Τι είναι το CIR, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο
Υπάρχει ένα άγνωστο γεγονός για τη συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών: η δημόσια ασφάλεια για όλους τους πολίτες, σε όλες τις περιοχές (εθνικές, περιφερειακές και τοπικές) δεν σχεδιάζεται πλέον ούτε διαχειρίζεται σε κρατικό επίπεδο , αλλά παγκοσμίως. Η κυριαρχία της δημόσιας ασφάλειας έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο ​​από αυτό που μπορεί να φανταστεί κανείς. Ομοίως, οι πολίτες δεν γνωρίζουν τον όγκο των πληροφοριών που συγκεντρώνουν αυτά τα εργαλεία, τα οποία δεν είναι πλέον κρατικά, αλλά ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η μεταφορά της κυριαρχίας των κρατών μελών στην Ένωση οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς εκπληκτικών εργαλείων που αποτυπώνονται από την απόσυρση της Πολιτικής Φρουράς από σύνορα , θάλασσες και αεροδρόμια, και την αντικατάσταση από την FRONTEX , μέχρι τα νέα ευρωπαϊκά δελτία ταυτότητας που θα αρχίσουν να διανέμονται από τον Αύγουστο του 2021.
Από την άλλη πλευρά, την 1η Ιανουαρίου 2022, θα ξεκινήσει το έτος ETIAS, το έτος κατά το οποίο τα κράτη θα χάσουν τον έλεγχο των ροών των συνόρων. Τι θα συμβεί όταν το εγχώριο Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα ελέγχει πλέον την είσοδο και την έξοδο ταξιδιωτών από την εκάστοτε χώρα;

CIR, η μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να έχει τη μεγαλύτερη βιομετρική βάση δεδομένων στον κόσμο. Θα είναι μια συλλογή κεφαλαίων εγγραφών ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης κ.λπ.), δακτυλικά αποτυπώματα και σαρωτές προσώπου τόσο από Ευρωπαίους όσο και από πολίτες εκτός ΕΕ που πρέπει να εμφανίζονται σε οποιοδήποτε από τα αρχεία.

Είναι σαφές πως η κυριαρχία της δημόσιας ασφάλειας έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη!

Αυτό, τουλάχιστον ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την έγκριση της διασύνδεσης των συστημάτων ελέγχου των συνόρων, της μετανάστευσης και της αστυνομίας όλων των χωρών της ΕΕ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι ένα κοινό αποθετήριο ταυτότητας (CIR) που θα έχει κρίσιμες πληροφορίες από 350 εκατομμύρια άτομα, τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει.

Με αυτό το σημείο εκκίνησης, το CIR θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη βάση δεδομένων εντοπισμού ανθρώπων, ακριβώς πίσω από τα συστήματα που χρησιμοποιεί η κινεζική κυβέρνηση και το σύστημα Aadhar της Ινδίας. Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι ότι, καθώς περισσότερα συστήματα αλληλοσυνδέονται και ευνοούν τη συνεργασία με περισσότερες κυβερνητικές οντότητες, οι ευρωπαϊκοί αριθμοί ενδέχεται να ανέβουν.

Το “EU DNI”

Το πιο άμεσο βήμα που πρέπει να επιτευχθεί είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα, η οποία είναι ένα ηλεκτρονικό έγγραφο ταυτοποίησης που στοχεύει στην αντικατάσταση και την τυποποίηση των διαφορετικών μορφών ταυτότητας που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Δημιουργήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, σχετικά με την ενίσχυση της ασφάλειας των εγγράφων ταυτότητας των πολιτών της Ένωσης και των εγγράφων διαμονής που εκδίδονται στους πολίτες της Ένωσης και στα μέλη των οικογενειών τους που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία. Η έναρξη ισχύος του έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου 2021.
Ο δικηγόρος Josep Jover , ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στην Ισπανία σχετικά με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αναφέρει σε μια έκθεση ότι, από εκείνη την ημερομηνία και μετά, «τα έγγραφα ταυτότητας που δεν πληρούν τις νέες απαιτήσεις θα παύσουν να ισχύουν κατά ή πριν από τη λήξη της 3ης Αυγούστου 2031. Τα έγγραφα ταυτότητας που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας ή τα οποία δεν περιλαμβάνουν λειτουργικό μηχάνημα αναγνώσιμο διαβατήριο (MZR) δεν θα ισχύουν πλέον στις 3 Αυγούστου 2026. Έγγραφα ταυτότητας ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών που πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας και έχουν λειτουργικό MRZ στις 2 Αυγούστου 2021, δεν θα ισχύουν πλέον κατά τη λήξη τους”

Υπάρχουν ήδη χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν αυτές τις αλλαγές στην ταυτότητά τους. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2020, η Κύπρος άρχισε ήδη να εκδίδει δελτία ταυτότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού εγγράφου ταυτότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »