Σε μία πρωτοφανή παραδοχή για υπουργό Εξωτερικών προχώρησε πριν λίγες ημέρες ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε πως η Κίνα έχει αλώσει τις ΗΠΑ και πως πλέον ο «εχθρός» βρίσκεται «εντός των τειχών».

Ο Πομπέο είπε στα μέλη συντηρητικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής ότι ως πρώην νομοθέτης, γνώριζε την απειλή που θέτει η Κίνα, αλλά ότι δεν είχε εκτιμήσει το «εύρος την κλίμακα και τη φύση» του πόσο κοντά είναι η απειλή μέχρι να γίνει διευθυντής της CIA.

«Αυτή η μάχη διεξάγεται μέσα από τα τείχη σήμερα… Βρίσκονται στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα γυμνάσιά μας, στους συλλόγους γονέων μας. Βρίσκονται μέσα στα δημοτικά μας συμβούλια και στα πολιτειακά μας νομοθετικά σώματα σε όλη την Αμερική. Αυτή είναι μια βαθιά προσπάθεια που συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί αρνούνται να το αντιμετωπίσουν και εμείς ξεκινήσαμε και το κάναμε», είπε.

«Όχι μόνο το πήραμε σωστά, και ειλικρινά, νομίζω ότι υπάρχει κάποια διμερής βάση, ελπίζω, ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε σωστά», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ εργάστηκε με επιτυχία για να οικοδομήσει έναν «τεράστιο συνασπισμό» με Ινδούς, Αυστραλούς, Ιάπωνες, Νοτιοκορεάτες και ορισμένους Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Είπε ότι 120 διεθνείς εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν πλέον αποκηρύξει οποιαδήποτε κινεζική τεχνολογία στο σύστημά τους. «Αυτό αφορά τη Δύση και τις ιδέες μας. Δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Κίνας, και πρέπει να το κάνουμε αυτό σωστό, και χρειαζόμαστε συνεργάτες και φίλους για να το κάνουμε », είπε.

Πρόσθεσε, «Ένας σημαντικός αριθμός διεθνών επιχειρήσεων έχουν δει τον πολιτικό κίνδυνο στην Κίνα ως διαφορετικό από αυτό που νόμιζαν πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια… Αυτό είναι ένα μέρος που έχει αλλάξει ριζικά υπό τον Xi Jinping με τρόπο διαφορετικό από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πριν από 20 χρόνια».

Αναγνώρισε στους νομοθέτες ότι θα υπάρξει οικονομικό κόστος για να αντισταθούν ενάντια στο κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά τους παρότρυνε να είναι ξεκάθαροι με τους ψηφοφόρους σχετικά με τους κινδύνους να συνεχιστεί η συνεργασία με την Κίνα.

«Όλοι πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι εάν τα παιδιά και τα εγγόνια σας επιθυμούν να ζήσουν σε μια δυτική κοινωνία, μια κοινωνία που δεν κυριαρχείται από την κινεζική τηλεπικοινωνιακή υποδομή και τις κινεζικές ιδέες και φιλοσοφίες που προέρχονται από την Ανατολή, που είναι πολύ διαφορετικές από τους κανόνες τους νόμους και τη βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια που έχουμε, τότε θα υπάρξει κάποιο κόστος σε αυτό», είπε.

«Δεν θα είναι χωρίς κόστος ν’αντισταθούμε. Υπάρχει ένας λόγος που δεν το κάναμε για 50 χρόνια », είπε. «Για 50 χρόνια είπαμε στους ανθρώπους, θα μπορούσατε να τα έχετε όλα. Μπορείτε να πάρετε φθηνά πράγματα. Μπορείτε να μεταφέρετε τις εργασίες μας σε αυτά τα μέρη. Μπορούμε να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό. μην ανησυχείτε για τη μόχλευση που κερδίζουν από αυτές τις τεράστιες αλυσίδες εφοδιασμού. Παρεμπιπτόντως, βάλτε το TikTok στο τηλέφωνό σας, μην ανησυχείτε».

Και παρότρυνε επίσης τους νομοθέτες να αντισταθούν στην Κίνα, σημειώνοντας ότι η Ινδία απαγόρευσε περίπου 300 εφαρμογές από την Κίνα και μέσα σε δύο μήνες, υπήρχαν αντικαταστάσεις για περισσότερες από τις μισές από αυτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »