Σήμερα στις 11 οι ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη των γιορτών
Λύσεις Γαλλίας, δηλαδή σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων απέναντι στις σκηνές Αγγλίας, αυτές του συνωστισμού έξω από το πολυκατάστημα Harrods, προκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι, τραβώντας χθες στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής τους χειρόφρενο στο λιανεμπόριο.
Μολονότι το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούσε προβληματισμένο τον εξαιρετικά αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, κάνοντας σχέδια για κλιμακωτό ή οριζόντιο (αλλά λίγο αργότερα) άνοιγμα της αγοράς, τα σχέδια αυτά ξαναέβαλαν χθες στο κυβερνητικό συρτάρι οι ειδικοί.

 

Οι τελευταίοι, εμφανώς ανήσυχοι από την μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά κυρίως λόγω της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, όπου τυχόν φαινόμενα καταναλωτικής υστερίας θα εκτόξευαν κατακόρυφα των αριθμό των νέων ασθενών και των διασωληνωμένων, απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο άμεσης επιστροφής στην αγοραστική κανονικότητα.

Τι ανοίγει

Οι λοιμωξιολόγοι τόνισαν ότι μπορούν να ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες μόνο τα κομμωτήρια, τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία για ντελίβερι.

Είπαν όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων παιχνιδιών ενώ σε ότι έχει να κάνει με το λιανεμπόριο επεσήμαναν ότι μπορούν να ανοίξουν μόνο με click away. Φυσικά άναψαν κόκκινο φως για τα μεγάλα εμπορικά.

Το «click away» προβλέπει τα εξής:

Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος
Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν
Με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τρεις είναι οι παράγοντες που προβλημάτισαν τους Επιστήμονες:

Το επιδημιολογικό φορτίο που επιμένει σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναζωπυρώνεται κι όλας, όπως στη Δυτική Αττική
Η συνεχιζόμενη πίεση στο Σύστημα Υγείας και οι μεγάλοι αριθμοί διασωληνωμένων
Το αρνητικό τεστ με τα εποχικά καταστήματα και συνολικά με την πώληση εποχικών ειδών. Οι ουρές στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα ήταν μεγάλες.

Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις

Όλες οι λεπτομέρειες για το πότε και το πώς θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα.

Σημειώνεται πως η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, σήμερα Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου στις 11:00, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να παρουσιαστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών.

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει κάνει μια ανακοίνωση αλλά κακώς έκανε ανακοίνωση. Δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση», είπε μιλώντας στον Alpha 98,9, στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Λώρα Ιωάννου. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις.

Επιφυλακτικός όσον αφορά την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στο λιανεμπόριο εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τόνισε πως «η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί το άνοιγμα της αγοράς».

Σούπερ μάρκετ την Κυριακή

Επιπλέον, ανοιχτά μπορούν να μείνουν μεθαύριο, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, η λειτουργία τους, ωστόσο είναι προαιρετική, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η τροποποίηση του ωραρίου κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες λόγω της επανεκκίνησης της αγοράς, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδιο για την μετάθεση της απαγόρευσης αργότερα από το ισχύον πλαίσιο, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο χρόνο στους εργαζόμενους, αλλά και τους πελάτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά τις αγορές.

 

 

Χαλαρότερο αναμένεται το ωράριο κυκλοφορίας (ή ακόμη σε αναστολή) την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οικογένειες για τη σύναξη γύρω από το γιορτινό τραπέζι, στο οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τους 9 οι συνδαιτημόνες. Επιπλέον, σε ισχύ θα παραμείνει όλη τη διάρκεια των γιορτών η απαγόρευση από νομό σε νομό, προς αποφυγή κύματος εκδρομέων.

Νέα παράταση

Οι ελάχιστες, ωστόσο, προοπτικές χαλάρωσης του πλαισίου περιοριστικών μέτρων, όπως τίθενται με τις εισηγήσεις των ειδικών, φέρνουν πιο κοντά την παράταση του γενικού lockdown κατά άλλη μια εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μην αυξηθεί απότομα η κινητικότητα στους δρόμους, αλλά και σε όποια καταστήματα σταδιακά θα ανοίγουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »