Τετελεσμένο το πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Ευρώπη (;) -Τι συζητήθηκε χθες
“Τρομοκρατικό” κλίμα επικράτησε στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των 27 μέσω τηλεδιάσκεψης σχετικά με το μέλλον της ΕΕ αναφορικά με την απειλή του κορονοϊού. Ούτε λίγο ούτε πολύ η χθεσινή συζήτηση θύμισε το περίφημο “Καραμανλής ή τανκς” μεταλλαγμένο σε “πιστοποιητικό εμβολιασμού ή παρατεταμένα lockdown” !

Η ανταποκρίτρια του γερμανικού δικτύου ZDF, Anne Gellinek, ανέφερε από τις Βρυξέλλες σχετικά με τη συζήτηση στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού πως σύμφωνα με την Επιτροπή, τα προβλήματα παράδοσης των φαρμακευτικών εταιρειών θα επιλυθούν το επόμενο τρίμηνο. Ιδιαίτερα σοβαρό όμως καθίσταται το γεγονός πως σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει για πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, χθες είχαμε τηλεδιάσκεψη των 27 για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ. Σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει επισήμως στα 27 κράτη-μέλη να θέσουν ως στόχο να έχουν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τους έως το καλοκαίρι. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η Κομισιόν θα προχωρήσει επιπροσθέτως σε μία συμφωνία με τα κράτη – μέλη μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός σχετικά με ένα ενιαίο πρωτόκολλο που θα αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Το πρωτόκολλο θα εξασφαλίζει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι αναγνωρίσιμο από τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες – μέλη, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω συντονισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανήκει στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την γερμανική στήριξη, αλλά και πολλές αντιδράσεις
Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποιούν για σκληρότερα lockdown

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιέγραψαν μια ζοφερή εικόνα της έκτακτης ανάγκης για την υγεία της Γηραιάς ηπείρου, προειδοποιώντας ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες και δυνητικά πιο αυστηρές καραντίνες χωρίς να υπάρχει σαφής αίσθηση του πότε θα τελειώσουν αυτές.

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ αντιμετωπίζουν ξανά αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και θανάτων, και οι ηγέτες χρησιμοποίησαν την βιντεοκλήση για να απαιτήσουν από τις εταιρείες φαρμάκων να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την πραγματοποίηση εμβολιασμών του Covid-19. Ανανέωσαν επίσης τις εκκλήσεις να αποφεύγουν οι πολίτες τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο εντός όσο και πέρα ​​από τα σύνορα της Ένωσης.

Παρά την αισιοδοξία που προκλήθηκε από την έναρξη της διάθεσης του εμβολίου, νέες, πιο μολυσματικές μεταλλάξεις του ιού πλήττουν τις ελπίδες για γρήγορη ανάρρωση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η ζώνη του ευρώ κατευθύνεται σε ύφεση διπλής πτώσης. Οι αξιωματούχοι θέλουν να σταματήσουν την εξάπλωση μιας παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανησυχούν για παρόμοια στελέχη που εμφανίζονται αλλού.

«Γνωρίζουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και πόσο σημαντικό είναι να ληφθούν περιοριστικά μέτρα που πρέπει να διατηρηθούν, και σε ορισμένες περιπτώσεις να προσαρμοστούν και ακόμη και να ενισχυθούν», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση αργά την Πέμπτη.

Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής δεν έλαβε επίσημες αποφάσεις και δεν υπήρξε συναίνεση για την εισαγωγή στόχων εμβολιασμού ή γενικών περιορισμών στην κυκλοφορία των ανθρώπων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τους 26 ομολόγους της ότι η ΕΕ κινδυνεύει να δει δραματική αύξηση στις λοιμώξεις, εάν δεν περιοριστούν τα μεταλλαγμένα στελέχη της νόσου που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, αναφέρει το Bloomberg.

Η Helge Braun, επικεφαλής του προσωπικού της, προειδοποίησε αργά την Πέμπτη στη γερμανική τηλεόραση ότι εάν διεσδύσουν οι διαδεδομένες παραλλαγές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να τις ελέγξουν.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε από την πλευρά της ότι οι μεταλλάξεις κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της νόσου, εκτός εάν μπορεί να εμβολιαστεί ολόκληρος ο κόσμος, προτρέποντας τους ηγέτες να διασφαλίσουν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες λαμβάνουν επίσης επαρκή εφόδια.

Τι συμβαίνει στα Βαλκάνια

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει και το Bloomberg τα εμβόλια μετατρέπονται σε γεωπολιτική στην πιο ευμετάβλητη περιοχή της Ευρώπης, τα Βαλκάνια.

Ο κορονοϊός εξέθεσε παρατεταμένες διαιρέσεις στα Βαλκάνια, και τώρα η πιο ευμετάβλητη περιοχή της Ευρώπης διασπάται για άλλη μια φορά σε γεωπολιτικές και εθνικές γραμμές για τις προσπάθειες εμβολιασμού των ανθρώπων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να δώσει σε έξι υποψήφια μέλη 70 εκατομμύρια ευρώ (85 εκατομμύρια δολάρια) για να αγοράσουν εμβόλια Covid, αλλά οι παραδόσεις αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις. Αυτό οδηγεί επί παραδείγματι τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να αξιοποιήσει τους δεσμούς του με την Κίνα και τον παραδοσιακό σύμμαχο της Σερβίας, την Ρωσία, για τη δέσμευση δωρεών εμβολίων στα Σκόπια και στους Σέρβους εθνικούς στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »