Τουρκικοί εξοπλισμοί με αμφίβια αντιαρματικά οχήματα
Εξοπλίζονται συνεχώς οι Τούρκοι προετοιμαζόμενοι για πιθανές επιχειρήσεις σε πολλά μέτωπα που έχουν ανοίξει, ενώ φέρονται να ενοχλήθηκαν και από την απόφαση για την παραλαβή Bradley M2A2 από τον ελληνικό στρατό.

Στις 23 Ιουνίου 2020, η τουρκική εταιρεία FNSS παρέδωσε 26 τεθωρακισμένα οχήματα με αντιαρματικό σύστημα τύπου Kaplan, εξοπλισμένα με πυργίσκο UMTAS στον τουρκικό στρατό.

Α. Μεσόγειος: Γαλλικά, ρωσικά & τουρκικά πλοία σε αποστάσεις αναπνοής
Αυτό είναι το πρώτο όχημα που θα είναι εξοπλισμένο με πύραυλο κατά αρμάτων μάχης UMTAS που σχεδιάστηκε από την εταιρεία Roketsan.

Μιλώντας στην εφημερίδα Daily Sabah, ο πρόεδρος της FNSS, Nail Kurt, δήλωσε ότι αυτά τα 26 οχήματα που παραδόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ειδικών οχημάτων αφορούν σύμβαση μεταξύ της τουρκικής προεδρίας αμυντικών βιομηχανιών (SSB) και της FNSS.

Ο πρόεδρος της FNSS, Nail Kurt πρόσθεσε, ότι τα οχήματα Pars 4×4, τα οποία έχουν επίσης αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, αναμένεται και αυτά να παραδοθούν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εφοδιασμένα με αντιαρματικούς πυραύλους OMTAS.

Το Kaplan είναι ένα θωρακισμένο όχημα σχεδιασμένο και αναπτυγμένο από την τουρκική εταιρεία FNSS. Το KAPLAN είναι μια νέα γενιά θωρακισμένου οχήματος μάχης που έχει την ικανότητα να κινείται μαζί με τα άρματα μάχης και έχει αναλογία ισχύος προς βάρος 23 hp / ton, ακολουθώντας το ρωσικό πρότυπο μάχης.

Το Kaplan διαθέτει κινητήρα ντίζελ σε συνδυασμό με ένα πλήρως αυτόματο σύστημα μετάδοσης, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 70 km / h και έχει μέγιστη εμβέλεια τα 650 km. Το όχημα είναι πλήρως αμφίβιο χωρίς καμία προετοιμασία και προωθείται στο νερό χάρη σε δύο συστήματα προώθησης νερού στο πίσω μέρος.

Το Kaplan ATVS (Anti-Tank Vehicle System) έχει αναπτυχθεί ειδικά για να χρησιμοποιείται ως αντιαρματικό θωρακισμένο όχημα και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας πυραύλους KORNET και UMTAS, αναφέρει η εταιρεία.

Ο UMTAS είναι ένας αντιαρματικός πύραυλος που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία Roketsan. Σχεδιάστηκε κυρίως για χρήση σε επιθετικά ελικόπτερα, ενώ οι δυνατότητες του πυραύλου επιτρέπουν την χρήση του κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, ακόμα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο πυργίσκος UMTAS που είναι τοποθετημένος στο τεθωρακισμένο όχημα Kaplan είναι εφοδιασμένος με δύο σωλήνες με ανάλογα βλήματα. Ο UMTAS είναι ένας αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος που έχει μήκος 1,8 m και διάμετρο 160 mm ενώ ζυγίζει 37,5 kg.

Η Άγκυρα εκβιάζει την Ελλάδα: “Ελάτε να διαπραγματευτούμε αλλιώς θα λυπηθείτε”
Η ανακοίνωση από την Ελλάδα της προμήθειας Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley M2A2 που θα προσδώσει την απαιτούμενη ταχύτητα στις επιλαρχίες των ελληνικών πανίσχυρων αρμάτων μάχης Leo2HEL, έχει θορυβήσει την Άγκυρα που παίρνει και αυτή τα μέτρα της.

Το αμερικανικό ΤΟΜΑ μπορεί μην είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει αλλά είναι πολύ καλύτερο και πιο αποτελεσματικό από οτιδήποτε είχαμε μέχρι τώρα, ενώ είναι σίγουρα ανώτερο των τουρκικών ΤΟΜΑ.

Αυτό προσπαθούν να αντισταθμίσουν οι Τούρκοι με τα Kaplan και Pars, τα οποία όμως θα αναλάβουν οι ελληνικοί αντιαρματικοί λόχοι όταν και εφόσον αυτό απαιτηθεί σε οποιοδήποτε μελλοντικό σενάριο.

Τα Bradley M2A2 έχουν βάρος περίπου 27 τόνους, κινούνται από 3 άτομα πλήρωμα (διοικητής, πολυβολητής και οδηγός) και μεταφέρουν 6 στρατιώτες ενώ η έκδοση M2A2 ODS δύναται να μεταφέρει 7. Κινείται από έναν κινητήρα diesel, που αποδίδει 600 ίππους και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 56 χλμ στον δρόμο και 40 χλμ εκτός δρόμου ενώ έχει αυτονομία 480 χιλιομέτρων. Τέλος, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 7,2 χλμ στο νερό.

Οι ενδείξεις μας λένε ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται πυρετωδώς παρά την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, για να εφαρμόσει χιμαιρικά σχέδια και σκέψεις ενός προέδρου που θα έχει σύντομα την τύχη του φίλου του Τραμπ στις ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »