Ένα βίντεο-ντοκουμέντο βλέπει το φως της δημοσιότητας, από το ναυάγιο που έγινε τις πρωινές ώρες ανοιχτά της Λέσβου.

Σε αυτό το βίντεο του lawandorder.gr διακίνεται περίτρανα η Τουρκική προκλητικότητα, καθώς οι επικίνδυνες τουρκικές προκλήσεις, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να εξελιχθούν σε θερμό επεισόδιο.

Μία πάγια στρατηγική της Άγκυρας είναι να διεκδικεί μέρος του Αιγαίου προς “Έρευνα και Διάσωση”, σε μία προσπάθεια να “γκριζάρουν” το ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Με αφορμή το τραγικό ναυάγιο, εξαιτίας του οποίου έχει ήδη ανασυρθεί νεκρή μια 20χρονη ενώ αγνοείται ακόμα μία συνομίληκή της, η τουρκική ακταιωρός, στο πλαίσιο της πάγιας τουρκικής τακτικής να διεκδικεί την Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο, προσέγγισε προκλητικά το σημείο, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η θαλάσσια περιοχή που φαίνεται στο βίντεο-ντοκουμέντο είναι κοντά στις ανατολικές ακτές της Λέσβου και συγκεκριμένα στις Νέες Κυδωνίες. Η τουρκική ακταιωρός πλέει σαφώς εντός των ελληνικών χωρικών, αγνοώντας προφανώς τις προειδοποιήσεις του σκάφους του λιμενικού. Κι εκεί ξεκινά ένα ξέφρενο και άκρως επικίνδυνο κυνηγητό.

Το σκάφος του λιμενικού, το μεγαλύτερο σκάφος που φαίνεται στο βίντεο, κυριολεκτικά καταδιώκει την τουρκική ακταιωρό, η οποία δεν απομακρύνεται, αλλά πραγματοποιεί συνεχείς ελιγμούς.


Το σκάφος του τουρκικού λιμενικού δεν προέβη σε καμιά διάσωση, αναφέρει το enikos.gr, αλλά αντίθετα με την απειλεί βίας υποχρέωσε την λέμβο να συνεχίσει τον πλου της προς τα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Για να διασφαλίσει μάλιστα ότι δεν θα προσπαθούσε να επιστρέψει στην Τουρκία, την συνόδευε μέχρι και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στην συνέχεια και σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων άρχισε να διενεργεί ελιγμούς γύρω από την λέμβου με αποτέλεσμα να γεμίσει αυτή με τα απόνερα του τουρκικού σκάφους.

Η λέμβος στην συνέχεια παρουσίασε απώλεια αέρα με αποτέλεσμα να χάσει την πλευσιμότητα της, ενώ από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε επί της λέμβου εντοπίσθηκε μαχαίρι, η δε λέμβος φέρει σημάδια σκισίματος από μαχαίρι.

Μηταράκης: Με ευθύνη τουρκικής ακταιωρού το ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο
Η Τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε δεν τους παρείχε βοήθεια, καταγγέλλει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Εκφράζω την λύπη μου για το ναυάγιο σήμερα στην Λέσβο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, στη μοιραία βάρκα.

Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας.

Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι Τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης – δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά και οι ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών.»

Η προπαγάνδα της Τουρκίας σχετικά με το μεταναστευτικό, είναι γνωστή εδώ και καιρό. Κατηγορεί όπου μπορεί τη χώρα μας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ χρησιμοποιεί ως “πιόνια” πρόσφυγες και μετανάστες, για να επωφελείται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και για να ασκεί πιέσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »