Σενάρια πιθανού ολοκληρωτικού πολέμου στην Α.Ουκρανία είναι πιο κοντά από ποτέ
Ηουκρανική στρατηγική για την κατάληψη της Κριμαίας, περνά μέσα από τα Στενά του Κέρτς και την Αζοφική θάλασσα, για αυτό και θα έχουμε έντονη κινητικότητα στην εν λόγω περιοχή και από τις δύο πλευρές.

“Το Κίεβο μετακίνησε ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή αυτή, οι οποίες θα επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό “να ανοίξει πυρ χωρίς προειδοποίηση” σε οποιονδήποτε εισέρχεται στη ζώνη των 12 μιλίων σε ολόκληρη την Αζοφική ακτή χωρίς άδεια, είτε στην επιφάνεια της θάλασσας είτε κάτω από αυτή”, αναφέρουν ουκρανικές δημοσιογραφικές πηγές.

 

 

Αυτό το σχέδιο υποβλήθηκε από τον διευθυντή του Ουκρανικού Ινστιτούτου Ναυτικού δικαίου και ασφάλειας Bogdan Ustimenko στο τηλεοπτικό κανάλι ATR της Κριμαίας.

Πρόκειται γιο τον αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής υδρογραφικής υπηρεσίας, και τώρα σύμβουλο της πρωτοβουλίας “Φίλοι της Ουκρανίας” Ιδρύματος των ΗΠΑ-Ουκρανίας.

“Μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας υπάρχει μια συμφωνία συνεργασίας για τη χρήση της Θάλασσας του Αζόφ και του Στενού Κερτς, η οποία ρυθμίζει όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτά τα ύδατα. Τώρα Τώρα γιατί είναι τόσο ανυπόμονο το Κίεβο;

Στα σχέδια του Ustimenko και εκείνων που βρίσκονται από πίσω του, υπάρχει σχεδιασμός για υφαρπαγή της θάλασσας αυτής, με μια λογική που θα αγνοούσε εντελώς τη νέα πραγματικότητα που έχει αναπτυχθεί μετά το 2014.

Μιλάω για την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία, καθώς και την δημιουργία γέφυρας από την Κριμαία και του Κουμπάν. Σίγουρα, μια λωρίδα νερού 12 μιλίων κατά μήκος της ακτής της Αζοφικής θάλασας θα επιδιωχθεί να κηρυχθεί ουκρανική από το Κίεβο, ενώ κανείς δεν θα μπορεί να εισέλθει χωρίς την άδειά του”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.
Ζώνη απαγόρευση πτήσεων στην Α.Ουκρανία με την βοήθεια της δύσης.

Τις τελευταίες ημέρες, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τα σχέδια για την προετοιμασία της νότιας στρατιωτικής περιοχής, η Μόσχα μεταφέρει ισχυρότατες τεθωρακισμένους σχηματισμούς συνεχώς στην Κριμαία.

Το Πεντάγωνο, κατά τη γνώμη του Ουκρανού δημοσιογράφου και ανεξάρτητου συμβούλου του υπουργού άμυνας της Ουκρανίας Γιούρι Μπουτούσοφ, σε περίπτωση έναρξης της “ρωσικής επιθετικότητας” έχει υποσχεθεί την υποστήριξη του Κιέβου με την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι χάρη στην αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ, ο ουκρανικός στρατός θα είναι σε θέση να εξουδετερώσει πιθανή επίθεση των Ρωσόφωνων στρατευμάτων αρχικά.

 

 

Ο Μπουτούσοφ είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις τις απαραίτητες πληροφορίες και όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αντιπυραυλικών συστημάτων Javelin για το σκοπό αυτόν.

Η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει τους “Ουκρανούς εταίρους” δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, και άκουσε τις καταγγελίες του σχετικά με τη μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

Ο Μπόρελ σημείωσε ότι στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ των 27 χωρών της ΕΕ για να συζητηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

ΕΕ και ΝΑΤΟ κινούνται προσεκτικά σε μια πολύ δύσκολη περιοχή στην οποία είναι πιθανό να έχουμε ραγδαίες και πολύ άσχημες εξελίξεις σε σχετικά μικρό διάστημα, σε σχέση πάντα με τον καιρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »