Tην παράταση του lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου αποφάσισε η κυβέρνηση δεδομένου των επιδημιολικών δεδομένων μετά την περίοδο των εορτών.

Η συγκεκριμένη παράταση, επηρεάζει άμεσα βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια, τα οποία παραμένουν κλειστά, ενώ δεν θα μπορούμε να ψωνίσουμε ούτε με click away.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενο διάστημα είναι το άνοιγμα των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών από τη Δευτέρα. Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα ανοίξει σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων περιοχών».

H ισχύς των μέτρων θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τις 18 Ιανουαρίου και πλέον η αξιολόγηση της απόδοσής τους, όπως και των επιδημιολογικών δεδομένων, θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Τα μέτρα που θα ισχύουν από το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου

Σχολεία: Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Θα ισχύει η διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών, καθώς και για χρήση περισσότερων της μιας εισόδου της σχολικής μονάδας όπου αυτές υπάρχουν. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να επιβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19 μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό μέσω της πλατφόρμας edu.testing.gov.gr, και θα ενημερώνονται για τα ραντεβού τους με sms για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων. Όσον αφορά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους και προαιρετική για τους μαθητές. Τα Δημοτικό σχολεία, τα Νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, μετά τη σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού.

Λιανεμπόριο: Παραμένει σε ισχύ αναστολή λειτουργίας, και του click away, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και κέντρα αισθητικές. Παρατείνεται η απαγόρευση κυνηγίου και ψαρέματος

Χώροι λατρείας: Χωρίς πιστούς. Τέλεση μόνο κηδειών με συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και ως 9 άτομα. Ατομική λατρεία μόνο παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης

Εταιρείες: Τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό όπου είναι εφικτή. Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, με ραντεβού και με τήρηση απόστασης 1,5μ..

Δικαστήρια: Λειτουργούν με τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν μέχρι και σήμερα

Αθλητισμός: Στις 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν αγώνες του Super League 2 και της Volley League, με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Υπόχρεοι Στρατιωτικής Θητείας: Αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους στρατιωτικής θητείας με την 2021 Α΄ΕΣΣΟ. Οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19, για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.

Αφίξεις από το εξωτερικό: Όσοι εισέρχονται στη χώρα μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου, από οποιοδήποτε κράτος συμπεριλαμβανομένων των κρατών της ΕΕ, υπόκειται σε κατ’ οίκον περιορισμό σε μέρος που δηλώνεται στο PLF για επτά ημέρες. Αν παραμείνουν στην Ελλάδα για μικρότερο διάστημα, ο χρόνος μειώνεται στις ημέρες διαμονής τους. Όσοι έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για να βγουν από την καραντίνα πρέπει να υποβληθούν σε νέο τεστ PCR όταν συμπληρωθούν οι επτά ημέρες και προφανώς αυτό να είναι αρνητικό. Όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »