Η πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση του Τ.Μπάιντεν να απελάσει 10 διπλωμάτες
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία Τζον Σάλιβαν εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Μόσχα, ενώ επίκειται για την αμερικανική πλευρά σκληρή συνομιλία, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δείχνοντας έτσι ότι το κλίμα πλέον εξελίσσεται σε πολεμικό, ειδικά αν συνδυαστεί με τις υπερ-συγκεντρώσεις στρατιωτικών μονάδων εκατέρωθεν των ρωσο-ουκρανικών συνόρων.

«Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη ο πρέσβης των ΗΠΑ. Θα σας ενημερώσουμε επιπροσθέτως για το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας, η οποία θα είναι σκληρή για την αμερικανική πλευρά», επισήμανε η Ζαχάροβα.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, ότι εμπειρογνώμονες της Μόσχας προετοιμάζουν την απάντηση στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, που θα ανακοινωθεί λίαν συντόμως.

«Η απάντησή μας θα είναι αμετάκλητη, θα διαμορφωθεί, θα την μάθετε νομίζω πολύ σύντομα. Οι εμπειρογνώμονές μας αυτή την στιγμή ασχολούνται με την προετοιμασία της», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Αυτό ήταν το πρώτο δείγμα απάντησης μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ανακοινώσει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, ανεβάζοντας έτσι στα ύψη το θερμόμετρο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον θα απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες.

Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τις κυρώσεις, κάνοντας λόγο για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, καθώς και για χάκινγκ κατά υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ για πρώτη φορά συνδέουν την κυβερνοεισβολή με ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το εκτελεστικό διάταγμα του Τζο Μπάιντεν, στέλνει σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις με στρατηγικό και οικονομικό αντίκτυπο στη Ρωσία, εάν συνεχίσει ή κλιμακώσει τη διεθνή αποσταθεροποιητική της δράση!

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο διεμήνυσε ότι θα απαντήσει σε τέτοιες ενέργειες. «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό», τόνισε ο Πεσκόφ. «Ανταποδοτικότητα ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξήγησε ο ίδιος.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον να πηγαίνουν «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω», τόνισε ο Πεσκόφ.

Βαθαίνει το ρήγμα Μόσχας – Ουάσινγκτον

Η κίνηση αναμφίβολα θα ρίξει κι άλλο πάγο στις ήδη ψυχρές διμερείς σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε διαμηνύσει προεκλογικά εξάλλου, ότι θα αναλάμβανε δράση διότι, κατά δημοσιεύματα του Τύπου και κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία φέρεται να προσέφερε αμοιβές σε Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ναδίρ τις σχέσεις των δύο χωρών, που ήδη είχαν φθάσει στο χειρότερό τους επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο τον περασμένο μήνα, όταν ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «δολοφόνο»,

«Η εχθρότητα και η απρόβλεπτη φύση των ενεργειών της Αμερικής μας αναγκάζουν γενικά να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σενάρια», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο προέδρων την Τρίτη ο κ. Μπάιντεν είπε στον κ. Πούτιν πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «σθεναρά» τα συμφέροντά τους, κατά την αμερικανική εκδοχή για το τι διαμείφθηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »