Η Τουρκία ετοιμάζει δράση κατά του Χαφτάρ ενώ όλοι ζητούν αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη
Οι Τούρκοι υλοποίησαν σήμερα μια πρόβα τζενεράλε για μια νέα πιθανή αεροπορική επίθεση στην Λιβύη μετρώντας χρόνους, με “άσκηση προσομοίωσης εναέριας επίθεσης” από COMAO (συνδυασμένη πτήση διαφορετικών τύπων αεροσκαφών) στην Α. Μεσόγειο με στόχο τη Λιβύη.

 

Στην τουρκική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο είχαμε τη συμμετοχή ενός αεροσκάφους εναερίου ανεφοδιασμού KC-135R, δύο βομβαρδιστικών F-4, και δύο μαχητικών F-16 που τα συνόδευαν.

Οι Τούρκοι κατά την συνήθη πρακτική τους την ονόμασαν “αεροπορική άσκηση”, ενώ και ο ίδιος ο Τούρκος Α/ΓΕΑ Πτέραρχος Hasan Küçükakyüz συμμετείχε στην πτήση αυτή, ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας.

1 adet HİK, 2 adet F-4, 2 adet F-16 ve 1 adet KC-135R tanker uçağının katılımıyla Doğu Akdeniz Eğitim Görevi icra edildi. Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Küçükakyüz’ün de bizzat uçuşa iştirak ettiği eğitim görevinde, havadan yakıt ikmal eğitimi de yapıldı. @tcsavunma pic.twitter.com/hWF8FOKRbP

— Defence and Technology (@SavunmaTekno) December 30, 2020
Η Τουρκία δια στόματος Ακάρ έχει ανακοινώσει τις πολεμικές προθέσεις στη Λιβύη εδώ και καιρό, αφού δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την επίτευξη συνεννόησης ανάμεσα στα δύο μέρη.

Ταυτόχρονα σήμερα είχαμε την πτήση Τριών αμερικανικών αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού KC-135R (διακριτικό BOBBY04 / 05/06) πάνω από την ανατολική Μεσόγειο θάλασσα και ενός B-52H (callingign GRIM01) που έφτασε πάνω από το Ισραήλ.

Η παρουσία του αμερικανικού COMAO είναι σύμφωνα με ειδικούς ένα ακόμη “μήνυμα” ότι οι ΗΠΑ θα έχουν λόγο στις εξελίξεις στη Λιβύη το επόμενο διάστημα, ενώ οι σύμμαχοι των Τούρκων στη χώρα αυτή αλλάζουν τροπάρι και δεν τους θέλουν πλέον.

Three #USAF KC-135R (callsign BOBBY04/05/06) in flight over eastern Mediterranean Sea eastbound while (at least) an #USAF B-52H (callsign GRIM01) is in flight over Israel westbound pic.twitter.com/5QTgL3YRYy

— ItaMilRadar (@ItaMilRadar) December 30, 2020
Venerable (61 years old) #USAF Boeing KC-135R (58-0067) from Moron AB in flight over eastern Mediteranean Sea eastbound pic.twitter.com/KMiFFyIphf

— ItaMilRadar (@ItaMilRadar) December 30, 2020
Ο Πρόεδρος του Κόμματος Al-Watan και ηγέτης της τρομοκρατικής Ισλαμικής Ομάδας Μάχης της Λιβύης (LIFG) που βρίσκεται στον κατάλογο του Γενικού Εισαγγελέα της Λιβύης, Abdelhakim Belhaj, δήλωσε ότι η επίσκεψη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη είναι καλοδεχούμενη.

Ο Μπελάι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην επιθυμία του Καΐρου να ενωθούν όλα τα κόμματα της Λιβύης, προκειμένου να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της ενότητας της χώρας.

Επιπλέον, ανανέωσε την υποστήριξή του σε όλες τις προσπάθειες που επιδιώκουν να αποτρέψουν την Τρίπολη από ένα νέο πόλεμο, ζητά τον τερματισμό της πολιτικής διαίρεσης, την προώθηση ενιαίου στρατού και απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από όλες τις περιοχές της Λιβύης.

Ο Abdelhakim Belhaj ήταν πρώην μαχητής στο Αφγανιστάν εναντίον των Σοβιετικών και αργότερα ηγέτης της τρομοκρατικής Ομάδας της Λιβύης (LIFG), η οποία συμμάχησε με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Με τη βοήθεια του Κατάρ έγινε επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τρίπολης μετά την επανάσταση του 2011.

Ο Μπελάι κατηγορείται ότι εμπλέκεται με την τρομοκρατική οργάνωση Ansar al-Sharia της Τυνησίας και έχει στενή επαφή με το καθεστώς Ερντογάν και Ισλαμιστές από τη Λιβύη, τη Χαμάς και τη Συρία και άλλες χώρες.

Αν ισλαμιστές τρομοκράτες σαν αυτόν, ζητούν την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων από την Λιβύη, τότε το τουρκικό καθεστώς έχει χάσει πριν ξεκινήσει οτιδήποτε στην χώρα αυτή.

Έξαλλος ο Τούρκος ΥΠΕΞ απειλεί τους πάντες στη Λιβύη
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε μετά τις εξελίξεις αυτές ότι κανείς δεν έχει την εξουσία να εκδιώξει τις τουρκικές δυνάμεις από τη Λιβύη.

 

“Καμία χώρα ή άτομο, συμπεριλαμβανομένου του Χαφτάρ, δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει την υποστήριξή της στη Λιβύη”, δηλώνει ο ίδιος.

Τα σχόλια του Τούρκου ΥΠΕΞ ακολούθησαν την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού άμυνας στη Λιβύη, κατά την οποία ο κ. Ακάρ υποσχέθηκε ότι όποιος επιτεθεί στις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη θα γίνει νόμιμος στόχος για την Τουρκία.

Σύμφωνα με λιβυκές πηγές, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Τρίπολη ενημέρωσε τους αξιωματούχους του GNA για τον επείγοντα τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας και τόνισε ότι απαιτείται το “ξήλωμα” της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη.

Ζήτησε επίσης την ανάγκη διάλυσης όλων των ένοπλων πολιτοφυλακών και την αποχώρησης όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα (συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών) σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στη Γενεύη.

Η Τουρκία εκτιμάται ότι θα βρεθεί πολύ γρήγορα σε δεινή θέση διεθνώς και θα της ζητηθεί εκ νέου μέσω ΟΗΕ η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων.

Εκεί ακριβώς ευρισκόμαστε τώρα στην τρομερή λιβυκή κρίση που αφορά και την Ελλάδα, ενώ η στάση των Τούρκων σε αυτά τα κελεύσματα θα επιφέρουν και πιθανές ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα αυτό το επόμενο διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »