Πρωτοφανής ανακοίνωση του Μ. Μαξίμου
Ικανοποιημένες εμφανίζονται κυβερνητικές πηγές μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τις κυρώσεις στην Τουρκία. Κυρώσεις που δεν θα ληφθούν τώρα αλλά… μπορεί να ληφθούν τον Μάρτιο.

Mα είναι δυνατόν να πανηρίζει η Κυβέρνηση;

Τι αναφέρει το Μαξίμου

Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συμφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πηγές του Μαξίμου, «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες – όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση».

Γιατί πανηγυρίζει το Μαξίμου;

Δεν πέρασε η θέση της Γαλλίας αλλά και της Ελλάδος να επιβληθεί embargo όπλων στην Τουρκία. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε με επιστολές της ζητήσει από την Γερμανία την Προεδρεύουσα αλλά και από άλλες χώρες να εξεταστεί embargo όπλων στην Τουρκία.

Σχεδόν όλες οι χώρες απέρριψαν την πρόταση αυτή.

Θα εξεταστεί πλέγμα κυρώσεων… με ορίζοντα την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 που θα εστιάζει κυρίως στα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »