Η πίεση που έχουμε δει στο Σύστημα Υγείας μέχρι στιγμής είναι σχετικά περιορισμένη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Οκυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Σκάι ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός στη σημερινή τακτική σύσκεψη για τον κοροναϊό έστειλε δύο βασικά μηνύματα: Πρώτον, ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα απέναντι στις συστάσεις των ειδικών για τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνονται, ιδίως με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και, δεύτερον, ότι είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

«Και, ταυτόχρονα, δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ότι το εμβόλιο, όταν θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα -ελπίζουμε οι πρώτες παρτίδες να είναι μέχρι το τέλος του έτους, τέλος Δεκεμβρίου, όπως έχει πει και ο κ. Κικίλιας και ο πρωθυπουργός- θα είναι επίσης δωρεάν για όλους τους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις μάσκες στα σχολεία είπε ότι κάποιοι προέτρεχαν για να δείξουν ότι η κυβέρνηση τις δίνει δωρεάν επειδή εκείνοι το είπαν. «Αυτά είναι φαιδρότητες. Το βασικό ήταν η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, τα μέτρα ασφαλείας με τα οποία θα γυρίσουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας στα σχολεία και η υποχρέωση, φυσικά, όπως είπαμε, του κράτους να παράσχει δωρεάν τη μάσκα, εφόσον αυτή είναι η σύσταση των ειδικών», ανέφερε.

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι πάντα σε μια κοινωνία θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αντιδρούν για να αντιδρούν αλλά εδώ μιλάμε για τη γνώμη των ειδικών σε σχέση με τη μάσκα. «Και στην Επιτροπή των Ειδικών, όπως όλοι γνωρίζουμε, συμμετέχουν και παιδίατροι. Όλοι, μάλιστα, χθες ομόφωνα στην Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισαν ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους μαθητές μας. Και μάλιστα στις ανακοινώσεις που θα γίνουν μεθαύριο, θα υπάρχουν και μέλη της Επιτροπής, παιδίατροι, μαζί με την κ. Κεραμέως, για να εξηγήσουν τα πάντα στον οποιοδήποτε εξακολουθεί να έχει αμφιβολία ή να έλκεται από τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τη διασπορά του ιού, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει έναν ειδικό αλγόριθμο που προβλέπει την εξέλιξη των κρουσμάτων. «Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε σε διάφορες περιοχές, είτε στις πύλες εισόδου είτε στην επικράτεια, προκειμένου να πάρουμε μέτρα, όπως κάναμε το τελευταίο διάστημα τοπικά, από τον Πόρο μέχρι τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, τις τελευταίες μέρες. Το μοντέλο αυτό έδειχνε μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου, με μεγαλύτερη ακόμη αύξηση τον Δεκαπενταύγουστο και κορύφωση τις επόμενες ημέρες από τις 20 μέχρι και τέλος Αυγούστου. Αυτό συνδέεται με τη μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού, ιδίως στο εσωτερικό λόγω των καλοκαιρινών μηνών», συνέχισε σημειώνοντας πως -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών-βρισκόμαστε σε μία φάση αύξησης κρουσμάτων και θα ακολουθήσει μια πτώση.

«Η πίεση που έχουμε δει στο Σύστημα Υγείας μέχρι στιγμής είναι σχετικά περιορισμένη. Βλέπουμε μια αύξηση εισαγωγών, που δεν μεταφράζεται, όμως, σε αντίστοιχη αύξηση εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε διασωληνωμένους. Αντίθετα, είδαμε μια αύξηση στην αρχή και μια σταθεροποίηση μετέπειτα στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους, κάτι το οποίο είναι θετικό και μπορεί να σχετίζεται με πολλά πράγματα. Με τη μείωση της μέσης ηλικίας των ανθρώπων που έχουν τον ιό, με το γεγονός ότι έχουμε καλύτερα υγειονομικά πρωτόκολλα και καλύτερα φάρμακα όσον αφορά την αντιμετώπισή τους, με το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει μία διαφορετική επήρεια του ιού και μικρότερη επιθετικότητα ενδεχομένως, λόγω του αρκετού χρονικού διαστήματος που κυκλοφορεί στην κοινότητα. Υπάρχουν διάφορες αιτίες, οι οποίες εξετάζονται όλες φυσικά από τους ειδικούς. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μια πολύ μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη πίεση στο Σύστημα Υγείας τους επόμενους μήνες που θα έχουμε και άλλου τύπου ιώσεις, όπως η γρίπη», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει ανάγκη για οριζόντια μέτρα.

Μίλησε επίσης και για την ιχνηλάτηση. «Έχουμε μία από τις καλύτερες ιχνηλατήσεις στον κόσμο, χάρη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον ΕΟΔΥ και στους ανθρώπους του υπουργείου Υγείας και αυτό μας βοηθάει να παίρνουμε έγκαιρα τοπικού χαρακτήρα μέτρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα ιχνηλάτησης, επενδύουμε σε αυτό, παίρνουμε συνεχώς προσωπικό και κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στην πρώτη φάση της πανδημίας και στη δεύτερη», ανέφερε.

Για τα ελληνοτουρκικά επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει πάντα να έχει σχέσεις καλής γειτονίας. «Επομένως, αυτό που θέλουμε από τη συντονισμένη παρέμβαση -και τη δική μας και των συμμάχων και εταίρων μας- είναι να φύγει από το τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα. Όλο αυτό που είδαμε δηλαδή τους τελευταίους πολλούς μήνες, με αφορμή το τουρκο-λυβικό παράνομο μνημόνιο, μέχρι τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, να φύγει από το προσκήνιο, για να μπορέσουμε να έχουμε μία συζήτηση καλόπιστη, πιάνοντας το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί όπου κόπηκε τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, προκειμένου να λύσουμε τη μία και μόνη διαφορά μας, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οποιαδήποτε παρέμβαση από το εξωτερικό, είτε είναι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε είναι σε οποιοδήποτε άλλο φόρουμ, είναι θετική, αρκεί να καταλήγει στην έμπρακτη αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τη συζήτηση που θα διευθετήσει αυτή τη μόνη εκκρεμότητα, προς το καλό των λαών της περιοχής μας.

«Η τουρκική προκλητικότητα σταθμίζεται από όλους, και από εμάς και από τους εταίρους μας. Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα τεράστιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με μεγάλο πλούτο ψηφιδωτών που υπάρχουν σε αυτή. Θα κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια σε κάθε επίπεδο για αυτό το ζήτημα. Άρα, όλες αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να σταθμίζονται συνεχώς. Και από εμάς -επαναλαμβάνω- και από τους εταίρους μας. Γιατί προκλητικές ενέργειες δεν είναι μόνο αυτές που γίνονται στη θάλασσα ή δεν είναι μόνο δηλώσεις, είναι και ενέργειες όπως αυτές. Θα τις σταθμίσουμε και εμείς και οι εταίροι μας», επισήμανε.

Είπε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί των ημερών της διακυβέρνησής του -τον τελευταίο έναν χρόνο και κάτι- δηλώνει με δύο ξεκάθαρες υπογραφές, με τη Συμφωνία με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, ότι τελείωσε η εποχή των δισταγμών.

«Η Ελλάδα καθορίζει θαλάσσιες ζώνες που είχαν μείνει πάρα πολλά χρόνια χωρίς καθορισμό. Επομένως, μεγαλώνει -ας μου επιτραπεί η έκφραση- την Ελλάδα, προχωρώντας σε έγκυρες συμφωνίες που θα κυρωθούν από την ελληνική Βουλή την επόμενη εβδομάδα, θέτοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να λύνονται τέτοιου είδους ζητήματα. Είμαστε υπέρ των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, για να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες και με αυτή τη χώρα, για να λήξει ένα θέμα το οποίο ταλαιπωρεί τους λαούς -επαναλαμβάνω- όλης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Επομένως, θα συνεχίζουμε πάντα με υπευθυνότητα να κάνουμε αυτό που πρέπει. Έχουμε αποδείξει το τελευταίο διάστημα -και το βλέπουν και όλοι οι Έλληνες και όλοι οι υπόλοιποι στον κόσμο- ότι ξέρουμε τι να κάνουμε για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »