Σημαντική εξέλιξη
ΗΑθήνα ”ξυπνάει” επιτέλουν και με γοργούς ρυθμούς κινείται για τηην απόκτηση των F-35. κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μ.Πομπέο στην Ελλάδα δρομολογήθηκε η προμήθεια μαχητικών F-35, τα έξι εκ των οποίων θα αγοραστούν με «έξυπνο» δανεισμό μέσα στο 2022 και θα αποτελέσουν μαζί με τα πρώτα έξι Rafale τη δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα, «υποθηκεύει» την αμερικανική υποστήριξη πρός την χώρα μας σε καιρό επιχειρήσεων κατά της Τουρκίας για ευνόητους λόγους (F-35 vs S-400). Επίσης τα αόρατα F-35, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε «διάδρομο» στην τουρκική αεράμυνα, προκειμένου να εισχωρήσουν τα F-16 –MIRAGE 200 μας σε δεύτερο χρόνο.

Η Τουρκία ξέρει πως αν η αγορά των γαλλικών Rafale αλλάζει υπέρ της Ελλάδας την ισορροπία στο Αιγαίο η αγορά από την Αθήνα και F-35 κάνει την κατάσταση μη αναστρέψιμή υπέρ της Αθήνας.

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

Στις 6 Νοεμβρίου η ΓΔΑΕΕ απέστειλε στις ΗΠΑ σχετική επιστολή, απευθυνόμενη στην υφυπουργό Αμύνης με αρμοδιότητα Προμήθειες Ellen Lord, την διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασφαλείας Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA) Heidi Grant και την υφυπουργό Αεροπορίας αρμόδια για Διεθνείς Σχέσεις Kelli Seybolt.

Στην επιστολή, γνωστοποιείται ότι η ΓΔΑΕΕ και το ΓΕΑ εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στο πρόγραμμα F-35 και η απόφαση συμμετοχής θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και η δυνητική προμήθεια 18-24 αεροσκαφών. Τα αεροσκάφη, σημειώνεται ότι μπορεί να είναι νέας κατασκευής ή και μεταχειρισμένα, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα από την Αεροπορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το doureios.com και τον Σάββα Βλάσση.
Η αμερικανική πλευρά ενημερώνεται ότι λόγω των αμυντικών προτεραιοτήτων της χώρας σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, “είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε τα πρώτα λίγα αεροσκάφη παραδοτέα εντός του 2021“. Η ελληνική πλευρά τονίζει τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος και καλεί την αμερικανική πλευρά να προσέλθει για διαπραγματεύσεις το συντομότερο, προκειμένου να καταρτιστεί πρόγραμμα προμήθειας.

Είναι σαφές ότι η επιστολή επαναλαμβάνει το αρχικό ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από το 2017 που απεστάλη το Αίτημα Τιμής και Διαθεσιμότητος για μέχρι 24 αεροσκάφη, τώρα όμως υπό συνθήκες επείγοντος.

Ο τονισμός της τελευταίας συνθήκης στην επιστολή της 6ης Νοεμβρίου, σχετίζεται με την εκμετάλλευση του “παράθυρου ευκαιρίας” που υφίσταται το 2021 ως προς τον αμυντικό προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με την επίτευξη ταχείας εντάξεως στην υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία ενός αρχικού αριθμού F-35.

Το τελευταίο στοιχείο, όπως και στην περίπτωση του προγράμματος των Rafale, θέτει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο της ταχείας παραδόσεως μεταχειρισμένων F-35, όπως εξάλλου αναφέρεται σαφώς στην επιστολή. Εκτίμηση είναι ότι μπορούν να βρεθούν 6 αεροσκάφη από την USAF και να παραδοθούν εντός του 2021 στην Πολεμική Αεροπορία, με υλοποίηση της εκπαιδεύσεως του αρχικού πυρήνος προσωπικού εντός του ιδίου έτους.

Συνεπώς, το συμφωνηθέν πρόγραμμα μπορεί να αφορά 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 18 νέας κατασκευής που θα παραδοθούν σε δεύτερο χρόνο, αναλόγως του προγραμματισμού στην γραμμή παραγωγής. Αυτό είναι και το σενάριο το οποίο ήδη έχει συζητηθεί στις πρώτες άτυπες συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »