Το παιχνιδι της Άγκυρας στην Α. Μεσόγειο
Νέα τουρκική πρόκληση, το βράδυ της Τετάρτης (14/10), καθώς το τουρκικό γεωτρύπανο «Kanuni» εντοπίστηκε να πλέει νότια του Καστελόριζου και πολύ κοντά στο ακριτικό νησί. Ακόμη μία δύσκολη νύχτα, όπως σας είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο.

Το τουρκικό σκάφος ξεκίνησε από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας και φαίνεται ότι έπλεε με κλειστά ραντάρ μέχρι που εμφανίστηκε νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.

Το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni εμφανίστηκε ξαφνικά, σύμφωνα με το χάρτη του marinetraffic, νότια του Καστελόριζου. Μετά το Oruc Reis σειρά παίρνει το τουρκικό γεωτρύπανο που φαίνεται να περνάει από την παράνομη Navtex εντός της ελληνική υφαλοκρηπίδας. Το γεωτρύπανο έχει προορισμό λιμάνι του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Το τουρκικό σκάφος ξεκίνησε από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας και φαίνεται ότι έπλεε με κλειστά ραντάρ μέχρι που εμφανίστηκε νότια και ανατολικά του Καστελόριζου και έχοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία, ταχύτητα οκτώ κόμβων.

Το «Kanuni» είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας το απέκτησε μεταχειρισμένο στις αρχές του 2020 έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.

Την ίδια ώρα, το Oruc Reis έχει κινηθεί αρκετά δυτικότερα από το Καστελόριζο και κινείται στην περιοχή νότια της Ρόδου και της Καρπάθου.

Πάντως, το timing της εμφάνισης του πλου του Kanuni δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο. Καθώς ο Ερντογάν, φαίνεται πως με κάθε τρόπο προσπαθεί να εντείνει την επιθετικότητά του.

Τι γίνεται με το Oruc Reis
Η τελευταία ενημέρωση από το διαδίκτυο δείχνει το Oruc Reis να βρίσκεται 60ν.μ. νότια και ανατολικά της Καρπάθου, πλέοντας και εκτελώντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »