Στο επίκεντρό της διένεξης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα
Ρεπορτάζ του μόνιμου ανταποκριτή στην Αθήνα , G. Höhler, δημοσιεύει η Ausgsburger Allgemeine.de, υπό τον τίτλο “Έρχεται ένα νέο κύμα προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη;”.

Αναφέρει ότι εξακολουθεί να σοβεί η διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και στο επίκεντρό της βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα επισημαίνει τις απειλές της τουρκικής πλευράς ότι μετά την κρίση του κορωνοϊού θα σημειωθούν νέες διελεύσεις προσφύγων προς την Ελλάδα, ενώ αναφέρεται ότι “Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις καταλαμβάνουν ένα νησί”.

Μαζική μεταφορά μεταναστών στις τουρκικές ακτές – Νέοι καταυλισμοί απέναντι από τα νησιά μας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα ελληνοτουρκικά σύνορα επικρέμεται η απειλή της επόμενης, νέας μεταναστευτικές κρίσης, ενώ παρατίθενται οι πρόσφατες, σχετικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και ένα σύντομο χρονικό των όσων προηγήθηκαν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας κατά μήκος του Έβρου τον περασμένο Φεβρουάριο, με σημείωση για τις πληροφορίες περί θανάτου δύο μεταναστών από ελληνικά πυρά.

Σημειώνονται ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τώρα τούρκοι κομάντος έχουν καταλάβει ένα νησί εντός του Έβρου, προκειμένου να εμποδίσουν την κατασκευή φράχτη από την ελληνική πλευρά.

Ρεπορτάζ της Katy Fallon, από τη Λέσβο, στη στήλη Global Development (με την υποστήριξη του ιδρύματος Bill & Melinda Gates) της εφημερίδας The Guardian, με τίτλο: “Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τουρίστες, ενώ οι πρόσφυγες μένουν κλειδωμένοι στη Λέσβο” και υπότιτλο: “Στη Μόρια, στο μεγαλύτερο στρατόπεδο μεταναστών στην Ευρώπη, αυξάνονται οι εντάσεις, καθώς η ζωή είναι πιο περιορισμένη και περισσότερο από ποτέ, παρών ο φόβος του Covid-19”.

Το ρεπορτάζ περιγράφει την κατάσταση στη δομή της Μόριας, όπου ζουν “17.421 άτομα σε έναν χώρο σχεδιασμένο για 3.000”. Αν και στη Μόρια δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα, κορωνοϊού, επικρατεί ο φόβος της πανδημίας.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τουρίστες τους επόμενου μήνες. Οι περιορισμοί στην κίνηση των κατοίκων έχουν αρθεί, από τις 4 Μαΐου, αλλά έχουν παραταθεί για τους πρόσφυγες που ζουν στις δομές σε όλα τα νησιά και σε κάποιες ηπειρωτικές δομές, ως τις 7 Ιουνίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, είναι τμήμα των μέτρων μη εξάπλωσης της πανδημίας – στην οποία η Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία.

Το αίτημα για εκκένωση της Μόριας, από εργαζόμενους στη δομή και ακαδημαϊκούς, δεν έχει εισακουστεί και τα νέα για τη παράταση του εγκλεισμού στις δομές φιλοξενίας έχει γίνει δεκτό με απόγνωση. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται σχετικές δηλώσεις προσφύγων, από τη δομή. Σημειώνεται ότι πριν από τους περιορισμούς, λόγω κορωνοϊού, οι κάτοικοι της δομής, κινούνταν ελεύθερα. Τώρα όμως η αστυνομία επιβλέπει τις εισόδους και εξόδους, ώστε να κινούνται μόνο όσοι διαθέτουν άδεια. Περίπου 70 άδειες δίνονται καθημερινά, επιπλέον των ιατρικών ραντεβού.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Μαλακάσας από τους μετανάστες
Τονίζεται ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αδύνατη στη Μόρια, καθώς οι ουρές για φαγητό κρατάνε ώρες, ενώ υπάρχει μία τουαλέτα ανά 210 άτομα και ένα ντους ανά 630.

Πέντε βάρκες έφθασαν στη Λέσβο, τις τελευταίες εβδομάδες: 157 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα στη βόρεια Λέσβο και τέσσερις βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και απομονώθηκαν. Ο φόβος του κορωνοϊού έχει αυξήσει το άγχος και τις εντάσεις στη δομή. Σοβαρές διαμάχες έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας 23χρονης, ενώ ένας άνδρας 21 ετών βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Η Υπηρεσία Ασύλου, άρχισε να επαναλειτουργεί την περασμένη εβδομάδα, αφού είχε παραμείνει κλειστή για δύο μήνες και 1.400 άτομα ενημερώθηκαν ότι οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν. Όσοι έλαβαν αρνητική απάντηση πρέπει να προσβάλουν την απόφαση εντός 10 ημερών, αλλιώς θα απελαθούν. Όμως δεν υπάρχουν αρκετές άδειες εξόδου για όσους θέλουν να ζητήσουν νομική συνδρομή.

Η Lorraine Leete του Νομικού Κέντρου Λέσβου ανέφερε ότι κάποιοι που έφθασαν στα γραφεία του κέντρου, έλαβαν πρόστιμα από την αστυνομία, γιατί βγήκαν χωρίς άδεια. Συμπλήρωσε ότι ενώ οι πρόσφυγες κρατούνταν ακόμη στον προσφυγικό καταυλισμό, υπό άθλιες συνθήκες, με περιορισμένα μέτρα μη-διάδοσης του κορωνοϊού, τα εστιατόρια και τα μπαρ ανοίγουν αυτή την εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η διακριτική μεταχείριση εκπληρώνει τους στόχους των τοπικών δεξιών ομάδων , να παραμένουν οι μετανάστες εκτός του δημοσίου χώρου, εγκαταλελειμμένοι από το κράτος, σημείωσε η Leete.

Το δημοσίευμα καταλήγει ως εξής: “Καθώς η Ελλάδα βλέπει κάποια σημάδια επιστροφής της κανονικότητας, κάθε εβδομάδα φέρνει φρέσκια αναταραχή για τους χιλιάδες κατοίκους της Μόριας, που ζουν ακόμη υπό καθεστώς εγκλεισμού, σε έναν χώρο όχι πολύ μεγαλύτερο από ένα τετραγωνικό μίλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »