Συντριβή της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Γιούρι Μπορίσοφ, αποκάλυψε πως μπαίνουν σε επιχειρησιακή λειτουργία τα νέα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα S-500 “Προμηθέας”. Η Μόσχα αποκτά πλέον και “διαστημική Ασπίδα, “Space Defence System (SDS), έναντι ICBM.

H Ρωσία προσθέτει τον τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα καθώς κινείται ολοταχώς προς χρήση πυρηνικών όπλων είτε στην Ουκρανία είτε ακόμη και εναντίον χώρας μέλος του ΝΑΤΟ. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η ρωσική στρατιωτική ηγεσία έχει το πράσινο φως για χρήση πυρηνικών όπλων.

Η ανακοίνωση περί επιχειρησιακών S-500 είναι κομβικής σημασίας γιατί:

Οι S-500 έχουν πρωταρχικό σκοπό την προστασία της πρωτεύουσας Μόσχας και του βιομηχανικού συμπλέγματος από διηπειρωτικούς πυραύλους.

 

Προηγουμένως έθεσαν σε μαζική παραγωγή τον RS-28 Sarmat ο οποίος σχεδιάστηκε για να διεισδύει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD) πχ Πολωνία και Ρουμανία

 

Οι S-500 προορίζονται και για την προστασία των πυρηνικών διηπειρωτικών πυραύλων RS-28 Sarmat. Θυμίζουμε πως πρόσφατα οι Ρώσοι προχώρησαν σε δοκιμή και αμέσως μετά ανακοίνωσαν την μαζική παραγωγή Sarmat.

 

Τα τρία αυτά στοιχεία, S-500, RS-28 Sarmat και πολυηχητικές κεφαλές Avangard, μπαίνουν στο ρωσικό οπλοστάσιο.

 

Η Ευρώπη, κυρίως, αντιμετωπίζει μείζον θέμα στρατηγικής ασφάλειας, ειδικά αν οι S-500 τοποθετηθούν και στο Καλίνινγκραντ.

Συνοπτικά, η Μόσχα έθεσε σε υπηρεσία και μαζική παραγωγή όπλα στρατηγικής φύσεως προκειμένου να “λυθούν τα χέρια της” και να προχωρήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Αν λάβουμε υπόψιν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και των RS-28 Sarmat φαίνεται πως η Ρωσία προετοιμάζεται για πυρηνική βολή. Βέβαια, το πυρηνικό πλήγμα μπορεί να γίνει και πριν την ένταξη σε υπηρεσία των RS-28 Sarmat, αναλόγως της πορείας των γεγονότων. Ή μπορεί (ας το ελπίσουμε) να μην γίνει καθόλου αν επέλθει κάποια συμφωνία με το ΝΑΤΟ. Πάντως η Μόσχα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι S-500 θα καταλάβουν μια ενδιάμεση θέση μεταξύ των συστημάτων τακτικής αεράμυνας S-400 και του στρατηγικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας A-135 Amur, το οποίο προστατεύει τη Μόσχα και την κεντρική βιομηχανική περιοχή της Ρωσίας από βαλλιστικούς πυραύλους.

Χαρακτηριστικό του «Προμηθέα» είναι τα εξειδικευμένα ραντάρ για την ανίχνευση διαφόρων τύπων στόχων. Το σύστημα μπορεί να αναχαιτίσει υπερηχητικά αεροσκάφη και βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους .

Τα χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται στο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 καθιστούν δυνατή την καταστροφή, εκτός των αεροδυναμικών και βαλλιστικών στόχων, και των υπερηχητικών όπλων όλων των τύπων και κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στο διάστημα, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη, γι’αυτό και ονομάζεται ως Space Defence System (SDS).

Αξιοσημείωτο είναι το ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβέλεια δράσης. Το βεληνεκές του συστήματος προσεγγίζει τα 600 χιλιόμετρα. ξεπερνώντας κατά 200 χιλιόμετρα το σύστημα αεροπορικής άμυνας τέταρτης γενιάς S-400.

Επιπρόσθετα, ενάντια στις απειλές των βαλλιστικών πυραύλων, το S-500 χρησιμοποιεί τα βλήματα 77N6-N και 77N6-N1, που είναι ικανά να πλήξουν ακόμα και δορυφόρους. Μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα 10 εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και έχει χρόνο απόκρισης μικρότερη από 4 δευτερόλεπτα.

“Επιχειρησιακοί οι S-500”

O Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γιούρι Μπορίσοφ, αποκάλυψε σήμερα πως τα νέα συστήματα αεράμυνας-αντιπυραυλικής άμυνας S-500 τίθενται σε επιχειρησιακή λειτουργία.

“Tα νέας γενιάς συστήματα τα οποία συνδυάζουν τις λειτουργίες της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας (PVO-PRO), αρχίζουν να τίθενται σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό.

Αυτά είναι τα συστήματα S-500 “Προμηθέας”» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ.

Οι S-500 θα γίνουν η βάση ενός ενιαίου ρωσικού εθνικού συστήματος αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας

Ο Ανώτατος Διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων Σεργκέι Σουροβίκιν δήλωσε προηγουμένως ότι οι S-500 θα είναι σε θέση να καταστρέψουν δορυφόρους και υπερηχητικά όπλα όλων των τροποποιήσεων στο κοντινό διάστημα.

Οι S-500 θα εκτελούν καθήκοντα ως μέρος της 1ης Στρατιάς Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στόχος η προστασία της Μόσχας από ICBM

Ο διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικών-Πολιτικών Ερευνών της Ρωσίας είπε σχετικά για το σύστημα S-500 Prometheus:

“Το S-500 είναι ένας ολοκληρωτικό νέο σύστημα αεράμυνας νέος πύραυλος. Εάν το S-400 ήταν ένας βαθύς εκσυγχρονισμός του συστήματος S-300V, τότε το S-500 είναι ένα εντελώς νέο σύστημα, το οποίο έχει μια ολόκληρη σειρά πλεονεκτημάτων.

Για παράδειγμα, η εγγυημένη εμβέλεια ανίχνευσης είναι περίπου 600 χλμ και μπορεί να εντοπίσει ακόμη και έναν πολύ μικρό στόχο. Εγγυημένη εμβέλεια καταστροφής του στόχου είναι περισσότερα από 400 χλμ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν το σύστημα βρίσκεται στο Καλίνινγκραντ, τότε μπορεί να χτυπήσει αντικείμενα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων επίγειων στόχων.

Ένα τεράστιο πλεονέκτημα του S-500 είναι ότι το σύστημα μπορεί να χτυπήσει δορυφόρους σε χαμηλές τροχιές και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Κανένα άλλο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν μπορεί ακόμη να καταστρέψει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους…

Αυτό που δεν υπήρχε σε κανένα πύραυλο αναχαίτισης ήταν μια ενεργή συστοιχία φάσεων. Η κατασκευή του απαιτεί πολλή δουλειά και είναι αρκετά ακριβό.

Πρόκειται για ένα ποιοτικά νέο σύστημα ικανό να λύσει τα ζητήματα της εγγυημένης καταστροφής όλων των αεροσκαφών, τα λεγόμενα stealth μαχητικά και βομβαρδιστικά.

Είναι απίθανο το S-500 να αναπτυχθεί με τον ίδιο ρυθμό που έχει αναπτυχθεί το S-400 από το 2008, επειδή είναι ένα ακριβό και δύσκολο σύστημα στην κατασκευή και δύσκολο στη μαζική παραγωγή.

Αλλά αν γίνει αυτό, έχουμε εγγυημένη προστασία από τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που είναι το κύριο ζητούμενο, καθώς και από επιθέσεις με δορυφόρους σε χαμηλές τροχιές – όπλα από το διάστημα, από επιθέσεις από οποιοδήποτε αεροσκάφος.

Η Ρωσία δεν πρόκειται να το εξάγει, τουλάχιστον όχι στο εγγύς μέλλον. Κάθε νέο σύστημα στη διαδικασία παραγωγής βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του. Και εδώ, επίσης, θα υπάρχει μια διαδικασία συνεχούς βελτίωσης. Αυτός ο τύπος εξοπλισμού δεν πωλείται. Και αν αυτό γίνει κάποτε, θα γίνει με μειωμένη εμβέλεια, με υποβαθμισμένες δυνατότητες ραντάρ κλπ”.

Σε μαζική παραγωγή οι RS-28 Sarmat

Ταυτόχρονα, η Ρωσία προ ημερών ανακοίνωσε πως ξεκινά η μαζική παραγωγή βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων RS-28 Sarmat.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat της Ρωσίας είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και για αυτό, έως το φθινόπωρο, η Μόσχα θα αναπτύξει το πρώτο Σύνταγμα που θα εξοπλιστεί με αυτούς, όπως αποκάλυψε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Η συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα θα εδρεύει στο Ουζούρ, στην περιφέρεια Κρασνογιάρσκ, περίπου 3.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, σύμφωνα με όσα είπε στη συνέντευξή του ο Ρογκόζιν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.

Η Roscosmos θα κατασκευάσει 46 βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους Sarmat όπως ανακοινώθηκε.

“Θα κατασκευαστούν συνολικά 46 Sarmat. Θα τοποθετηθούν σε σιλό αντικαθιστώντας τους πυραύλους Voevoda”, ανέφερε εκπρόσωπος της Roscosmos.

Σύμφωνα με τους Ρώσους ο Sarmat μπορεί να πλήξει στόχους σε απεριόριστη απόσταση και είναι ισχυρότερος από τον αμερικανικό Minuteman III.

“Είναι ένα στρατηγικό όπλο πολύ ισχυρότερο όλων των άλλων”, ανέφερε.

Πολυηχητικές πολεμικές κεφαλές Avangard

Ταυτόχρονα, ο νέος ρωσικός πύραυλος RS-28 Sarmat μπορεί να φέρει και πολυηχητικές κεφαλές Avangard.

Ο βαλλιστικός, διηπειρωτικός πύραυλος θα μπορεί να “αφήνει” τις πολυχητικές και μη ανασχέσιμες, κατά τους Ρώσους κεφαλές ώστε να κατευθύνονται αυτόνομα προς τους στόχους τους.

Ο Sarmat μπορεί να φέρει οπλικό φορτίο μέχρι 10 τόνων με 10 βαριές ή 15 ελαφρύτερες κεφαλές MIRV ή 3 πολυηχητικά βλήματα Avangard (HGV)ή συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Διαθέτει αντίμετρα για την αντιμετώπιση της εχθρικής αεράμυνας ενώ δεν εντοπίζεται εύκολα από τα αμερικανικά μέσα επιτήρησης και τα αμυντικά συστήματα.

Ο Sarmat σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD).

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα.

Τέλος, η προετοιμασία εκτόξευσης του συστήματος RS-28 Sarmat είναι κάτω από 60 δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας ένα πολύ αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σημαίνει ότι σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να πυροδοτηθεί για να πλήξει τον εχθρό.

Οι Ρώσοι σκοπεύουν επίσης να προστατεύσουν τον RS-28 Sarmat με τα νέα συστήματα αεράμυνας S-500.

Δείτε βίντεο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »