Με υπουργική απόφαση θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η κυβερνητική ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα «σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα»  καταβάλλοντας το μισό μισθό, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Με υπουργική απόφαση που ενδεχομένως εκδοθεί σήμερα Πέμπτη θα ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια του μέτρου που ουσιαστικά διαμορφώνει ένα νέο ιδιόμορφο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση θα ορίζει ότι το μέτρο αυτό θα αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη λαίλαπα του κορωνοϊού και περιλαμβάνονται στη λίστα με τους ΚΑΔ που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών. Μια λίστα η οποία αναμένεται να εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις την επόμενη εβδομάδα καλύπτοντας το 90% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η διευκρίνιση αυτή είναι απαραίτητη καθώς η επίμαχη διάταξη της ΠΝΠ (αρθρο 9)  είναι γενική και αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων

Σημειώνεται πως η διάταξη ορίζει ότι: 

1.   Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

– Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.

–  Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρηση.

2. Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Οι επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε προσωρινή αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους, ώστε να μην καταβάλλουν τους μισθούς και οι εργαζόμενοι να πάρουν τα 800 ευρώ από το κράτος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις το μέτρο των αναστολών συμβάσεων ισχύει κατ αρχήν για ένα μήνα, δηλαδή έως τις 20 Απριλίου, ενώ η νέα μορφή εκ περιτροπής εργασία μπορεί να εφαρμοστεί για έως 6 μήνες, δηλαδή έως τις 20 Σεπτεμβρίου, εφόσον δεν καταργηθεί νωρίτερα λόγω επανεξέτασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »