Το σχέδιο της Άγκυρας για να «επισκιάσει» τις ΗΠΑ
Ηεξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο έχει προκαλέσει την αντίδραση και τον εκνευρισμό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με αναλυτές να αναφέρουν πως πρόκειται για μια στρατηγική της Άγκυρας να αποκτήσει την ισχύ και το ρόλο ενός διεθνούς «παίκτη» εις βάρος της Ουάσιγκτον.

Αυτό είναι και το κεντρικό επιχείρημα ενός εκ των κορυφαίων αναλυτών της Μέσης Ανατολής, ο οποίος σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ahval, αποκαλύπτει ποιο είναι το σχέδιο της Άγκυρας για να «επισκιάσει» τις ΗΠΑ ως παίκτη με την μεγαλύτερη επιρροή στη Μέση Ανατολή και γενικότερα στο μουσουλμανικό κόσμο.

Ο Simon A. Waldman, εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού SPME που ειδικεύεται σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής, αναφέρει ότι η «απελπισμένη προσπάθεια» αλλά και ανάγκη της Τουρκίας να εμφανιστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ahval.

Οι κινήσεις της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε έντονη κριτική στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Μπαχρέιν λόγω της υπογραφή της συμφωνίας που υπέγραψαν μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την εξομάλυνση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Από την άλλη, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, ενός εκ των ισχυρότερων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, επιδεινώθηκαν την τελευταία δεκαετία, με τον Ερντογάν να μετατρέπεται σε «προστάτη» του μουσουλμανικού κόσμου αλλά και ισλαμιστικών ομαδών, που θεωρούνται επικίνδυνες από τις περιφερειακές δυνάμεις.

Ο Simon Waldman επεσήμανε και ένα ακόμα στοιχείο, την αυξημένη χρηματοδότηση της Τουρκίας για την UNRWA, τον φορέα των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των Παλαιστίνιων προσφύγων, που εκτοξεύθηκε από 750.000 δολάρια σε 18,7 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια δεκαετία περίπου, με την Άγκυρα να συμβάλει με 11 εκατομμύρια δολάρια, παρά την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει και χαρακτηρίζεται από την κατακόρυφη πτώση της λίρας, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση της ανάπτυξης και ένα προβληματικό ισοζύγιο πληρωμών.

Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες του Παλαιστιναικού ζητήματος, η Τουρκία απέρριψε τον σχέδιο που είχαν καταβάλλει οι Αμερικανοί τον περασμένο Ιανουάριο και προέβλεπε τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με σύνορα για την κάλυψη των αναγκών ασφαλείας του Ισραήλ, ενώ παράλληλα αναγνώριζαν τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

Τόσο η χρηματοδότηση της Τουρκίας στην UNRWA και όσο και η απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ αποκαλύπτουν τις προθέσεις που έχει η Τουρκία για να παρουσιάζεται -ώστε να εξελιχθεί στη συνέχεια- ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου «ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως συμβάλλει ακριβώς σε αυτό που πλήττει τη Μέση Ανατολή, δηλαδή τη διαφθορά και την κακή διακυβέρνηση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Simon Waldman.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »