμές του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca Plc για την νόσο Covid-19 αναμένεται ότι θα ξαναρχίσουν στις ΗΠΑ ακόμη και εντός της εβδομάδας, αφού η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ολοκλήρωσε την έρευνά της για τη σοβαρή ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Η μεγάλη δοκιμή του εμβολίου στις ΗΠΑ έχει διακοπεί από τις 6 Σεπτεμβρίου, αφού ένας από τους εθελοντές φέρεται ότι εμφάνισε μια σπάνια νόσο, μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού που αποκαλείται εγκάρσια μυελίτιδα.

Οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν στο πρακτορείο ότι ενημερώθηκαν πως η δοκιμή μπορεί να ξαναρχίσει αυτήν την εβδομάδα. Η FDA δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτήν την εξέλιξη. Δεν είναι σαφές το πώς θα χαρακτηρίσει την ασθένεια η FDA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »